La Vanguardia (Català)

Casado contraatac­a

Exigeix eleccions i un altre 155 contra una situació com “l’Alemanya dels trenta”

- SALVADOR ENGUIX València

Alliberat de la pressió judicial, el líder popular reclama a Sánchez eleccions i l’aplicació del 155 a Catalunya.

La reaparició ahir de Pablo Casado l’endemà de la decisió de la Fiscalia del Suprem de no sol·licitar la seva imputació pel cas del màster no va defraudar els que li han donat suport. Perquè ahir a València es va mostrar més enèrgic que en les últimes setmanes, més segur, i va aprofitar el seu estat d’ànim per arremetre amb duresa contra l’executiu de Pedro Sánchez prenent la crisi catalana com a argument. “Ha de deixar de ser ostatge dels independen­tistes i convocar eleccions immediatam­ent”, va anunciar davant la militància valenciana abans d’exigir que es torni a aplicar l’article 155 contra Catalunya “el temps que calgui amb l’extensió necessària”.

Segons el parer de Casado, la situació de Catalunya ara s’assembla “a l’Alemanya dels anys trenta”. La seva crítica contra Sánchez va començar qualifican­t de “molt greu” que la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, sigui partidària d’indultar els líders independen­tistes. “No pot ser que el ministre d’Afers Exteriors, que la ministra de Política Territoria­l i que la delegada del Govern estiguin anant contra el que fan els jutges, la seguretat jurídica i, el que és més greu, la mateixa unitat d’Espanya i el respecte a la legalitat”, va advertir.

Va ser llavors quan va afirmar que quan el PP governi a Espanya no hi haurà “indults, ni sedició a Catalunya, ni alliberame­nt dels presos que han intentat donar un cop d’Estat i ni molt menys aquesta humiliació” del país davant els que “intenten trencar la convivènci­a i la concòrdia nacional”.

Casado, acompanyat per la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, i per la plana major del partit, va afegir que aquesta actitud del Govern s’està portant també a l’àmbit internacio­nal, on s’està “jugant” amb la imatge d’Espanya i la seva credibilit­at. I va manifestar que no admetrà que cap tribunal regional alemany o belga es dediqui a “esmenar la plana” a la Constituci­ó, a l’ordenament jurídic espanyol i als seus jutges. “Ni amb un raper que va humiliar el rei d’Espanya ni amb un pròfug de la justícia com Puigdemont”.

Segons la seva opinió, no s’ha d’esperar que la il·legalitat i la confrontac­ió vagin a més ni tampoc a veure “amb quin peu s’aixeca el senyor (Quim) Torra” per insultar més. Casado va negar en aquest sentit el greuge de l’Estat respecte a Catalunya i ha va recalcar que el problema és que el nacionalis­me “s’ho carregat tot”, incloent-hi la “bicapitali­tat” que ja existia “de facto”. Ara només és possible, va insistir, que s’apliqui la llei i es restableix­i l’esperit de l’“Espanya silenciosa” que va sortir al carrer el 8 d’octubre de l’any passat i de la Barcelona cosmopolit­a del 1992.

El president del PP també va voler referir-se a la petició d’arxivament de la seva causa pel màster, tot i que sense entrar a fons de l’assumpte (no va citar la paraula màster, ni el Tribunal Suprem). I per iniciar-se en el tema va recordar, de manera irònica, el que va dir l’exministra de Sanitat, la valenciana Carmen Montón, quan va intentar defensar la validesa del seu màster amb la seva frase: “És veritat, no tots som iguals”. “La veritat sempre s’obre pas”, va dir, abans d’assenyalar que el seu partit “sempre respecta les institucio­ns, siguin universita­ts o administra­cions, i no liquida mai la presumpció d’innocència, convertint-la en presumpció de culpabilit­at”.

El líder del PP assegura que si arriba al poder “no hi haurà indults, ni excarcerac­ió dels que han intentat fer un cop”

“Tenim més dignitat i respecte que altres; us vaig prometre que no us defraudari­a i el temps ens està donant la raó”, va dir.

A València Pablo Casado es va mostrar molt afectiu amb la direcció regional, que va convocar un dinar a la localitat costanera de la Pobla de Farnals per a 700 militants. En el PP valencià, la plana major de l’equip d’Isabel Bonig va fer campanya contra Pablo Casado i a favor de Soraya Sáenz de Santamaría. La líder, Isabel Bonig, va defensar la seva neutralita­t, fet que va generar moltes tensions internes en un partit on altres dirigents sí que van donar suport a Casado i esperen ara tenir recompensa de la direcció estatal del PP de cara a les eleccions del 2019.

 ?? KAI FOERSTERLI­NG / EFE ?? El president del PP, Pablo Casado, ahir amb la dirigent valenciana Isabel Bonig
KAI FOERSTERLI­NG / EFE El president del PP, Pablo Casado, ahir amb la dirigent valenciana Isabel Bonig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain