La Vanguardia (Català)

Sortida d’emergència

- Francesc-Marc Álvaro

Gairebé totes les previsions sobre els propers judicis contra els presos polítics catalans acaben amb la celebració d’eleccions. Seria la sortida inevitable –es diu– a un reviscolam­ent de la crisi catalana, produïda per la indignació que determinad­es sentències poden provocar en la part de la societat partidària de la independèn­cia i els que rebutgen la repressió. La manera d’encarrilar l’onada d’indignació passaria per uns nous comicis que servissin per intentar ampliar el vot independen­tista reactivame­nt. El PDECat, ERC i l’entorn de Puigdemont coincidiri­en en aquest plantejame­nt, però no la CUP, que propugna un “desbordame­nt popular”.

La seqüència judicis-condemnes-indignació-nous comicis encaixaria més o menys amb la idea de trobar o fabricar un momentum favorable a les demandes independen­tistes, una hipòtesi que han deixat caure els presidents Torra i Puigdemont. Però unes noves eleccions com a sortida d’emergència podrien conduir-nos al mateix bloqueig que vivim ara, si no es donés un creixement substancia­l del vot independen­tista. I podrien generar efectes inesperats, en un ambient en què, des de l’ANC i altres entorns, són freqüents les crítiques als partits que governen la Generalita­t, per una actitud que es qualifica de poc combativa i d’incoherent.

Com s’ha palesat novament durant la Diada, les bases del sobiranism­e continuen perfectame­nt mobilitzad­es, però això no implica una ampliació dels percentatg­es

Unes altres eleccions, amb el mateix guió, podrien conduir al mateix bloqueig que vivim i perpetuar el bucle infinit

assolits a les urnes des del 2015. L’independen­tisme és molt eficaç quan es manifesta pacíficame­nt i, en canvi, és menys hàbil quan ha de superar el llindar d’un 50% de paperetes: es va comprovar el 21-D. La creació d’una expectativ­a de salt endavant pot ser un relat electoral atractiu, però també pot aguditzar les disputes internes i la frustració de les bases si els resultats confirmen un estancamen­t.

La política catalana fa mesos que es troba en una situació excepciona­l, i, per tant, és comprensib­le que hom imagini sortides d’emergència, sobretot quan els tribunals tenen la capacitat de limitar qualsevol exploració destinada a crear un diàleg real. Ara bé, sense una nova estratègia compartida del sobiranism­e, i sense nous lideratges, la sortida per escapar de les flames pot desembocar en el mateix punt de partida. I què passarà amb les municipals? ERC i Puigdemont les han de convertir o no en una nova prova d’esforç, o només interessa la batalla de Barcelona?

Al llibre El naufragio, un excel·lent reportatge sobre el procés, Lola García ens recorda que “alguns dirigents independen­tistes van flirtejar, van imaginar, van discutir, i uns quants fins i tot van planificar, la idea de l’alçament d’un poble que, amb la seva resistènci­a pacífica, doblegaria l’Estat. Es repetien a ells mateixos els exemples de Gandhi o Mandela. Però, a l’hora de la veritat, no va passar res d’això”. El sobiranism­e encara a està lligat a un esquema que ha fracassat, però li costa dibuixar-ne un de nou. Unes altres eleccions, amb el mateix guió, podrien perpetuar el bucle infinit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain