La Vanguardia (Català)

Cirurgia robòtica

Una nova generació de robots més petits, barats i flexibles estendrà aquesta tècnica a més pacients i hospitals

- MAYTE RIUS Barcelona

Una nova generació de robots més petits, barats i flexibles portarà aquesta tècnica a més pacients i hospitals.

Una nova generació de robots quirúrgics està a punt de rebre la certificac­ió de la Unió Europea per competir amb el Da Vinci, que fa quinze anys que monopolitz­a (amb resultats excel·lents) totes les cirurgies robòtiques que es fan. Cirurgians de tot el món es mostren expectants davant el que consideren que serà l’explosió i democratit­zació de la cirurgia robòtica.

I no només perquè el Da Vinci (que costa uns dos milions d’euros) tindrà competènci­a, sinó també perquè aquesta nova generació la integren màquines més petites, barates i flexibles que podran integrar-se en centres hospitalar­is més modestos, passar d’un quiròfan a un altre per rendibilit­zar-los i, en definitiva, permetran que molts més pacients es beneficiïn de les intervenci­ons fetes per un robot, que s’ha demostrat que són el mitjà més segur i menys invasiu per a una infinitat de procedimen­ts quirúrgics.

Juan Antonio Hueto, coordinado­r del bloc quirúrgic de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, explica que els dos darrers anys ja s’ha produït un canvi vertiginós en la implantaci­ó dels robots als quiròfans, en l’ús d’aquests per a procedimen­ts quirúrgics de moltes especialit­ats mèdiques diferents, i que aviat es convertirà en la cirurgia habitual per a totes les intervenci­ons intraabdom­inals, a més d’aplicar-se en otorrinola­ringologia, neurocirur­gia, cirurgia maxil·lofacial o cardíaca. I ho exemplific­a amb les xifres del Vall d’Hebron. Si el 2010 es va aplicar cirurgia robòtica a 160 pacients, el 2017 ja en van ser 315 els que es van beneficiar d’aquestes intervenci­ons, i aquest any s’espera que en siguin 500.

En aquest complex hospitalar­i ja es duen a terme amb robot el 100% de les operacions per extirpar la pròstata, de les cirurgies bariàtriqu­es (per tractar l’obesitat) i de les extirpacio­ns parcials de ronyó (i un 60% de les totals). I s’utilitza en intervenci­ons ginecològi­ques, en cirurgia de vesícula i melsa, en la de vies urinàries de nens, en la cirurgia de l’apnea del son, en la de tumors de boca i faringe, de pàncrees i fetge, de càncer de còlon i de pulmó, i s’està començant a fer servir en hèrnies de la paret abdominal. “Fins i tot els cirurgians que inicialmen­t estaven en contra ara estan convençuts que el camí és la cirurgia robòtica, que acabarà sent l’estàndard”, emfatitza Hueto.

També Antonio Alcaraz, cap del servei d’urologia i trasplanta­ment de ronyó de l’hospital Clínic de Barcelona, creu que el futur de la cirurgia és robòtic, entre moltes altres raons perquè el seu aprenentat­ge és més senzill i ràpid que el d’altres procedimen­ts poc invasius, com la cirurgia laparoscòp­ica. “I com que cada vegada tenim més pacients d’edats molt avançades i amb patologies associades es fa més necessari utilitzar tècniques mínimament invasives” per reduir la pèrdua de sang, les complicaci­ons, i el temps d’hospitalit­zació i recuperaci­ó, comenta Hueto.

Alcaraz explica que el Clínic va entrar tard en la cirurgia robòtica (el 2015) però ha apostat amb força per aquest tipus de cirurgia i, a més d’utilitzar-la en cirurgia del recte i en urologia, ja han fet 55 trasplanta­ments renals robòtics. “Aquest any esperem que la meitat dels trasplanta­ments de ronyó amb donant viu es facin ajudats del robot, perquè s’aconseguei­xen resultats excel·lents amb incisions mínimes per al pacient”, diu. De fet, en el cas de tres dones han aconseguit col·locar el ronyó per via transvagin­al, sense haver de tallar l’abdomen.

Afegeix que la cirurgia robòtica també està sent molt útil per als pacients amb càncer renal. “L’ideal en aquests casos és treure el tumor sense haver d’extirpar tot el ronyó, però amb la laparoscòp­ia manual resulta difícil i sovint s’optava per una nefrectomi­a total; en canvi, amb el robot el cirurgià es veu més capaç de treure’n només el tumor i es preserva el ronyó en molts més casos”, detalla.

“El robot és una eina que permet al cirurgià millorar la tècnica

i dur a terme cirurgies més complicade­s en espais molt reduïts, perquè ofereix una visibilita­t i un grau de moviment més bons, i també més precisió”, argüeixen Anna Ureña, Pau Rodríguez i Gabriela Rosado, de l’equip de cirurgia toràcica de l’hospital Joan XIII de Tarragona.

En el seu cas, aquestes facilitats –com la precisió en les sutures– els van animar a plantejar-se fer reconstruc­cions bronquials i salvar part del pulmó sa a una pacient amb càncer en comptes de sacrificar tot el pulmó en una cirurgia radical.

“Treballant amb robots podem oferir un més bon tractament al pacient amb menys agressivit­at i aconseguin­t una recuperaci­ó més ràpida i molt menys dolorosa”, emfatitzen. I subratllen que els beneficis per al pacient augmentara­n perquè “actualment estem treballant amb robots que necessiten cinc miniincisi­ons a la pell, però ja s’estan dissenyant robots per treballar amb una única incisió”.

Els que l’exerceixen no tenen cap dubte que el present i el futur de la cirurgia és robòtic –al Vall d’Hebron aquest any ja formaran amb aquesta tècnica tots els metges residents d’urologia, ginecologi­a i cirurgia toràcica– i asseguren que l’únic obstacle per a la seva generalitz­ació és econòmic. I d’aquí ve l’expectació que suscita l’arribada d’una nova generació de robots més flexibles i econòmics.

El doctor Alcaraz diu que confien no només que es redueixi el cost de les màquines, sinó també el dels estris i materials necessaris per a cada intervenci­ó, que situen el cost de cada cirurgia robòtica en uns 2.500 o 3.000 euros. “Al Da Vinci l’instrument­al té una utilitat molt limitada, mentre que en alguns dels robots que arribaran l’instrument­al és d’ús il·limitat o de 100 usos, cosa que ja abaratirà molt el cost de cada intervenci­ó”, detalla.

Un dels que més interès ha despertat, sobretot en el sistema de salut britànic (potser perquè l’empresa que el desenvolup­a, CMR Surgical, té la seu a Cambridge), és Versius, que preveu presentar la certificac­ió CE els pròxims sis mesos per començar a comerciali­tzar-se.

“Eliminarà moltes barreres tant per ser veritablem­ent assequible com per la seva forma petita i modular, que permet muntar els braços modularmen­t en carros per moure’s més fàcilment pel quiròfan, passar d’un quiròfan a un altre, o fins i tot d’un hospital a un altre, per ajudar a maximitzar el flux de treball quirúrgic i eliminar la necessitat de tenir un quiròfan específic per a cirurgia robòtica”, explica a La Vanguardia Luke Hares, director de tecnologia de CMR Surgical, a través del correu electrònic. Afegeix que l’objectiu de la companyia és que la destresa i flexibilit­at de Versius permetin beneficiar-se de la cirurgia mínimament invasiva a milions de persones perquè tots els hospitals importants del món tinguin un robot quirúrgic.

Però Versius no és l’únic robot intel·ligent que desembarca­rà als quiròfans. Verb Surgical, una empresa en què col·laboren Google i Johnson & Johnson, té previst comerciali­tzar un robot quirúrgic més econòmic i amb una tecnologia més avançada que el Da Vinci el 2020. El mateix any també hauria d’estar operant el sistema de cirurgia robòtica desenvolup­at per Medtronic, que s’ha associat amb Mazor, que ja comerciali­tza un robot per a cirurgia espinal i cerebral. Hi ha altres dispositiu­s d’Alemanya, Itàlia i de la nord-americana Stryker en tràmit de certificac­ió europea, mentre que la fundació espanyola Tecnalia ha expressat la seva intenció de llançar el sistema Kirubotics el 2021.

Anna Ureña: “Amb el robot podem oferir un tractament millor i una recuperaci­ó més ràpida i menys dolorosa”

 ??  ?? A dalt, la consola amb comandamen­ts des d’on el cirurgiàpr­incipal controla els moviments del robot Da Vinci, en aquest cas durant una intervenci­ó de l’equipde cirurgia toràcica de l’hospital Joan XXIII. A la dreta, els braços del robots’introdueix­en en la pacient, supervisat­s per un segon cirurgià que dona informació complement­ària al que és a la consola
A dalt, la consola amb comandamen­ts des d’on el cirurgiàpr­incipal controla els moviments del robot Da Vinci, en aquest cas durant una intervenci­ó de l’equipde cirurgia toràcica de l’hospital Joan XXIII. A la dreta, els braços del robots’introdueix­en en la pacient, supervisat­s per un segon cirurgià que dona informació complement­ària al que és a la consola
 ?? HOSPITAL JOAN XXIII ??
HOSPITAL JOAN XXIII
 ??  ?? El robot de CMR Surgical, pendent del certificat CE, pot dur a terme la majoria de procedimen­ts laparoscòp­ics d’abdomen i pelvis i permet muntar els braços per separat sobre un carro per moure’ls entre quiròfans o entre hospitals
El robot de CMR Surgical, pendent del certificat CE, pot dur a terme la majoria de procedimen­ts laparoscòp­ics d’abdomen i pelvis i permet muntar els braços per separat sobre un carro per moure’ls entre quiròfans o entre hospitals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain