La Vanguardia (Català)

L’ONU alerta contra l’EI

- Eduardo Martín de Pozuelo

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha alertat la comunitat internacio­nal del potencial destructiu que manté l’Estat Islàmic (EI). Conscient de l’amenaça que representa el moviment fanàtic liderat per Al-Bagdadi, Guterres ha presentat al Consell de Seguretat el setè informe sobre gihadisme, pau i seguretat global, circumstàn­cia que va aprofitar per sol·licitar a les agències antiterror­istes de tot el món una col·laboració més lleial que serveixi per aturar el desafiamen­t gihadista.

Amb aquest informe l’ONU s’ha allunyat lleugerame­nt del discurs que presenta l’EI com una organitzac­ió a punt de ser derrotada i ha confirmat la mala salut de ferro del col·lectiu gihadista. Tot i això, Guterres no abandona el relat convencion­al –sempre tranquil·litzador– que obvia accentuar que darrere de l’EI hi ha una potentíssi­ma ideologia fanàtica de caràcter universal, en què una, i només una, de les seves caracterís­tiques és el terrorisme. Un terrorisme que l’EI utilitza com una arma més de la seva guerra global, restant ben entès que els ideòlegs d’aquest gihadisme consideren que els carrers d’Occident són una altra trinxera de la guerra i que els seus militants són soldats heroics del califat.

És habitual que en les descripcio­ns formals de l’EI es prescindei­xi de l’element essencial que justifica la seva raó de ser: la particular ideologia gihadista que es manté a les xarxes sense defallir, i que conserva intacte el que el filòsof francès, Philippe-Joseph Salazar, descriu com “un pensament tan meravellos­ament elaborat que perdurarà mentre existeixi la xarxa de xarxes” ja que presenta una idea “poderosa, atractiva, bonica i estètica, amb la particular­itat de produir una retòrica que converteix en armes les paraules i les paraules en armes”.

L’informe de les Nacions Unides afirma que l’EI ha experiment­at una transforma­ció que el condueix a convertir-se en una xarxa clandestin­a (a Occident) i subratlla que la trama gihadista es va reforçant amb aportacion­s dels “més de 20.000 membres de l’EI que encara són a Síria i l’Iraq”. Aquestes afirmacion­s de Guterres suggereixe­n almenys dues considerac­ions: la primera, que la xifra de combatents que reconeix, malgrat que és un mica general, allunya qualsevol idea d’una imminent derrota definitiva del gihadisme en aquell territori; la segona, que la clandestin­itat i el reforç amb combatents de fora de la xarxa de cèl·lules existent a Europa i Amèrica no és una novetat. De fet, el gihadisme de l’EI sempre ha considerat com el seu exèrcit invisible en territori infidel les cèl·lules autònomes que formen l’entramat terrorista horitzonta­l i clandestí que hi ha a Occident.

D’altra banda, és destacable que en aquesta anàlisi de la qüestió, Guterres al·ludís les mancances i mesquineri­es que experiment­a la lluita contra el fanatisme gihadista i que també comentés les finances de l’Estat Islàmic. “Malgrat els continus esforços dels països que duen a terme les mesures encaminade­s a lluitar contra el terrorisme i prevenir l’extremisme violent que desemboca en el terrorisme, molts problemes continuen sense resoldre’s”, va assenyalar el secretari general de l’ONU, que, tot seguit, va demanar a tots els serveis d’intel·ligència i antiterror­istes del món que sumin esforços d’una vegada per derrotar l’EI.

Quant a les reserves econòmique­s de l’EI, no són el que van ser en el moment de més expansió territoria­l a Síria i l’Iraq però continuen sent saludables. Pel que fa a això, el secretari general va apuntar que l’EI ha recuperat diversos jaciments de petroli a l’oest de Síria, cosa que fa pensar que el cru (refinat per mètodes una mica primitius) continua sent una font d’ingressos. D’altres són l’extorsió en zones comercials controlade­s pels extremiste­s, el segrest i els beneficis que els reporten inversions fetes en algunes empreses ubicades a les regions que encara dominen o van dominar. Tot i això, no es comenta que les fluctuacio­ns financeres

Guterres constata la mala salut de ferro de l’Estat Islàmic i demana més ajuda internacio­nal

encara no són un element determinan­t per al desenvolup­ament de l’activitat terrorista de l’EI. Una particular­itat excepciona­l que es deu al desenvolup­ament d’un model de terrorisme autofinanç­able, de baix cost, a còpia de ganivets, atropellam­ents amb vehicles de lloguer o bombes casolanes i, també, a l’extraordin­ària abundància d’armes barates o regalades procedents d’arsenals fora de control –com els libis– o de conflictes interminab­les d’Àsia i l’Àfrica.

 ?? DELIL SOULEIMAN / AFP ?? Enterramen­t a Qamixli (Síria) de caiguts en la lluita contra l’EI aquest mes
DELIL SOULEIMAN / AFP Enterramen­t a Qamixli (Síria) de caiguts en la lluita contra l’EI aquest mes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain