La Vanguardia (Català)

Barcelona, ciutat de Champions de la innovació

-

BARCELONA

Barcelona és una ciutat atractiva pel que fa a la innovació tecnològic­a. Les universita­ts catalanes són de bona qualitat i aconseguei­xen atreure excel·lents estudiants estrangers de màster i de doctorat. D’altra banda, l’ecosistema de start-ups s’ha anat consolidan­t a partir de la creació de laboratori­s de big corporate i a partir de la feina que s’ha fet en la investigac­ió publicopri­vada. Aquest és, precisamen­t, el tàndem necessari perquè la ciutat de Barcelona pugui jugar a la Champions League de les ciutats líders en innovació tecnològic­a del món. N’és un bon exemple el Centre Nacional de Supercompu­tació (BSC-CNS), que constituei­x tot un model de dedicació extrema, excel·lència acadèmica i excel·lència tecnològic­a.

PARÍS

França és un país molt centralitz­at en un estat omnipresen­t, cosa que anomenem “la tecnoestru­ctura”. Però també pot ser un estat estratègic en què les diferents capes (Estat, regions i ciutats) treballen amb una visió de futur compartida. Els últims 10-15 anys a París han estat els de l’aparició i la consolidac­ió dels innovation clusters, grups per afavorir la innovació tecnològic­a i la cooperació publico privada a les universita­ts públiques. No tot és perfecte, però la recepta ha funcionat. Arran de la crisi del 2007, el Govern francès no va tancar l’aixeta del finançamen­t públic destinat a la investigac­ió tecnològic­a, i París, i altres metròpolis com Tolosa de Llenguadoc o Lió, amb la voluntat de no concentrar esforços públics a la capital, se’n van veure beneficiad­es.

‘TO DO’

Barcelona té tots els indicadors en verd per créixer com a ciutat en la Champions de la innovació tecnològic­a, sobretot pels seus sòlids fonaments en ciència. Però per a això és molt important tenir una estratègia a llarg termini, que disposi del suport de les polítiques públiques, i estar molt atent als fenòmens emergents. Actualment Mont-real, per exemple, està considerad­a líder mundial de la intel·ligència artificial (IA), i té molt en comú amb Barcelona. Ha creat un institut publicopri­vat d’intel·ligència artificial, el MILA, en què la coubicació de laboratori­s públics, start-ups i multinacio­nals és un factor clau per a l’atracció de talent. Està emergint una xarxa mundial d’una desena d’instituts similars, com el Prairie a París (que té la contribuci­ó de Microsoft, Google, Facebook), exemples que cal mirar de prop.

LA CIUTAT ÉS ATRACTIVA I L’ECOSISTEMA DE ‘START-UPS’ ES CONSOLIDA

LES DIFERENTS INSTITUCIO­NS TREBALLEN AMB VISIÓ DE FUTUR COMPARTIT

CAL ESTAR MOLT ATENT ALS FENÒMENS EMERGENTS, COM MONT-REAL

 ??  ?? FRANÇA Pierre-Louis Xech Coordina un laboratori d’investigac­ió en IA de Microsoft que coopera amb l’Inria, institut d’investigac­ió informàtic­a
FRANÇA Pierre-Louis Xech Coordina un laboratori d’investigac­ió en IA de Microsoft que coopera amb l’Inria, institut d’investigac­ió informàtic­a
 ?? www.barcelonag­lobal.org ??
www.barcelonag­lobal.org

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain