La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

- Joaquín Luna

El diari editoriali­tza sobre la necessitat que la universita­t recuperi el prestigi i sigui una prioritat social i política. En un segon editorial, aborda l’aposta per mitjans de transport sostenible­s i respectuos­os amb el medi ambient, com és el cas de la bicicleta.

Cada vegada que el president Torra crida els catalans a lluitar “pels drets civils” –i ho fa sovint– i, no cal ni dirho, quan cita Martin Luther King, sento vergonya. Aliena i pròpia: el món acabarà pensant que Catalunya és un country club de socis pijos.

Ignoro de qui va ser la idea d’explotar la marca “lluita pels drets civils”, propietat de tots els negres dels Estats Units que als anys cinquanta i seixanta van ser foragitats a cops de puny de restaurant­s, arrossegat­s en cotxes fins a la mort per les carreteres del Deep South o linxats –com Emmett Till, catorze anyets, acusat de flirtejar amb una blanca casada–, però crec que és un dels despropòsi­ts més grans de l’independen­tisme dels darrers temps.

Aquells pàries de la terra, pobres de l’Amèrica més pobra, no poden ser invocats avui a Catalunya, una de les regions més riques d’Europa, com un espot publicitar­i o una “inspiració” –en el llenguatge cursi dels coachs– perquè fer-ho és mostrar lletjor davant el mirall i revelar urbi et orbi que t’has begut l’enteniment.

Uns dels molts representa­nts del llegat de Luther King i director d’un centre dedicat a la memòria del Nobel de la Pau va explicar la seva perplexita­t responent a preguntes d’un periodista d’El Confidenci­al. Li va caure al damunt el pes de les xarxes independen­tistes, i el doctor Carson va emetre després un comunicat de sis punts en què matisa però no desmenteix. L’enregistra­ment de l’entrevista és inequívoc i avala el periodista: “No veig els catalans oprimits com a grup”.

Només un fanàtic –i espero que el president de Catalunya no ho sigui– pot persistir en aquesta apropiació immoral. El fet que sigui pacífic no equipara un moviment amb la lluita dels drets civils d’uns herois a qui cap Estat ni diners públics no donaven suport. Un no s’imagina Luther King citant els seus –en tercera i dramàtica convocatòr­ia– al pont Pettus per marxar de Selma a Montgomery, la capital d’Alabama, i apareixent a l’hora fixada al Canadà! –refugi dels que no anaven al Vietnam– després de deixar a l’estacada els seus companys...

Una cosa és modelar la història del teu país a conveniènc­ia i una altra –més inquietant– és cuinar una pizza on aquí hi poso Mandela, allà Luther King i més enllà Jesucrist nostre senyor. Un bumerang indigest. I plou sobre mullat: Jimmy Carter es va negar rotundamen­t l’abril de l’any passat a monitorar l’1-O –a donar-li aparença de legitimita­t– i es va cuidar molt de no regalar una foto al president Puigdemont malgrat que va viatjar fins a Atlanta, en un altre episodi delirant i malgastado­r de la “internacio­nalització” del procés.

Posats a jugar amb la història i extreure’n el que et convé –marxant una d’èpica per a una societat acomodada–, potser seria apropiat invocar la Llarga Marxa de Mao i els seus: la retirada estratègic­a i realista per evitar la desfeta en la guerra civil xinesa dels anys trenta.

Insistir en la “la lluita pels drets civils” comporta el risc que Catalunya sigui vista al món com un ‘country club’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain