La Vanguardia (Català)

A poc a poc i bona lletra

- Enric Sierra

Falten vuit mesos per a les eleccions municipals i el cartell de candidats a l’alcaldia de Barcelona continua incomplet. Malgrat que els quarters generals dels partits són molt actius, sembla que no hi ha gaire pressa per prendre decisions. I és que el ritme trepidant de la política catalana i espanyola fa que vuit mesos sigui molt de temps, prou perquè hi pugui haver canvis rellevants i deixi obsoleta la millor estratègia electoral. En aquest sentit, el calendari que hi ha a la paret dels partits mostra una data marcada en vermell (22 d’abril), que és l’últim dia per inscriure les candidatur­es de les eleccions del 26 de maig. Per això, són discretes i previngude­s les negociacio­ns que miren d’arribar a aliances que permetin constituir candidatur­es unitàries o, en cas contrari, propiciïn compromiso­s de pactes postelecto­rals. “Hi ha temps”, diuen els estrategs.

A Barcelona hi ha dues grans incògnites. L’ex-primer ministre francès Manuel Valls aclarirà la primera. Valls insisteix en una proposta de llista transversa­l conscient que és pràcticame­nt impossible unir els partits constituci­onalistes (Ciutadans, PP i PSC). Per això, intenta incorporar a la seva llista persones que representi­n les sensibilit­ats d’aquestes tres formacions. Un exemple d’això és la creació, per part de Ciutadans, de la plataforma Espanya Ciutadana, a la qual s’ha integrat l’exministre socialista Celestino

La canviant política catalana i espanyola desaconsel­la córrer a l’hora de crear candidatur­es unitàries a Barcelona

Corbacho. L’anunci de la candidatur­a de l’ex-primer ministre pot ser imminent per recuperar presència pública després d’un estiu en què gairebé ha desaparegu­t.

La decisió de Valls pot determinar la resta de peces de la partida, especialme­nt al PP, que encara no ha aclarit com afrontarà la batalla de Barcelona, ja sigui integrant una candidatur­a transversa­l o en solitari. En aquest sentit, Alberto Fernández, el cap de files municipal dels populars, es manté en espera que la nova direcció del partit prengui una decisió.

La situació d’impasse és semblant al front sobiranist­a, en què tampoc no hi ha pressa. La pretensió d’una candidatur­a unitària per part de diversos actors independen­tistes és vigent i la feina entre bambolines és intensa. D’aquí poques setmanes es podria anunciar la candidatur­a barcelonin­a que impulsarà la Crida Nacional, la formació liderada per l’expresiden­t Carles Puigdemont i que compta amb l’exconselle­r Ferran Mascarell per substituir la candidata del PDECat Neus Munté. La intenció de Mascarell és aconseguir una llista unitària sobiranist­a com la que impulsa el periodista i filòsof Jordi Graupera mitjançant unes primàries que tenen el suport gens menyspreab­le de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

La llista unitària de l’independen­tisme és la segona gran incògnita. Dissabte Graupera va visitar Puigdemont però no va obtenir cap concreció en aquest sentit, mentre que ERC i la CUP se’n desentenen. Però com dèiem al principi, encara queda molt de temps i ningú no descarta que s’hi puguin afegir a l’últim minut.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain