La Vanguardia (Català)

Brutalisme, una aspiració de progrés

- FAD-Foment de l’Art i del Disseny www.fad.cat

Amb el nostre primer article del curs inaugurem una nova modalitat de Mosca amb què ens proposem de donar a conèixer projectes i iniciative­s relacionat­s amb les diverses àrees d’activitat del FAD i les seves associacio­ns. Comencem amb #SOSBrutali­sm, una base de dades en línia dedicada a cartografi­ar el patrimoni arquitectò­nic brutalista a escala global. Amb més d’un miler de construcci­ons de tot el món indexades al seu web (www.sosbrutali­sm.org), aquesta plataforma va néixer amb l’objectiu d’iniciar una campanya per denunciar la situació de risc amb què es troben moltes de les obres que pertanyen a aquest estil arquitectò­nic que, en realitat, comprèn tendències i categories constructi­ves correspone­nts a moments històrics i llocs ben diferents. El projecte també ha donat lloc al llibre SOS brutalism: A global survey (Park Books, 2017) i a una exposició itinerant (presentada al Deutsches Architektu­rmuseum de Frankfurt i a l’Architektu­rzentrum de Viena).

Al contrari del que es pensa comunament, el terme brutalista no fa referència a la contundènc­ia i rotunditat formal caracterís­tica de moltes d’aquestes edificacio­ns, sinó al predomini que hi ha en la majoria del “formigó cru”. Va ser el crític Reyner Banham qui el 1966 encunyaria l’etiqueta arquitectu­ra brutalista a les pàgines del seu assaig The new brutalism: Ethic or aesthetic?

Més enllà dels seus trets estètics, sosté Banham, l’arquitectu­ra brutalista respondria a uns principis ètics que, d’alguna manera,espodrienc­onsiderarl­aculminaci­óde l’ideari del moviment modern iniciat a començamen­t de segle. Servint-se de la resistènci­a, la versatilit­at i el baix cost del formigó, molts dels representa­nts del que avui anomenem estil brutalista van participar en la reconstruc­ció d’una Europa encara convalesce­nt a causa de les ferides morals i materials causades per la Segona Guerra Mundial. Encarregat­s moltes vegades per institucio­ns governamen­tals o culturals, els projectes del brutalisme poden ser vistos retrospect­ivament com l’expressió d’una aspiració pel progrés i la transforma­ció social.

Un dels principals valors d’aquestes construcci­ons seria l’honestedat en la manera que tenen d’emprar els materials, deixant a la vista els components estructura­ls. La voluntat d’experiment­ació i les formes visionàrie­s dels edificis respondrie­n també a aquesta mirada esperançad­a i fixada en el futur. Tal com destaca Jelena Prokopljev­i, experta en representa­ció i ideologia en l’arquitectu­ra i membre d’Arquin-FAD, un aspecte interessan­t de l’anomenat estil brutalista va ser la proliferac­ió que va tenir tant a l’Europa occidental com al bloc soviètic.

Independen­tment de les diferèncie­s polítiques entre països i regions, el període de la postguerra va veure com les edificacio­ns brutaliste­s s’aixecaven a tot el continent, tant a un costat del mur com a l’altre. Convertit actualment en un estil de culte però també amenaçat a causa d’unes dinàmiques de renovació cada vegada més frenètique­s i subjectes a interessos especulati­us, el brutalisme és el símbol d’una era passada que, tot i això, ens pot servir d’inspiració en molts sentits. Finalment, l’SOS que llancen des de #SOSBrutali­sm s’hauria d’entendre més enllà del perill que efectivame­nt corren aquests edificis per identifica­r altres urgències i problemàti­ques en l’arquitectu­ra i la planificac­ió urbana contemporà­nies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain