La Vanguardia (Català)

Plasmar figures sense límits

Asuni preveu facturar vuit milions aquest any i créixer un 10% de cara al 2019

- LORENA MARTIN

Desenvolup­a software per recrear edificis singulars, disseny industrial o joieria

Asuni va ser fundada per Francesc Pedrerol i els seus tres socis en un mòdul de la incubadora per a empreses de nova creació

Barcelona Activa, cap a l’any 1993. La companyia va apostar pel desenvolup­ament de softwares per a profession­als del disseny, com ara arquitecte­s o profession­als de la construcci­ó. “Els programes permeten plasmar, dibuixar i modelar projectes amb total precisió, agilitat i reduint els temps de feina”, explica Pedrerol, gerent de la companyia. Els programes en què participa, com Rhino o el seu complement VisualARQ –llançat el 2017–, ja són referents al sector.

Malgrat haver rebut diverses ofertes de compra del negoci, no han volgut cedir, i ja sumen un gran nombre de projectes arreu del món. Entre els projectes fets amb Rhino –que Asuni distribuei­x per Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica, mentre que l’empresa McNeel ho fa a la resta del món– hi ha la impressió 3D de sabates esportives per a la marca Adidas o el disseny de la coberta del prestigiós museu Louvre Abu Dhabi. A més, també hi ha hagut recreacion­s prèvies a conegudes pel·lícules de Hollywood com el cotxe de Minority Report o el planador del Follet Verd de Spider-Man (2002). L’empresa, composta per quatre divisions, ofereix els seus productes gratuïtame­nt durant quatre o cinc anys als clients, dels quals rep feedback per acabar de madurar-los de manera personalit­zada i vendre’ls a un preu mitjà de 1.000 euros. “No fem publicitat. El nostre producte és el nostre màrqueting i funciona gràcies a la seva qualitat i el boca-orella”, explica el directiu. Un altre punt fort de la companyia consisteix a mantenir el personal molt motivat. “Ells donen idees de projectes i nosaltres els acompanyem durant tot el desenvolup­ament. A més, reben una variable del resultat de l’empresa, cosa que els converteix en una mena d’accioniste­s”, explica Pedrerol. D’altra banda, els seus treballado­rs d’arreu del món tenen disponible un departamen­t a Via Laietana per establir-s’hi durant el temps que vulguin.

L’empresa disposa d’una pàgina web –Icreatia– on comerciali­tza qualsevol tipus d’article o software relacionat amb el disseny, de manera que pots trobar des d’una impressora 3D fins a un foli de paper. La companyia intenta mantenir-se al dia de les noves tecnologie­s emergents al mercat. “Una cosa que ja està en marxa consisteix a poder entrar en un edifici abans de construir-lo gràcies a les ulleres de realitat virtual. Així es poden comprovar detalls com la lluminosit­at”, explica el gerent. Entre els seus nous plans hi ha el desenvolup­ament d’una recepcioni­sta virtual a les seves oficines.

Asuni, amb uns 200.000 clients, va arribar a facturar sis milions d’euros el 2017, i preveu arribar a la xifra de vuit milions aquest any.

 ?? MONTSE GIRALT ?? Francesc Pedrerol va fundar la companyia Asuni fa 25 anys
MONTSE GIRALT Francesc Pedrerol va fundar la companyia Asuni fa 25 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain