La Vanguardia (Català)

L’expansió de la bicicleta

-

EL primer ministre francès aposta per la bicicleta com a mitjà de transport urbà. Édouard Phillipe va presentar divendres passat un pla que preveu invertir 350 milions d’euros per triplicar l’ús del velocípede del 3% actual al 9% el 2024. A Holanda, país campió del ciclisme urbà, el percentatg­e del seu ús és del 24%, la mitjana europea està en el 7%, i en una ciutat com Barcelona se situa entre el 3% i el 4%, mentre que a Madrid amb prou feines arriba al 2%.

El programa té la doble finalitat d’afavorir el medi ambient –pel descens de l’ús automobilí­stic– i, alhora, promoure la salut pública entre la ciutadania per la pràctica esportiva. Per aconseguir-ho, el Govern francès s’aplicarà a promoure la construcci­ó de carrils-bici, millores en la senyalitza­ció, construcci­ó de passos subterrani­s i aparcament­s segurs a prop de les estacions ferroviàri­es, sistemes de registre fiables per mitigar els robatoris i ajuts per als funcionari­s que utilitzin la bicicleta i, de forma facultativ­a, de les empreses als seus empleats.

És evident que la bicicleta ha irromput amb força en la vida quotidiana, especialme­nt a les ciutats, cosa que ha xocat amb una cultura de l’automòbil, que, al món occidental, es resisteix a perdre poder.

Totes les ciutats, d’una manera o altra, han resolt aquest contenciós a favor de la bicicleta, en termes generals, però encara estan lluny de solucionar el problema sorgit amb els vianants, que són el factor urbà més feble. Un xoc que s’ha aguditzat amb l’emergent món dels vehicles elèctrics individual­s –especialme­nt patinets i de similars–, l’expansió dels quals proven de delimitar els regidors. També, esclar, a Barcelona.

Però, al marge d’aquesta i altres problemàti­ques, el cert és que l’expansió de la bicicleta com a mitjà de transport urbà és imparable. Per la seva accessibil­itat econòmica, per les seves possibilit­ats d’ús col·lectiu, així com pels avantatges mediambien­tals i de salut pública. França ha estat, des de l’edat moderna, un far mundial en iniciative­s tan intel·lectuals com humanístiq­ues i emissor de llums i raó. I continua sent-ho en bona part. Que el Govern francès faci una aposta tan decidida per la bicicleta tindrà sens dubte una gran influència a Europa per la seva bona adaptació a l’àmbit urbà. També la decisió francesa tindrà la seva repercussi­ó a Espanya, on són molts els municipis que proven d’establir acords amb els seus veïns perquè aquest mitjà de transport en plena expansió s’implanti de forma definitiva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain