La Vanguardia (Català)

“Entrenar el cervell el manté jove”

-

L’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) va néixer el 1993 a Terrassa quan un grup de famílies va sumar esforços per aconseguir més serveis i suport per a les persones amb una malaltia neurològic­a. Avui AVAN té 1.100 famílies associades, atén més de 1.000 persones l’any, té seus a Terrassa, Sabadell, Rubí, Sant Cugat i Castellar del Vallès, i un equip de 54 persones.

Què ofereix AVAN?

Oferim serveis i donem suport a persones afectades per malalties neurològiq­ues i a les seves famílies i cuidadors. Avui es coneixen més de 2.000 patologies neurològiq­ues.

Els serveis que ofereixen no els cobreix la Seguretat Social?

Alguns els tenim concertats, però molts la sanitat pública no els ofereix.

I els han d’assumir les famílies?

N’hi ha que són gratuïts i d’altres funcionen amb copagament. Així i tot, tenim un sistema d’ajuts per a les famílies que no poden assumir el cost. Tenir un malalt neurològic a casa té un cost d’uns 13.000 euros anuals.

Són beneficiar­is d’un ajut de la Targeta Solidària BBVA. A què el destinaran?

Sí, gràcies als clients de BBVA, hem rebut una donació de més de 30.000 euros. Els destinarem a ajuts perquè les famílies amb pocs recursos puguin disposar dels serveis i suport que oferim.

Podem prevenir les malalties neurològiq­ues?

Sí, exercitant la salut mental i emocional amb activitats. El programa NeuroGym entrena el cervell per prevenir malalties neurològiq­ues i retardar l’envellimen­t. Entrenar el cervell el manté jove.

En què consisteix?

En exercicis per controlar l’estrès, treballar l’estimulaci­ó i la relaxació, etc. Per a un cervell actiu cal evitar les repeticion­s i trencar les rutines.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain