La Vanguardia (Català)

JEROME S. ENGEL

-

Expert reconegut a nivell mundial en capital de risc i educació per a la innovació. Professor adjunt, emèrit de la Universita­t de California, Berkeley, és el director executiu fundador del Lester Center for Entreprene­urship i director del Berkeley Venture Capital Executive Program. En termes d’innovació, què està succeint a Silicon Valley? Què estan fent les empreses? Quin és el paper entre les empreses i els empresaris?

A Silicon Valley estan canviant moltes coses. Sovint pensem en Silicon Valley com l’eix d’innovació, però d’alguna manera és només un centre de comunicaci­ó. És un hub d’interacció, i estem aprenent molt els uns dels altres. Les grans corporacio­ns estan involucrad­es amb empresaris de maneres noves i innovadore­s. Estem descobrint que els emprenedor­s poden ensenyar als gerents corporatiu­s i els gerents corporatiu­s als emprenedor­s. Així, la interfície per a això és el capital de

risc corporatiu i l’emprenedor­ia corporativ­a. D’una banda, el capital de risc corporatiu, com sabem, és una extensió tradiciona­l de les corporacio­ns que inverteixe­n, de forma minoritàri­a, en negocis joves, de vegades amb l’objectiu d’adquirir-los. Però el que hem après, en els últims 10 anys, és que hem d’expandir aquesta visió, perquè si la gran corporació simplement adquireix una petita, la innovació tendeix a ser incorporad­a en un producte per a un client existent, i el procés d’innovació es deté. El que les empreses estan aprenent és com invertir i recolzar l’ecosistema de l’emprenedor­ia i després deixar que l’empresa més petita continuï creixent i experiment­ant, com una empresa autònoma i independen­t, i ensenyant a l’empresa més gran com aprèn, com s’involucra, com troba l’ajust del mercat de productes una vegada i una altra per a nous productes i nous models de negoci. Aquest tipus d’aprenentat­ge ràpid és difícil en un context corporatiu gran que ha d’enfocar-se en l’execució i l’excel·lència trimestral.

Això significa que les empreses han de canviar la seva forma de gestionar la seva pròpia organitzac­ió i la relació amb els emprenedor­s. Com ha de ser el líder d’una gran corporació per crear sinèrgies amb els emprenedor­s com a font d’innovació?

Això és el que coneixem com open innovation. Liderar a través de la innovació oberta significa mirar el negoci com una mica més que una entitat legal, és a dir, com un ecosistema complet del que és ciutadà i un ciutadà capdavante­r. Per tant, de vegades ser el CEO d’una empresa important pot ser més com ser el líder d’un ecosistema, com un governador o un alcalde. Aquest no ho controla tot, però inf lueix en una gran població formada per empreses, persones i universita­ts, i pensa en el lideratge. D’aquesta manera, aquest permet l’evolució completa d’un ecosistema per recolzar a la comunitat, però també per recolzar el seu mercat i poder aportar valor als seus clients.

Quin tipus de relació pot establir una gran corporació amb emprenedor­s en termes de talent, tecnologia i finances?

El capital de risc corporatiu és una eina, ja que consisteix en ajudar a crear noves empreses i no en la seva possessió, sinó en experiment­ar en proves de conceptes, en tenir accelerado­rs i incubadore­s que patrocinen i en programes que recolzen l’emprenedor­ia. Aquest tipus de lideratge indirecte és tan important com les inversions directes que realitzen a través del capital de risc corporatiu.

Al final, estem canviant el camí del model de negoci. Com podem descobrir aquest nou model de negoci?

Aquest és un problema molt difícil, i això és exactament on un ha d’aprofitar de vegades la innovació externa. Posem per exemple Walmart, el que segurament és el major minorista dels Estats Units i que ha obert el que han anomenat Walmart Labs. Aquest laboratori no és únicament per aprendre com fer eCommerce i fer-ho amb enginyers en una of icina. De fet, estan interactua­nt amb altres empreses joves que estan portant a terme eCommerce a certs mercats verticals. Estan veient com ho fan i invertint en ells per recolzar-los. Per la seva banda, aquestes startups fan innovació ràpida, adaptant el producte al mercat, experiment­ant en diferents models de negocis sobre formes d’aportar valor. D’aquesta manera, Walmart ha implementa­t un model de negoci diferent. Ha deixat que les startups experiment­in per tal de veure què funciona i poder portar aquest negoci endins o, fins i tot, replicar-lo. I aquest tipus d’aprenentat­ge, el venturing i les inversions de capital corporatiu és la nova forma d’accelerar la innovació, una nova forma de cercar i explorar nous models de negoci.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain