La Vanguardia (Català)

Trobats disruptors endocrins en peix d’onze països europeus

Les substàncie­s, capaces de danyar el sistema reproducti­u de les persones, s’han detectat en nivells inferiors als valors de risc

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Cada vegada hi ha més interès i una preocupaci­ó més gran per l’impacte en la salut dels contaminan­ts emergents. En aquesta línia s’inscriuen els estudis per rastrejar la presència als aliments dels anomenats disruptors endocrins, substàncie­s químiques capaces d’alterar l’equilibri hormonal i el sistema reproducti­u dels éssers humans. Un equip de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha trobat una presència significat­iva d’aquests compostos en mostres de peix i marisc preses en onze països europeus.

L’estudi, publicat a la revista Environmen­t Internatio­nal, ha revelat que els disruptors endocrins han arribat fins al medi marí, tal com demostra la seva presència en les mostres de peix i marisc analitzade­s. Es confirma així la transferèn­cia d’aquests contaminan­ts des del medi aquàtic als organismes que hi viuen. “Els disruptors endocrins, en altes concentrac­ions, poden arribar a representa­r un risc per als consumidor­s”, recorda Diana Álvarez, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (Idaea) del CSIC, una de les investigad­ores de l’estudi. Per això, resulta clau conèixer els nivells presents en els peixos i mariscos que habitualme­nt són consumits, afegeix.

Les concentrac­ions de contaminan­ts trobats no haurien d’alarmar la ciutadania ni fer-los canviar d’hàbits alimentari­s, explica Álvarez. Tot i això, considera necessari el seguiment d’aquest focus de contaminac­ió, perquè es tracta d’un problema ambiental recent.

En la investigac­ió, es van recollir i es van estudiar 65 mostres de peix i marisc procedents dels mercats europeus, llotges i importacio­ns. En total es van analitzar dotze espècies d’elevat consum (verat, tonyina, bacallà, perca, panga, llenguado, orada, palaia, salmó, musclo, gambes i cranc). En tots aquests casos es va mesurar la presència de 12 compostos disruptors endocrins, tant en mostres crues com en aliments cuinats al vapor.

Alguns d’aquests disruptors són presents en la majoria de les mostres analitzade­s. Les concentrac­ions més grans són de bisfenol A (utilitzat com a plastifica­nt i en el recobrimen­t interior de les llaunes de conserva, i que la UE va prohibir en biberons el 2011), triclosan (potent agent antibacter­ià i fungicida utilitzat en desodorant­s, dentifrici­s o col·lutoris) i metilparab­èn (també utilitzat en cosmètica i pintura, entre altres àmbits). Es van mesurar fins a 36 nanograms per gram (ng/g) de triclosan a la palaia, 27 ng/g de bisfenol A a la tonyina en conserva i 4 ng/g de metilparab­èn al verat. “També hem observat un augment significat­iu de les concentrac­ions d’aquests disruptors quan les mostres de peix cru eren cuinades al vapor”, afegeix Álvarez. El treball forma part d’un projecte europeu destinat a valorar la seguretat alimentàri­a del peix i marisc (ECsafeSEAF­OOD).

Així mateix, es va avaluar el risc potencial per a la població, per a la qual cosa es van creuar les dades disponible­s sobre hàbits de consum de peix en cinc països i els nivells d’aquests contaminan­ts. Els resultats van indicar que Espanya era el país amb més exposició a aquests agents disruptors –degut principalm­ent a l’alt consum de peix i marisc–, seguit de Portugal, Itàlia, Irlanda i Bèlgica. El grau d’exposició més important corresponi­a al bisfenol A, seguit del metilparab­èn i el triclosan.

Els experts jutgen que el risc estimat per a aquests compostos, en les concentrac­ions en què s’han detectat, no ha de ser motiu de preocupaci­ó. “Els nivells a què estem exposats són molt inferiors als valors que es consideren de risc”, segons explica Diana Álvarez. Tot i això, no existeix una regulació que estableixi un límit legal per a la concentrac­ió d’aquestes substàncie­s en aliments. Fins ara, per tenir una referència sobre el risc, s’ha emprat la regulació dels fàrmacs presents als aliments (residus dels tractament­s veterinari­s que arriben al bistec, per exemple).

L’absència d’una regulació sobre aquests compostos es deu a que fins ara no es detectaven; però actualment s’estan prenent mesures per restringir-los, vistes les sospites que susciten. D’altra banda, existeixen molt pocs estudis que avaluïn els nivells de disruptors en el peix; i aquest és el primer en peix cuinat. Diana Álvarez recomana ampliar aquests estudis a altres aliments susceptibl­es d’incorporar disruptors endocrins com, entre d’altres, els cereals i grans.

La majoria de les mostres de dotze espècies de peix i marisc d’elevat consum contenien contaminan­ts

 ?? CHRISTOPHE­R GROB / EYEEM / GETTY ?? Els disruptors endocrins han arribat fins al medi marí, com demostra la seva presència en les mostres de peix
CHRISTOPHE­R GROB / EYEEM / GETTY Els disruptors endocrins han arribat fins al medi marí, com demostra la seva presència en les mostres de peix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain