La Vanguardia (Català)

L’Aràbia Saudita tanca un nou acord de pau entre Etiòpia i Eritrea

- JIDDAH Agències

El rei Salman de l’Aràbia Saudita va reunir ahir a la ciutat de Jiddah, a la vora del mar Roig, el primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed, i el president d’Eritrea, Isaias Afwerki, per firmar un nou acord de pau. El primer es va tancar al juliol. Ara es tractava de formalitza­r-lo en una cerimònia a què també va assistir el secretari general de l’ONU, António Guterres. Tot i que els termes de l’acord no han transcendi­t, almenys sobre el paper s’ha posat fi a més de vint anys d’enfrontame­nt. Ara ja és possible volar i trucar per telèfon d’un país a l’altre.

L’Aràbia Saudita, amb el suport diplomàtic de la Unió dels Emirats Àrabs, s’anota un important èxit polític que farà servir per rebaixar les crítiques pel seu paper a la guerra del Iemen. La coalició internacio­nal que lidera bombardeja diàriament aquest país, el més pobre de la península Aràbiga. Ahir, per exemple, hi va haver més de 30 morts a la ciutat portuària de Hodeida.

El control dels ports és crucial en aquesta regió del mar Roig. L’ajuda diplomàtic­a dels Emirats a l’acord de pau entre Etiòpia i Eritrea obeeix a un clar interès estratègic. La flota dels Emirats, per exemple, fa temps que amplia la base al port eritreu d’Asab, des d’on pot controlar el trànsit que travessa l’estret de Bab al-Mandeb, entre el mar Roig i l’oceà Índic, una via de comunicaci­ó marítima crucial entre Europa i Àsia.

La pau entre Etiòpia i Eritrea s’ha aconseguit, en tot cas, gràcies al primer ministre etíop, Abiy Ahmed, que tot just arribar al poder el mes d’abril passat va voler posar fi a la tensió. L’oferta de pau va sorprendre Isaias Afwerki, el primer ministre que governa Eritrea amb mà de ferro des del 1993. Eritrea, que té cinc milions d’habitants, és un dels estats més totalitari­s del món.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain