La Vanguardia (Català)

L’estil dels ‘nipsters’

Molts neonazis suavitzen la seva imatge per aconseguir respectabi­litat

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Tot i que alguns dels neonazis de les manifestac­ions de Chemnitz i Köthen responien al patró estètic clàssic –caçadora de cuir, botes, tatuatges–, entre ells no abundaven els caps rapats. Fa temps que aquest estil de neonazi ha quedat enrere, “és de la vella escola, no és cool, i la gent jove vol ser

cool”, explica Johannes Radke, especialis­ta en moviments neonazis alemanys, en una entrevista recent a la Deutsche Welle. Els neonazis mateixos són conscients que lluir l’aspecte de caps rapats els perjudica a l’hora d’aconseguir una feina.

Radke, coautor amb Toralf Staud del llibre Neue Nazis (Nous nazis), publicat el 2012, assenyala que l’estratègia ara consisteix a adaptar el vestuari al seu missatge. Així, per exemple, hi ha samarretes neonazis que imiten el logo en majúscules de la banda de hip-hop Run DMC, i el converteix­en en HKN KRZ, que és la paraula esvàstica en alemany

(Hakenkreuz) sense les vocals, per burlar-se així de la llei alemanya contra la simbologia nazi.

A part, des de mitjans de la dècada del 2000 hi ha una tendència en els àmbits ultres per conrear una imatge moderna, a la recerca de respectabi­litat per a la seva ideologia. La premsa alemanya ha batejat aquests ultres amb estil amb el nom de nipsters (és a dir, hipsters neonazis). El més esmentat és Frank Franz, que des del 2014 lidera l’NPD (Partit Nacional-democràtic d’Alemanya).

Fundat el 1964 per antics funcionari­s nazis, l’NPD no ha aconseguit mai entrar al Parlament federal (ni s’acosta al requisit del mínim d’un 5%); a les últimes eleccions del 2017 va tenir un 0,4% de vots. Segons indica la seva pàgina web, però, actualment té 350 regidors, i el 2014 va aconseguir un escó al Parlament Europeu. L’NPD s’autodefine­ix com “el partit social de la pàtria”, i a la seva pàgina web nega defensar idees antisemite­s, revisionis­tes, racistes i xenòfobes. Tot i això, té vincles amb 200 grupuscles neonazis, amb membres que no necessària­ment vesteixen tan bé com el líder.

Frank Franz, de 39 anys, separat i pare de tres fills, va estudiar fisioteràp­ia i ara té una agència de programaci­ó i disseny. Al seu compte d’Instagram es descriu com un “entusiasta de la sastreria”, i penja fotos seves amb vestits confeccion­ats a mida.

Tanmateix, el seu estil nipster no enfosqueix la trajectòri­a del partit que dirigeix, una força que ha eludit la il·legalitzac­ió gràcies a la seva mida petita i poca fortalesa. El 17 de gener del 2017 el Tribunal Constituci­onal va rebutjar il·legalitzar l’NPD, com l’hi havien sol·licitat els 16 lands del país a través del Bundesrat (cambra alta del Parlament), perquè els jutges van estimar que, si bé els objectius d’aquesta formació política són anticonsti­tucionals, no té prou força per dur-los a terme.

Els jutges del TC van dir que “l’NPD mira de reemplaçar el sistema constituci­onal existent per un estat nacional autoritari basat en la idea d’una comunitat nacional (Volksgemei­nschaft) definida ètnicament”, però van concloure que no hi ha evidències que ho pugui aconseguir. Aquell dia el ben vestit Frank Franz va respirar alleujat.

L’estètica dels caps rapats dels anys noranta ha quedat enrere; ara es tracta de semblar ‘cool’

 ?? PICTURE ALLIANCE / GETTY ?? Frank Franz, líder de l’NPD
PICTURE ALLIANCE / GETTY Frank Franz, líder de l’NPD

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain