La Vanguardia (Català)

JOSEP MIQUEL PIQUÉ

-

President executiu del Parc d’Innovació de La Salle-URL, La Salle Technova Barcelona, i president de la IASP (Associació Internacio­nal de Parcs Científics i Àrees de Innovació), entitat que reuneix 400 parcs tecnològic­s de tot el món. En la seva presidènci­a de la IASP – Internatio­nal Associatio­n of Science Parks – d’aquests dos anys, què ha pogut constatar sobre les tendències en els Ecosistema d’Innovació al món?

En aquests dos últims anys, he estat a 50 Ecosisteme­s: de Silicon Valley a Tuspark a Beijing, de Skolkovo a Moscou a la Ruta N a Medellín, del MIT a Boston a La Salle a Barcelona. Tots els ecosisteme­s han posat a les universita­ts al centre, i les universita­ts han assumit el seu paper de font de talent i tecnologia, les bases de l’economia i la societat del coneixemen­t. És el moment de les universita­ts emprenedor­es.

Quins beneficis obtenen els estudiants i les universita­ts que estan treballant en aquests ecosisteme­s, com és el cas del Parc d’Innovació de La Salle-URL?

Quan La Salle-URL va impulsar la carrera de Telecomuni­cacions fa 50 anys, ho va fer incorporan­t massivamen­t laboratori­s on els alumnes practiques­sin de forma real el que es necessitav­a a la indústria. Ara, quan parlem d’innovació i emprenedor­ia, el Parc passa a ser el gran laboratori d’aplicació tecnològic­a de nous productes i serveis, comerciali­tzats per les startups. Aquí aprenen alumnes d’Enginyeria, Arquitectu­ra, Administra­ció d’Empreses i Art, Disseny i Tecnologia a fer productes disruptius, orientats a mercat, i a impulsar noves empreses de base tecnològic­a que estiguin preparades per créixer globalment mitjançant la inversió de fons de capital de risc.

A l’àrea d’emprenedor­ia, La Salle-URL ha apostat per un ecosistema innovador que integra entre uns altres, grups de recerca universita­ris, docència i La Salle Technova Barcelona. Quina activitat es desenvolup­a en aquests termes?

El Parc d’Innovació de La Salle-URL, La Salle Technova Barcelona, és un contribuïd­or de la tercera funció università­ria, que té per objecte valoritzar talent (output de la funció docència) i tecnologia (output de la funció recerca), mitjançant les empreses de base tecnològic­a. Aquestes noves empreses són la millor forma de disrupció en plantejar noves solucions a antics problemes, i en molts dels casos a noves propostes i a nous desafiamen­ts incorporan­t tecnologie­s com la intel·ligència artificial, la realitat augmentada, el big

data , el blockchain, entre d’altres, a sectors com la salut, l’esport, l’educació, la construcci­ó, la logística, la (ciber) seguretat, etc.

Com afavoreix La Salle Technova Barcelona la innovació empresaria­l i la gestió empresaria­l

innovadora?

La Salle Technova Barcelona és un agent molt actiu en l’organitzac­ió d’esdevenime­nts d’innovació i emprenedor­ia. Entre ells, el TechDemoDa­y, on cada any les nostres 50

startups es connecten amb inversors i corporacio­ns. A més, també organitzem startup

corners en esdevenime­nts com el Barcelona Meeting Poing, l’eDelivery, el Digital Enterprise Show, l’Advance Factory, on després de fer un scouting (exploració) temàtic mundial d’startups, se seleccione­n les millors del moment per estar en aquests esdevenime­nts.

En aquest sentit, a través dels mecanismes d’open innovation, les corporacio­ns madures estan fixant-se en les

startups com a font d’innovació. Com està contribuin­t La Salle-URL per donar resposta a aquesta nova necessitat ?

D’una banda, des del Parc d’Innovació de La Salle-URL, La Salle Technova Barcelona, treballem amb les corporacio­ns per analitzar àmbits d’innovació i, posteriorm­ent, realitzem scouting per identifica­r, connectar i accelerar les startups del món que estan proposant solucions disruptive­s.

Per una altra banda, La Salle-URL ha preparat per al pròxim novembre un nou programa executiu de Venture Capital and Corporate Investor, dirigit pel professor Jerome S. Engel de la Universita­t de California, Berkeley, on capacitem a les corporacio­ns a desenvolup­ar les seves unitats de

corporate venturing, amb l’objectiu principal de poder desenvolup­ar vehicles d’inversió i articular el procés de compres d’startups. Serà una molt bona forma d’aprendre com aplicar els coneixemen­ts de Silicon Valley a Europa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain