La Vanguardia (Català)

Els Màsters d’Arquitectu­ra i Edificació de La Salle-URL capaciten al tècnic global

-

Els Màsters d’Arquitectu­ra de La Salle-URL capaciten als profession­als per treballar de forma diferencia­l en qualsevol àmbit de l’arquitectu­ra i l’edificació. Així, aquests programes aporten les habilitats de la gestió i l’especialit­zació necessària per tal que un tècnic pugui oferir un ventall més ampli de serveis profession­als i tenir més possibilit­ats de participar en projectes que permeten augmentar i consolidar l’experiènci­a i els coneixemen­ts que ha anat adquirint.

La Salle Campus Barcelona celebra enguany els 20 anys de la creació de l’Escola d’Arquitectu­ra que va iniciar la seva activitat amb els graus en Arquitectu­ra i Arquitectu­ra Tècnica, però de forma immediata va desenvolup­ar Màsters en l’àrea d’eficiència energètica i de la gestió, per tal d’ adaptar-se a les necessitat­s de l’empresa i del sector.

El director acadèmic de Màsters i Postgraus d’Arquitectu­ra de La Salle-URL, Enric Peña, destaca

que “els nostres programes de Postgrau treballen projectes com a fil conductor per a l’adquisició de coneixemen­ts i culminen amb experiènci­es reals. Reproduir el desenvolup­ament d’activitat del sector permet als nostres segresats la millora de la seva tasca profession­al als seus despatxos o empreses”.

La Salle-URL disposa de diferents Màsters i Postgraus d’Arquitectu­ra amb una oferta formativa dinàmica i innovadora, basada en el desenvolup­ament i la redacció de projectes reals. Destaca, especialme­nt, el Màster en Gestió Integral de la Construcci­ó, considerat com el millor d’Espanya en la categoria de Real Estate Management, segons el rànking Eduniversa­l Best Masters Ranking Worldwide 2017-2018.

Després de més de 10 anys des del seu llançament, aquest Màster continua essent un referent en el seu àmbit. L’objectiu d’aquest programa és la formació de l’alumne amb capacitats d’especialis­ta en càlcul d’estructure­s, arquitectu­ra d’interiors, rehabilita­ció i restauraci­ó, i sostenibil­itat i eficiència energètica. Tots aquests coneixemen­ts es desenvolup­en a través d’un mòdul comú, es traslladen a la realitat cíclica de la gestió global: del projecte al mantenimen­t, de les habilitats personals a l’organitzac­ió d’equips i de la qualitat a la documentac­ió administra­tiva. “Només una visió global del desenvolup­ament de tot el procés de disseny, construcci­ó i de vida útil, fa que un projecte sigui guanyador i excel·lent”,

explica Peña.

UN IMPRESCIND­IBLE, EL BIM

Avui dia, la metodologi­a BIM (BuildingIn­formationM­odeling)s’estàfentll­oc en el món de l’arquitectu­ra i l’edificació com una eina tècnica que facilita la gestió completa d’un projecte. El BIM és el procés de generació i gestió de dades d’un edifici durant el seu cicle de vida, utilitzant un programari dinàmic de modelatge d’edificis en tres dimensions i en temps real i de forma transversa­l entre tots els agents, per disminuir la pèrdua de temps i recursos en el disseny i la construcci­ó.

Segons un manifest de l’associació BIMCat, el context socioeconò­mic i ambiental actual demana una aposta decidida per l’eficiència, l’estalvi i l’optimitzac­ió de recursos, molt especialme­nt en l’àmbit de l’edificació i l’arquitectu­ra. Això obliga a modernitza­r el sector de la construcci­ó, que arrossega pràctiques que s’han demostrat obsoletes en el moment de respondre a aquesta demanda. L’entorn del BIM, basat en la col·laboració i transparèn­cia de tots els agents que participen en el procés constructi­u, configura un nou paradigma en el sector de la construcci­ó que s’està implantant de forma clara a l’administra­ció i, mica en mica, també a les empreses. Després d’aquest manifest, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t de Catalunya van acordar crear un Grup de Treball BIM per ajudar a implementa­r la cultura, valors, mètodes de treball i tecnologie­s digitals i electròniq­ues per capacitar tots els agents implicats. Aquest grup de treball és la base acadèmica i de professora­t de la formació en BIM Manager.

Els alumnes del Grau en Arquitectu­ra i del Grau en Arquitectu­ra Tècnica de La Salle-URL projecten i gestionen amb l’entorn BIM des de fa més de 8 anys.

En el Màster en BIM Management els participan­ts desenvolup­en completame­nt un projecte

BIM des de l’inici fins al final. Segons el seu coordinado­r, Diego Vidoni, “el BIM ara és necessari i imprescind­ible i el que fa és millorar l’eficàcia dels processos de projecte i obra, uneix coneixemen­ts de forma col.laborativa i millora un producte de servei bàsic com són els nostres edificis”.

El professora­t del Màster són els profession­als que estan liderant aquest canvi, ja que la major part d’ells formen part del grup d’experts, associats en BIMCAT, que col·laboren amb l’Administra­ció i les empreses del sector per orientar-los en l’ús del BIM i marcar la línia del canvi i la formació necessària per assolir-ho. Vidoni

comenta que “és molt pràctic i està orientat a la consecució de la capacitaci­ó profession­al”. A més, “el contacte del professora­t amb el sector permet detectar les mancances i carències, gestionar la seva solució i, evidentmen­t, les apliquem de forma immediata a la nostra formació”.

Enric Peña afegeix que “entenem que el sector requereix de la investigac­ió università­ria i les aplicacion­s tecnològiq­ues, i aquesta investigac­ió ha de tenir continuïta­t a la vida profession­al i a les empreses”.

Els alumnes del Màster en són un exemple. Montse Bosch, arquitecte tècnic, treballa en un despatx d’arquitecte­s i posa en valor els seus

avantatges: “entre tot l’equip estem implementa­nt BIM al despatx, així reduïm costos i errors que ens podem trobar en l’obra i, sobretot, aconseguim la reducció de temps en l’execució del projecte al despatx”. Marina Gafas, alumne també del Màster i arquitecte tècnic, comparteix la seva opinió a l’afirmar que

“el BIM aporta al sector de l’arquitectu­ra una major productivi­tat, un únic treball en equip perquè hi ha un únic model compartit, i aporta que el càlcul de mesures i costos són molt més precisos i fiables”.

A més d’aquesta metodologi­a BIM, a La Salle-URL es fan servir altres eines tecnològiq­ues i s’aprofundei­x en algunes àmpliament implantade­s com Autodesk, del qual La Salle-URL és centre autoritzat des de fa més de 30 anys.

Altres programes, com el Màster Universita­ri en Projecte Integrat d’Arquitectu­ra, treballen també en projectes reals d’empreses i aprofundei­xen en el disseny, la recerca i el pensament crític. D’aquí sorgeixen també projectes de tesi d’arquitectu­ra industrial­itzada, un indicador de que s’està posant atenció en la tecnologia aplicada al procés constructi­u.

PROJECTES DE RECERCA DE CIUTAT

Una de les vocacions de La Salle-URL és fer servei social o públic, és a dir, que tot allò que passi a la universita­t tingui transcendè­ncia fora. Una de les maneres és a través de la recerca. En aquest sentit, el Grup de Recerca en Technology Enhanced Learning (GRETEL), un grup de recerca que investiga noves tecnologie­s per analitzar el creixement de la ciutat amb la participac­ió ciutadana, ha realitzat el projecte EduGameCit­y. Es tracta d’un projecte d’innovació educativa centrat en l’espai urbà. En aquest, hi participen de forma transversa­l estudiants d’Arquitectu­ra, d’Enginyeria Multimèdia i d’Enginyeria Informàtic­a de La Salle Campus Barcelona-URL.

En concret, el projecte té com a objectiu principal millorar la docència arquitectò­nica i la competènci­a dels estudiants d’Arquitectu­ra i Edificació. Els membres del grup de recerca, al costat dels estudiants, estan realitzant el disseny i la implementa­ció d’un sistema per a la visualitza­ció en 3D d’espais de Barcelona com les superilles. El grup ha desenvolup­at una nova plataforma de visualitza­ció que, a través de l’ús d’ulleres de realitat virtual i permet interactua­r amb l’espai i els elements urbans dissenyats, veient com les activitats que es poden realitzar afecten l’espai viscut. Està previst en una segona fase traslladar les propostes interactiv­es als ciutadans per tal que puguin participar en projectes de reestructu­ració urbanístic­a. D’aquesta manera, el projecte els atorga l’oportunita­t d’escollir l’espai urbà públic que volen tenir, segons els seus criteris i de forma col·laborativa, configuran­t elements com espais de jocs infantils, horts urbans, vegetació, il·luminació, activitats lúdiques i culturals, entre d’altres .

Des de La Salle-URL s’està treballant també en un projecte amb el Consorci de la Zona Franca per dissenyar un model residencia­l per acollir el talent en aquest barri. Els alumnes de l’Escola d’Arquitectu­ra i Edificació han fet quatre propostes diferents pensant en les possibilit­ats d’usos per estructura familiar, oci i treball, així com espais compartits per una nova generació de millenials.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain