La Vanguardia (Català)

Colau prepara una direcció col·legiada per substituir Domènech

El sector independen­tista de CatComú surt debilitat de la crisi del partit

- Barcelona

Pablo Iglesias i Íñigo Errejón van popularitz­ar la metàfora de córrer i cordar-se les sabates alhora per descriure l’estat d’agitació que vivia Podem els seus primers mesos de vida, quan havien de crear un nou partit enmig d’un calendari electoral frenètic. Però mentre ells ja han deixat enrere aquesta fase, els seus germans catalans encara hi continuen. Ada Colau encara no ha parat de córrer i d’enredar-se amb els cordons.

La renúncia del colíder de CatComú, Xavier Domènech, ha sacsejat els tendres fonaments del partit, que acabava d’escollir direcció al juliol. Just quan els comuns començaven a respirar –“per fi podrem dedicar-nos a fer política”, es felicitave­n alguns dels seus dirigents–, l’historiado­r ha abandonat tots els seus càrrecs per sorpresa i ha provat uns moviments tectònics que Colau intenta reconduir com més aviat millor per evitar esquerdes.

L’alcaldessa de Barcelona s’enfronta a unes eleccions municipals crucials d’aquí vuit mesos, que, depèn dels resultats obtinguts, marcaran el futur del seu partit i de l’esquerra a Catalunya. Els seus col·laboradors

Susanna Segovia, Marc Parés o Candela López, entre els candidats per reforçar la cúpula

més propers reconeixen que això l’absorbirà completame­nt, sense gairebé tenir temps de pilotar la direcció de CatComú amb tota la dedicació que demana el complex tauler català. Per això s’inclina per designar una direcció col·legiada per substituir Domènech de forma temporal. Els estatuts del partit diuen que hi pot haver entre dos i quatre coordinado­rs generals, i al partit pren força l’opció de nomenar entre tres i quatre coordinado­rs que portin les regnes de la confluènci­a fins que passin els comicis locals, quan convocarie­n unes altres primàries que escullin una nova direcció.

De moment, els noms que s’han estudiat per ocupar el càrrec juntament amb l’alcaldessa són els de Susanna Segovia, Marc Parés o Candela López. Tots tres han treballat en la vertebraci­ó de CatComú i coneixen bé la realitat de l’espai. La primera forma part de l’equip més proper a Colau i va participar en la gènesi de Guanyem Barcelona i BComú. És diputada al Parlament i en principi estava previst que ocupés el càrrec de secretària d’organitzac­ió. Parés prové de l’IGOP, l’institut de ciències polítiques de la UAB fundat i dirigit fins al 2009 per Joan Subirats, un altre dels impulsors de Guanyem Barcelona, i va arribar al partit de la mà de Domènech, mentre que López, exalcaldes­sa de Castelldef­els, és una de les cares visibles d’ICV. Amb tot, la seva elecció encara no està decidida al cent per cent i dependrà del que acordi l’executiva del partit en una reunió aquest dilluns.

Part de l’equip que va anar construint Domènech, del qual formava part la portaveu al Parlament Elisenda Alamany, també prova de ressituar-se al nou escenari. Les convulses negociacio­ns de les primàries de juliol han distanciat aquest grup de la resta de la confluènci­a. Fins i tot el mateix Domènech va acabar refredant la seva relació amb Alamany, que s’ha anat aïllant i perdent suports dins del partit des d’aleshores.

La portaveu al Parlament intenta fer-se el seu propi equip i s’ha apropat a l’excoordina­dor de campanya d’En Comú Podem, Marc Grau –ara coordinado­r del grup parlamenta­ri–, i a Joan Josep Nuet, coordinado­r general d’EUiA i diputat, i manté bones relacions amb la minoritàri­a família anticapita­lista dels comuns. Tots ells represente­n la part més propera a l’independen­tisme dins CatComú, un sector que ha sortit debilitat després de la crisi oberta per la renúncia de Domènech. Sobre aquesta qüestió alguns membres del partit recorden que Alamany i Nuet han estat els únics diputats del grup parlamenta­ri que van anar a la manifestac­ió de l’ANC per la Diada i que es van desmarcar de Colau. “La seva actitud no ajuda la unitat del partit”, assenyalen uns membres de la confluènci­a.

La nova correlació de forces podria redirigir la política d’aliances dels comuns que, a part d’acostarse a ERC, busquen una reconcilia­ció amb els socialiste­s després de la ruptura del pacte de govern a l’Ajuntament de Barcelona.

L’alcaldessa delegarà el comandamen­t per centrar-se en les eleccions municipals

 ?? DAVID AIROB / ARXIU ?? Ada Colau i Xavier Domènech durant la campanya de les eleccions autonòmiqu­es del 21-D
DAVID AIROB / ARXIU Ada Colau i Xavier Domènech durant la campanya de les eleccions autonòmiqu­es del 21-D

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain