La Vanguardia (Català)

PP i Ciutadans arremeten contra l’informe de la mesquita de Còrdova Els dos partits rebutgen que el monument sigui un bé públic

- Sevilla

“L’informe sobre la titularita­t pública de la mesquita-catedral de Còrdova té menys fulls que la tesi de Pedro Sánchez, especialme­nt a l’apartat dels informes jurídics”. El portaveu del PP a l’Ajuntament de Còrdova, José María Bellido, reaccionav­a amb aquesta sortida a l’hora de valorar l’informe presentat dissabte per l’alcaldessa, la socialista Isabel Ambrosio, i l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, en què un grup d’experts assegurave­n que la mesquita no va pertànyer mai a l’Església.

PP i Ciutadans han fet pinya en el seu rebuig d’un informe en què, asseguren, la “conclusió ideològica va ser el primer que es va fixar i després es van buscar els arguments”. A parer dels dos partits, el grup d’experts “ja va néixer viciat”, perquè estava compost per persones de l’“òrbita del PSOE, com la vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, i Mayor Zaragoza mateix”. “Tot això és una cortina de fum llançada per amagar problemes més importants, com l’augment de l’atur”, insistia Bellido. Segons el portaveu de Ciutadans, David Dorado, “des del primer dia vam entendre que aquesta comissió no era la via adequada, que generaria confrontac­ió i crispació social”.

El Cabildo de Còrdova entén que el contingut de l’informe de la comissió d’experts no ofereix arguments jurídics que avalin la tesi que sosté que el temple era de propietat pública abans de la seva immatricul­ació l’any 2006 i assegura que les conclusion­s responen a “arguments purament ideològics”. En un comunicat, l’òrgan catedralic­i assenyala que “suposa un atac a la comunitat catòlica de Còrdova, que té dret a tenir la seva pròpia catedral com a lloc referent de culte de tota la comunitat diocesana”.

El Cabildo reitera que “nombroses instàncies judicials i de l’administra­ció han reconegut que el Conjunt Monumental Mesquita Catedral és propietat de l’església des del 1236. Crida l’atenció que el document incideixi en l’argument que l’Ajuntament podria reclamar la propietat del temple quan un informe del consistori mateix reconeix que el conjunt Mesquita-Catedral mai no ha format part dels béns de l’Ajuntament”.

Tot i això, aquesta afirmació destacada pel bisbat no es correspon amb el que s’assegura al document. Al contrari, l’informe assenyala que el Consistori “no ha

Les formacions de l’oposició municipal s’alineen amb el bisbat i ataquen la posició de l’alcaldessa socialista

de pretendre el registre del bé com a propietat municipal, ja que, tal com passa amb l’Església catòlica, la institució municipal tampoc té possibilit­ats de demostrar l’esmentada propietat”.

Federico Mayor Zaragoza defensa que sigui l’Estat, com a propietari del conjunt monumental, qui interposi una demanda d’inconstitu­cionalitat sobre la immatricul­ació feta per l’Església. “Admetre que la mesquita és de propietat privada va en contra dels criteris considerat­s fonamental­s perquè la Unesco declarés el conjunt com a patrimoni de la humanitat, que partien de la considerac­ió de l’immoble com a bé públic”, conclou.

 ?? RAFAEL MELLADO / EFE ?? Federico Mayor Zaragoza amb l’alcaldessa Isabel Ambrosio
RAFAEL MELLADO / EFE Federico Mayor Zaragoza amb l’alcaldessa Isabel Ambrosio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain