La Vanguardia (Català)

Tifó a la Xina

La tempesta deixa, almenys, mig centenar de morts al seu pas pel nord de les Filipines

- HONG KONG Agències

El tifó Mangkhut va envestir ahir la costa de la Xina amb vents que van arribar als 200 quilòmetre­s per hora. Al nord de les Filipines els morts comptabili­tzats ahir a la nit ja superaven el mig centenar.

El tifó Mangkhut , la tempesta més forta d’aquest any, va castigar ahir la costa xinesa amb vents que van arribar a 200 quilòmetre­s per hora. Al nord de les Filipines, els morts ja superen el mig centenar.

L’ull del tifó Mangkhut va passar ahir només a un centenar de quilòmetre­s al sud de Hong Kong, en direcció a Macau. Els més veterans no recordaven una tempesta tan forta. Durant dues hores va descarrega­r tota l’energia sobre l’antiga colònia britànica. El nivell del mar va pujar més de tres metres.

La veïna província xinesa de Guandong, la més poblada del país, es preparava per rebre avui l’impacte del tifó. Uns 2,4 milions de persones van ser evacuades i reallotjad­es en habitatges segurs. La flota pesquera, formada per unes 48.000 embarcacio­ns, va ser amarrada als ports. Les feines en 29.000 projectes de construcci­ó van ser suspesos. Els aeroports, principalm­ent el de Hong Kong i Shenzhen, van suspendre centenars de vols, cosa que va afectar el trànsit aeri a tota la regió.

El Mangkhut està previst que perdi força i es converteix­i en una depressió tropical a partir de demà.

Les Filipines, de moment, se n’han emportat la pitjor part. La tempesta va travessar divendres el nord del país i va deixar un camí de destrucció. Bona part del mig centenar de morts es deguda als desprenime­nts de terra a causa de les pluges torrencial­s. Les autoritats assumeixen que molt probableme­nt la xifra de morts augmentarà a mesura que els equips de rescat arribin a les zones més castigades, com la regió de Cordillera.

Les pluges també han estat les responsabl­es de la major part dels morts que hi ha hagut a Carolina del Sud i Carolina del Nord a causa de l’huracà Florence, ara ja reduït a tempesta tropical. El balanç final s’eleva a 14 víctimes mortals.

Tant el Florence, amb vents de fins a 150 quilòmetre­s per hora, com el Mangkhut han estat tempestes de primera magnitud, les primeres d’una temporada que no ha fet més que començar i que, per culpa de l’escalfamen­t global, en causarà unes quantes més.

 ?? JEROME FAVRE / EFE ?? Les aigües van pujar més de tres metres a Hong Kong i van inundar gairebé tota la ciutat, com demostra aquesta foto feta a Lei Yu Mun
JEROME FAVRE / EFE Les aigües van pujar més de tres metres a Hong Kong i van inundar gairebé tota la ciutat, com demostra aquesta foto feta a Lei Yu Mun

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain