La Vanguardia (Català)

L’extrem diabòlic

El ‘Chucky’ Lozano, heroi de Mèxic, debuta demà a la Champions a Barcelona

- Antoni López Tovar

Joachim Löw va esmentar específica­ment Irving Lozano la vigília del debut d’Alemanya al Mundial. Els defenses germànics estaven advertits sobre la velocitat, l’habilitat i la punteria de l’extrem mexicà. Les paraules del selecciona­dor van resultar profètique­s. El minut 66 el Chucky va rebre una pilota escorat a l’esquerra, va retallar Özil i va batre Neuer pel minúscul forat del pal curt. Tant va pesar anímicamen­t aquest gol que va concedir la victòria al conjunt tricolor que la Mannschaft va ser incapaç de superar la fase de grups. Va ser la presentaci­ó internacio­nal d’un davanter que demà debutarà a la Lliga de Campions, al Camp Nou, com a insígnia ofensiva d’un PSV imparable a la lliga d’Holanda.

El sobrenom es va originar a la pensió del planter del Pachuca, de quan Irving s’amagava sota dels llits o dels seients dels autocars per espantar els altres nois quan estaven despreving­uts. Chucky, el ninot diabòlic, va jugar tres temporades (2014-2017) al primer equip del club mexicà abans de travessar l’Atlàntic amb destinació a una tradiciona­l estació de pas de futboliste­s sud-americans cap a la fama, el PSV Eindhoven pel qual van transitar, entre altres jugadors, Romário o Ronaldo.

Lozano, de 23 anys, ha deixat d’atemorir la canalla per intimidar les defenses rivals. El seu primer curs a Holanda, el passat, es va convertir en el segon realitzado­r de l’Eredivisie. La seva aportació en la fase prèvia va ser decisiva en la classifica­ció del PSV per a la Lliga de Campions i ara el club es vanta d’haver pogut retenir-lo davant l’interès de València, Juventus, Manchester City o Arsenal, que ja eren sobre la pista del davanter abans del rutilant gol a l’estadi Lujnikí. Va ser un gran any per a l’heroi de Mèxic, que amb prou feines es va veure afectat pel canvi de continent, si no fos pels menyspreus que, va denunciar, rep a causa del seu origen. “Sempre et diuen mexicà, merda, vés-te’n a la merda, tot. Et diuen de tot. T’endrapen, t’empenyen, et fan de tot, molt”. En declaracio­ns a ESPN el jugador es va queixar que li van aplicar més d’un partit de sanció després d’una expulsió pel fet de ser mexicà. El seu joc desequilib­rant el converteix sovint en diana dels opositors i el seu caràcter no sempre encaixa els cops amb serenitat. La temporada passada va ser expulsat dues vegades a la lliga holandesa i va acumular cinc partits de sanció.

El Chucky aterrarà avui a Barcelona amb bones sensacions, a to amb les de l’equip. Dissabte va firmar dos gols en el 0-7 que li va encolomar el PSV al Den Haag. En aquest partit va debutar un altre mexicà amb l’equip d’Eindhoven, també procedent del Pachuca i de 23 anys. El migcampist­a Erick Gutiérrez va entrar el 70 i va causar una trencadiss­a: en cinc minuts va concedir l’assistènci­a per al segon gol de Lozano i va facturar el cinquè de l’equip. D’aquesta manera, l’aportació dels futboliste­s mexicans que han militat amb els grangers (Salcido, Francisco Rodríguez, Guardado i Héctor Moreno) s’enfila fins als 50 gols. I tots, excepte el nouvingut Gutiérrez, han guanyat l’Eredivisie, títol que el PSV s’ha adjudicat en tres de les últimes quatre edicions.

És el de Mark van Bommel un equip jove en el qual l’alineació més usual presenta una mitjana de 24 anys. Vint dels 26 integrants de la plantilla no passen dels 23 anys i únicament el central alemany Schwaab ha arribat a la trentena. L’extrem Steven Bergwijn (21) és una de les grans perles, però les esperances més importants estan dipositade­s en la projecció d’Irving Lozano.

El mexicà figura en una enquesta de la UEFA que pregunta sobre quin debutant serà la revelació de la Lliga de Campions entre quatre opcions: ell mateix, Malcom (Barcelona), Lautaro Martínez (Inter) i David Neres (Ajax). I a Mèxic l’expectació per l’estrena del Chucky al gran escenari del Camp Nou és gran. “Aquest ninot (diabòlic) necessita aparador”, titula un diari del país.

 ?? DEAN MOUHTAROPO­ULOS / GETTY ?? Irving Lozano celebra un gol davant el BATE Boríssov al partit en què el PSV va aconseguir la classifica­ció per a la Lliga de Campions
DEAN MOUHTAROPO­ULOS / GETTY Irving Lozano celebra un gol davant el BATE Boríssov al partit en què el PSV va aconseguir la classifica­ció per a la Lliga de Campions
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain