La Vanguardia (Català)

Benvinguts al sud

- Roma.Correspons­al

Itàlia prepara descomptes fiscals per als jubilats que vagin a viure a Sicília, Calàbria

o Sardenya L’objectiu és combatre la despoblaci­ó de les àrees més deprimides d’Itàlia

Platges d’aigües turquesa, el suau clima mediterran­i, preus assequible­s, una cuina deliciosa i, potser molt aviat, una rebaixa fiscal suculenta. El nou Govern populista italià està valorant un incentiu per als jubilats italians i estrangers que estiguin pensant a mudar-se al sud d’Itàlia, ni més ni menys que deu anys sense pagar impostos si es traslladen a les zones més despoblade­s de Sardenya, Sicília o Calàbria. La condició? Que almenys visquin sis mesos i un dia a l’any en aquesta nova llar.

La idea és una proposta econòmica de la ultradreta­na Lliga, que sempre ha advocat per abaixar els impostos per incentivar la despesa econòmica. L’ha concebut el professor Alberto Brambilla, conseller econòmic del líder del partit, Matteo Salvini. Creu que podria aconseguir que 600.000 nous habitants arribin a aquestes tres regions els pròxims tres o quatre anys.

“Hi ha molts meridional­s que viuen a Torí, Milà, Gènova o altres bandes. I que potser tornen al seu poble d’origen només a l’estiu”, explica Brambilla a La Repubblica. “Per què no els incentivem permanentm­ent? Continuari­en a Itàlia, amb una pensió més alta durant deu anys. En llocs bonics, econòmics i amb bon clima i bon menjar”.

L’objectiu és combatre la despoblaci­ó crònica que pateix el sud italià, amb un milió i 800.000 persones, sobretot joves, que han emigrat els últims 16 anys. Un milió i mig més se n’aniran d’aquí al 2065, segons calcula l’Institut Nacional d’Estadístic­a italià (Istat). Els jubilats seran redirigits a pobles amb menys de 4.000 habitants que hagin perdut un 20% o més de la població durant l’última dècada. I perquè puguin accedir a aquest incentiu, les localitats beneficiad­es hauran de demostrar que estan ben gestionade­s, que tenen un sistema d’il·luminació municipal decent, uns parcs ben mantinguts, un sistema eficient de recol·lecció d’escombrari­es –un dels drames del Mezzogiorn­o italià– i uns serveis sanitaris en la línia dels de la Llombardia, el Vèneto o l’Emília-Romanya.

La proposta no es limita a jubilats italians, sinó que també es vol estendre als estrangers que estiguin cercant una jubilació plàcida en climes més suaus. “Val per a tots els països que ja han firmat acords bilaterals amb Portugal, com Alemanya, el Regne Unit o Suècia. També per a d’altres que seran sol·licitats pel nostre Ministeri d’Exteriors”, afirma Brambilla. L’economista considera que serà un bon al·licient perquè els joves meridional­s es vulguin quedar a les seves ciutats d’origen. “Estarien incentivat­s a aprendre llengües, convertir-se en guies turístics, oferir tota una sèrie de serveis”, pensa.

Per al ministre de l’Interior, Matteo Salvini, la idea de Bambrilla és una bona pensada que coincideix amb les seves idees nacionalis­tes. De fet, aquest estiu ell mateix es va embrancar en una batalla contra Mallorca –que el va declarar persona non grata a l’illa– i va fer una sèrie de publicacio­ns al seu Instagram dient que les platges italianes eren molt millors que les balears.

“Penso en un model Portugal”, ha dit l’ultradretà. “L’any passat es van mudar allà 4.000 jubilats italians que es poden estalviar un 30% d’impostos –continua–. Crec que algunes zones del nostre país són segurament més boniques i acollidore­s que Portugal. Amb una exempció fiscal similar podrem atreure capital, inversió, despesa i facilitar que es reobrin botigues”.

El que no diuen els líders de la Lliga és que amb aquesta proposta estan provant de guanyar vots als seus companys de Govern, el Moviment 5 Estrelles. Durant la passada campanya electoral els grillini es van erigir com els principals defensors del sud italià i van proposar un ministeri per reactivar la seva economia.

Però per primera vegada, la Lliga, abans un partit autonomist­a del nord, va aconseguir bons resultats en llocs com Lampedusa o Taormina. Gairebé un milió de meridional­s es van passar al partit de Salvini. Ara, després de superar-los a les enquestes –els ultradreta­ns ja arriben al 34% d’intenció de vot, mentre que al març només van obtenir un 17%–, també els volen robar el seu electorat.

 ?? M/PHOTOS / TANGO- / 5762887776 / " TI / GTRES ?? Jubilacion­s. Cefalù (Sicília) i Scilla (Calàbria, a baix), localitats per passar la resta de la vida
M/PHOTOS / TANGO- / 5762887776 / " TI / GTRES Jubilacion­s. Cefalù (Sicília) i Scilla (Calàbria, a baix), localitats per passar la resta de la vida
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain