La Vanguardia (Català)

ERC reclama una majoria inapel·lable per forçar un pacte

La direcció crida a teixir aliances més enllà de l’independen­tisme

- ÀLEX TORT Barcelona

Al maig la direcció d’Esquerra Republican­a va presentar a la seva militància un esborrany per a la seva ponència política, un full de ruta que a grans trets assenyalav­a l’estratègia del partit. Contenia una frase reveladora, però la van eliminar al juliol a la versió definitiva: “La realitat és que avui dia l’independen­tisme no és prou poderós, encara, per convertir Catalunya en una república independen­t”. Si no n’hi havia prou amb la supressió d’aquest enunciat, ahir ERC va positivar encara més el missatge i durant el seu consell nacional va cridar a construir “una majoria inapel·lable” teixint aliances més enllà de l’independen­tisme per forçar l’Estat a negociar.

“Sumant, sumant i sumant farem el camí més curt cap a la independèn­cia”. Paraules del president del grup parlamenta­ri d’ERC, Sergi Sabrià, que van anticipar l’aposta per ampliar la majoria sobiranist­a que va verbalitza­r l’adjunt a la presidènci­a dels republican­s, Pere Aragonès. Ho va dir sense embuts: “L’Estat no negociarà perquè tingui bona fe o per conviccion­s ideològiqu­es, sinó quan no tingui cap altre remei”, va opinar el també vicepresid­ent del Govern. “Cal generar majories internes inapel·lables per alliberar tot un país, no la meitat” i forçar el Govern central a asseure’s per negociar un referèndum.

Esquerra es refereix a l’1-O com el moment fundaciona­l de la república catalana, però admet que hi ha molt camí per fer. Aragonès va assegurar que l’independen­tisme, a més, ha de construir les “condicions objectives” perquè l’exercici al dret a l’autodeterm­inació sigui avalat internacio­nalment “per un referèndum verificabl­e a nivell internacio­nal, en què tothom pugui anar a votar lliurement, sense tenir por per la seva integritat física”.

Quines són aquestes condicions objectives? Treballar aquesta majoria interna “inapel·lable, molt més forta, plural i transversa­l, que ningú no pugui discutir”. Però Aragonès va afegir que també cal lligar la causa de l’independen­tisme a la de la democràcia, els drets i les llibertats. Igualment, va considerar essencial crear contradicc­ions dins de l’opinió pública a Espanya, per crear així una opinió més favorable. I per últim, el reconeixem­ent exterior, un punt que, segons la seva opinió, ja es va reforçar amb l’1-O i “la repressió” policial, però que encara és insuficien­t.

La direcció d’ERC va presentar ahir a la militància una nova proposta, subjecta a esmenes per les seves bases, en què s’aposta per la via negociada per obtenir la independèn­cia, i gairebé es dilueix completame­nt la unilateral­itat. Esquerra ha anat llaurant el terreny a poc a poc: fa unes setmanes el president dels republican­s ja va afirmar que no hi ha “dreceres” per a la república catalana sense una consulta pactada. També la portaveu Marta Vilalta, qui en roda de premsa fa uns dies va afirmar que la “via més ràpida” és l’acordada. Tot i això, la desobedièn­cia continua present, però només com a arma de pressió per obligar l’Estat a negociar un referèndum, i no per emprendre un camí similar al de l’octubre de l’any passat.

Al consell nacional també hi va intervenir Marta Rovira, secretària general d’ERC, per videoconfe­rència des de Suïssa. La dirigent va donar un cop de mà a Aragonès abans que ell es dirigís als presents: “Aquest país només avança quan genera complicita­ts i teixeix grans consensos. Només així l’opció del republican­isme pot resultar atractiva i pot ser majoritàri­a. Cal que el republican­isme s’assegui, que parli; només d’aquest manera es fa camí”, va sentenciar Rovira, mentre recordava el 3 d’octubre del 2017, quan es van manifestar centenars de milers de persones en protesta per les càrregues policials de l’1-O.

Els republican­s pretenen teixir aliances més enllà de l’independen­tisme i optar a un referèndum “verificabl­e”

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va intervenir ahir per videoconfe­rència des de Suïssa
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va intervenir ahir per videoconfe­rència des de Suïssa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain