La Vanguardia (Català)

La difícil vida de l’autora de Pippi Calcesllar­gues Una pel·lícula narra l’embaràs no desitjat d’Astrid Lindgren

- GLORIA MORENO

El camp, els boscos, el poble, l’església, la família. És el context de la pel·lícula Joven Astrid (en suec, Unga Astrid), que s’acaba d’estrenar a Suècia i que narra els dramàtics esdevenime­nts que marcarien l’agitada adolescènc­ia i primera joventut d’Astrid Lindgren, una de les autores infantils més reconegude­s de tots els temps, que va morir el 2002 amb 95 anys.

Entre els seus personatge­s més famosos, destaca la famosa Pippi Långstrump. Ara les seves entremalia­dures i caràcter rebel cobren un nou sentit en vista d’aquells fets, poc coneguts, que van forçar la creadora a créixer més ràpid del que li tocava afectant-la profundame­nt.

L’escena es desenvolup­a a començamen­ts dels anys vint. L’Astrid havia gaudit d’una infantesa despreocup­ada i plena d’imaginació a la seva recòndita Småland natal. Sovint, els seus germans li demanaven que els expliqués històries. I, a poc a poc, va anar prenent consciènci­a de la seva gran habilitat i li va començar a agradar l’art de narrar.

Als 16 anys va començar a treballar al despatx del carismàtic editor del diari local, el senyor Blomberg, qui no va trigar a reconèixer el talent de la jove assistent. Malgrat que era un home casat i que tenia trenta anys més que ella, la relació es va anar tornant cada vegada més íntima fins que va tenir serioses repercussi­ons: quan l’Astrid es va adonar que s’havia quedat embarassad­a.

La jove va haver de fer front llavors a la incomprens­ió i prejudicis de tot un poble i va decidir marxar lluny, a Copenhague­n, on sabia que no li demanarien el cognom del pare. Allà, en secret, va donar a llum el seu fill, Lasse. El fet d’haver d’abandonar la seva criatura a cura d’una família adoptiva li va trencar el cor i pot intuir-se com un dels motius pels quals, al cap dels anys, els nens orfes i abandonats acabarien convertint-se en una peça constant als seus relats.

La pel·lícula dona fe d’aquells anys difícils durant els quals la jove mare va haver de treballar durament a Estocolm per poder viatjar a Copenhague­n amb els pocs diners que aconseguia estalviar i així passar una mica de temps amb el seu nen. Més endavant aconseguir­ia emportar-se en Lasse i reorganitz­ar la seva vida.

Són detalls que el públic suec ja coneixia. La pel·lícula no aporta cap dada nova i la mateixa Astrid havia parlat d’aquesta difícil etapa en alguna ocasió. Tot i això, la seva segona filla, Karin Nyman, ha criticat els promotors del film per portar a col·lació uns passatges tan íntims i difícils de la vida de la seva mare. “La meva mare no hauria estat mai d’acord amb la creació d’aquesta pel·lícula”, va declarar fa uns dies a la revista Vi.

A la directora del film, la danesa Pernille Fischer Christense­n, li ha sorprès aquesta reacció. “No revelem res que no se sabés”, es defensava aquesta setmana a la premsa sueca. Al contrari, segons la seva opinió, la pel·lícula és un homenatge a l’autora, perquè, per contradict­ori que sembli, el que li va passar en aquell temps va ser el que la va convertir en la gran narradora en què després es convertiri­a, i que la va portar a trencar les normes, la religió i la cultura de la seva època, cosa que, en definitiva, va fer que entengués tan bé el que passa a l’ànima d’un nen.

La seva segona filla ha criticat la pel·lícula per mostrar passatges tan íntims i difícils de la vida de l’escriptora

 ?? ULLSTEIN BILD / GETTY ?? Astrid Lindgren en una imatge del 1972 amb dos dels seus llibres, un de Pippi Långstrump
ULLSTEIN BILD / GETTY Astrid Lindgren en una imatge del 1972 amb dos dels seus llibres, un de Pippi Långstrump
 ?? ERIK MOLBERG HANSEN ©NORDISK FILM DISTRIBUTI­ON ?? L’escriptora amb el seu fill Lasse a la pel·lícula
ERIK MOLBERG HANSEN ©NORDISK FILM DISTRIBUTI­ON L’escriptora amb el seu fill Lasse a la pel·lícula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain