La Vanguardia (Català)

Queixalada de campionat

Hamilton guanya sense discussió a Singapur i sobrepassa en 40 punts un Vettel impotent

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

En un cap de setmana perfecte, galàctic en la classifica­ció de dissabte, i infal·lible en la gestió en la cursa de diumenge, Lewis Hamilton va donar ahir un altre cop d’autoritat al Mundial, possibleme­nt el definitiu, per deixar molt encarrilad­a la seva cinquena corona de l’F-1. L’anglès va sumar 10 punts més sobre un impotent Sebastian Vettel, del qual ja s’allunya en el lideratge 40 punts; un avantatge difícilmen­t recuperabl­e –tret d’hecatombe– en les sis proves que falten.

Hamilton pràcticame­nt va guanyar la cursa nocturna dissabte, amb aquella volta superba que es va treure de la màniga i amb què es va apuntar la pole, tan decisiva als carrerons del traçat urbà. “Amb la volta que va fer tenia mitja victòria a la butxaca”, admetia Fernando Alonso, que va veure de lluny la superiorit­at amb què va guanyar el seu antic enemic.

Va ser un exercici de perfecció del pilot de Mercedes tant per la pole com per cada un dels moviments precisos en la prova: una sortida impol·luta, defensant la primera posició –de fet, la baralla va ser entre Verstappen i Vettel per la segona plaça–; un ritme lent en les primeres voltes per estalviar desgast de pneumàtic; una estrebada forta amb un canvi de ritme per distanciar-se dels rivals abans del primer pit stop i acumular 2,8 s a Vettel i 5,2 s a Verstappen; i una gestió impecable del ritme, esquivant el risc dels doblats.

Va ser el perill més gran que va salvar Hamilton, driblar els pilots endarrerit­s, ja que Vettel, el gran rival pel títol, mai no va arribar a inquietar-lo. I això malgrat que la gàbia de Singapur afavoria a priori el Ferrari, malgrat que l’alemany havia estat el més ràpid en els assajos lliures, i malgrat el pas endavant que havia fet el cavallino a Spa. Ahir el mur vermell va provar un undercut avançant la parada de l’alemany, però no li va sortir bé –per falta de velocitat, pel trànsit a la pista– i la jugada va fer que Seb perdés la segona plaça que havia conquerit en la primera volta avançant amb gosadia Verstappen. D’aquesta manera, Vettel no es va poder acostar a Hamilton, ni tan sols a l’holandès per intentar recuperar el segon esglaó del podi. Vettel admetia la seva derrota. “No hem estat prou ràpids ni hem tingut ritme de cursa; hem intentat ser agressius al començamen­t, però no estava convençut que amb aquests pneumàtics (ultratous) arribaria al final, i m’he concentrat a acabar la cursa”.

Sense l’amenaça del Ferrari, Hamilton només va haver de mirar pel retrovisor que el Red Bull de Verstappen no s’acostés gaire. L’ocasió en què més petit el va veure reflectit va ser en la volta 38, quan els doblats Sirotkin i Grosjean no li van facilitar el pas, el Mercedes es va veure encallat darrere dels dos cotxes amb volta perduda, i Verstappen va voler aprofitar el tap per ficar el morro a Hamilton. “Els pilots de davant s’estaven movent molt, en Max va ser molt a prop i en aquell moment vaig tenir l’ai al cor”, va descriure gràficamen­t recordant el mal tràngol que va passar fins que va avançar el Williams. Tant el rus com el francès van ser sancionats amb 5 s per haver ignorat les banderes blaves que obliguen a facilitar el pas.

Resolt el problema, amb una vintena de voltes al davant, Hamilton només va haver de tornar a construir un coixí de seguretat, fins a 4 segons, per evitar ensurts. També va tenir la fortuna que no aparegués cap altre cotxe de seguretat (després del del primer gir pel toc d’Ocon i Pérez) que reagrupés la cursa.

Menció especial van merèixer ahir els espanyols, que van ser els primers dels mortals a guanyar tots dos quatre posicions i acabar just darrere dels grans. Alonso va firmar el 7è lloc (la seva segona millor posició), va evitar ser doblat i va marcar la millor volta de cursa, encara que després el van acabar superant Magnussen, Ricciardo i Hamilton. “Ha estat una cursa màgica. Són bons punts. Singapur, un circuit atípic i complex en els reglatges, és una oportunita­t per a nosaltres i calia ser-hi i aprofitarl­a”, deia l’asturià, que amb els 6 punts escala al 8è lloc, davant del seu amic Kevin Magnussen.

Vettel va provar un ‘undercut’ amb Hamilton, però va acabar cedint el segon lloc a Verstappen

Alonso (7è) va ser el primer dels ‘mortals’ i escala quatre posicions, igual que un Sainz (8è) ben sòlid

 ?? WALLACE WOON / EFE ?? Hamilton celebra davant el seu equip la 7a victòria de la temporada, la 69a de la seva carrera
WALLACE WOON / EFE Hamilton celebra davant el seu equip la 7a victòria de la temporada, la 69a de la seva carrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain