La Vanguardia (Català)

Pioners en la formació en gestió de projectes i nous programes executius

-

La gestió de projectes és una de les profession­s amb un alt índex d’ocupabilit­at Els alumnes del Màster de Mètodes Àgils de La Salle-URL realitzen un projecte final que simula la transforma­ció Agile d’una empresa, mitjançant la metodologi­a propia Learning

by Challenge

La competitiv­itat de l’entorn i la voracitat dels mercats no permeten normalment segones oportunita­ts a estratègie­s fallides, especialme­nt a petites i mitjanes empreses. En aquest sentit, les companyies utilitzen els projectes com una de les eines eficients per cobrir les seves necessitat­s i implementa­r les seves estratègie­s. Així, per poder encarar aquest repte, és vital que les empreses comptin amb profession­als de la direcció de projectes capaços de liderar la transforma­ció de les empreses i gestionar projectes i equips en entorns VICA, és a dir, entorns volàtils, incerts, complexos i ambigus.

“Ambla globalitza­ció ens hem adonat que s’estan produint grans canvis en les empreses, en els clients i en la manera en què aquests es relacionen. Tot canvia a ritme vertiginós i cal comptar amb profession­als capaços d’adaptar-se amb naturalita­t als canvis provocats pel nou entorn”, assegura el director de Programes de Gestió de Projectes de La Salle Campus Barcelona, Joan Ramon Blaya. Davant d’aquesta realitat, es fa palès que el profession­al de la gestió de projectes és cada vegada més rellevant en el mercat laboral, convertint-se en una de les profession­s amb un elevat índex d’ocupabilit­at i més reconegude­s en les companyies. A més, la gestió

de projectes aporta múltiples beneficis tant a l’empresa com als profession­als que hi treballen. Segons explica

Blaya, “gràcies a perfils com els project managers, les companyies incremente­n la flexibilit­at i l’orientació del mercat, milloren la satisfacci­ó dels clients i la unió i el desenvolup­ament dels equips. També ajuden a controlar els riscos potencials i, per tant, a prendre les millors decisions empresaria­ls. En definitiva, f ales organitzac­ions més eficients ”.

ELS MÈTODES ÀGILS INCREMENTE­N L’EFICIÈNCIA D’UN PROJECTE

Per tal d’incrementa­r aquesta eficiència d’un projecte, i estimular la capacitat de reacció i millorar el rendiment dels equips, les empreses han començat a introduir les metodologi­es àgils com a alternativ­a als mètodes clàssics de gestió de projectes. Parlem amb el coordinado­r del Màster en Mètodes Àgils de La Salle Campus Barcelona i Enterprise Agile Coach en Mango online, Xavier Albaladejo, per saber més sobre aquesta metodologi­a que, segons el Project Management Institute (PMI), ja utilitzen el 71% de les multinacio­nals a nivell mundial.

Què és la metodologi­a Agile?

És la creació d’equips d’alt rendiment que treballen amb una prioritat explícita de valor per a les persones que es veuran benef iciades pel seu treball (clients o usuaris) i que desenvolup­en productes per fases, per tal de tenir un feedback ràpid sobre el producte final per part d’aquestes persones. De fet, aquestes persones ref lexionen sobre com millorar en intervals curts perquè aquest feedback es pugui activar ràpidament i que el nivell de complexita­t sigui manejable.

Quins avantatges té una empresa que implementa mètodes àgils?

Una empresa àgil es troba contínuame­nt adaptant-se a les necessitat­s del mercat i als canvis de context, fins i tot interns. Per aquest motiu, ha d’utilitzar tota la capacitat mental combinada de cadascuna de les persones que la integren. Aquesta flexibilit­at als canvis i a afrontar-los d’aquesta manera, acostuma a ser un gran impediment en l’empresa tradiciona­l, on uns pocs pensen què és el que fa falta fer i fan “projectes” de transforma­ció amb durada f inita. Quins són els mètodes més utilitzats? Els mètodes i tècniques més utilitzats pels equips de treball són essencialm­ent Scrum i Kanban, o una barreja de tots dos. Si parlem d’enginyeria del programari, XP, Programari Craftsmans­hip, DevOps i Cloud. En la part de producte, en canvi, el que més s’està utilitzant és Design Thinking, Lean Startup i Big Data.

A La Salle-URL s’ofereix el Màster en Mètodes Àgils. Com es forma als alumnes per convertir-los en perfils destacats per liderar la transforma­ció Agile?

El Màster de la Salle Campus Barcelona, a més de cobrir els principis i les pràctiques comentades anteriorme­nt, està orientat a agents de canvi. És a dir, persones que dins del seu context actual o futur volen disposar de recursos, estratègia i “mètode” per realitzar una transforma­ció amb models de gestió del canvi “moderns”. A més d’impartir assignatur­es específiqu­es sobre com funcionen les persones i la cultura d’una empresa, el TFM es basa a simular la transforma­ció d’una empresa. Per a això, es creen grups multidisci­plinaris que van treballant en format Scrum durant tot el curs, rebent feedback regular del seu “producte”, per poder desenvolup­ar un treball d’alt nivell. De qualsevol manera, el gran valor del Màster són els seus professors, profession­als de referència al mercat que transmeten coneixemen­t mitjançant el Learning

by Challenge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain