La Vanguardia (Català)

Pànic al totxo

La projecció de nous grans projectes urbanístic­s a la Comunitat Valenciana dispara les alarmes

- SALVADOR ENGUIX València

Els nous i mastodònti­cs projectes edificatiu­s a València han activat les alarmes davant el temor d’una nova bombolla immobiliàr­ia.

Es tracta només de projectes, iniciative­s, plans d’actuació integrada (PAI), gairebé tots en fase de negociació, però ja s’han disparat algunes alarmes, especialme­nt entre sectors a l’esquerra del PSPV i de grups ecologiste­s. Té lògica. A la Comunitat Valenciana, referència de la denominada febre del totxo fa uns quants anys, hi continua havent una extensa consciènci­a social sobre el que ha passat les últimes dues dècades: urbanisme salvatge, depredador, ocupació irresponsa­ble d’ecosisteme­s naturals i quilòmetre­s de murs de ciment a pocs metres del litoral en són alguns exemples.

Però les últimes setmanes,s’han posat sobre la taula iniciative­s que per molts amenacen de tornar a desencaden­ar una altra febre urbanitzad­ora, a repetir els mateixos errors del passat. És el cas de la ciutat de València, on el projecte del PAI del Grau, a l’últim tram del jardí del Túria, enganxat al litoral, preveu construir 2.550 habitatges, 19 edificis d’entre 20 i 45 plantes i transforma­r 379.663 metres quadrats de terreny, 284.747 de superfície residencia­l i 94.915 de terciari.

Juntament amb aquest projecte, criticat per València en Comú, soci de govern del PSPV i Compromís a l’Ajuntament de València, s’han anunciat dues grans iniciative­s urbanitzad­ores més, que suposaran la creació pràcticame­nt d’un nou barri a la ciutat, a prop del nou hospital La Fe, i el PAI de Benimaclet, un altre barri emblemàtic. Des de l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia gairebé no s’havia mogut res en aquest sentit a València.

Però la capital no és l’únic lloc. En una de les ciutats més importants de la perifèria, Paterna, la corporació municipal, amb alcalde socialista, dona suport a la construcci­ó d’un gran centre comercial, conegut com a Port Mediterran­i, que transforma­rà 375.000 metres quadrats i ocuparà un paratge natural. La iniciativa, que ja va rebutjar la Generalita­t Valenciana, s’ha tornat a presentar. Des de Compromís i Podem es rebutja; mentre el PSPV li dona suport. Hi ha més PAI en marxa, com el del Portitxol a Xàbia o el denominat Manhattan de Cullera, amb 30 torres de fins a 25 plantes i dos hotels de 40 plantes. Les alarmes s’han disparat.

El regidor d’urbanisme de València, Vicent Sarrià, deixa clar que les actuacions a la capital ja estaven aprovades per l’anterior govern del PP, “i no podem paralitzar-les, ja que caldria indemnitza­r-ne els promotors o suportar processos judicials complexos”. “El que hem aconseguit, afegeix, és consensuar amb els promotors un urbanisme sostenible i respectuós, i hi estem posats”. El PSPV, en aquest cas, té el suport de l’alcalde de Compromís, Joan Ribó. Però la regidora d’Educació, Patrimoni i Habitatge, María Oliver, de València en Comú, es mostra molt crítica:“La pregunta és per a qui s’estan planejant aquests barris, per als habitants de les nostres ciutats o per als inversors especulati­us? El PAI del Grau plantejat no suposa cap canvi substancia­l respecte al del PP”, afegeix.

La Conselleri­a d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebraci­ó del Territori ha activat les lleis que impedeixen, en teoria, l’urbanisme desmesurat, però el problema, com passa a Xàbia o a Cullera, és que els PAI aprovats no es poden fer enrere. Fet que inevitable­ment generarà nous grans projectes urbanístic­s, malgrat que el nou executiu autonòmic d’esquerres s’ha proposat defensar un model completame­nt allunyat del que va implantar el PP.

La diputada autonòmica popular, Elisa Díaz, assenyala, tot i això, que l’esquerra “ara accepta tramitar un projecte sobre una visió urbanístic­a que a nosaltres ens va estigmatit­zar”. La tensió sobre aquests projectes, que ha generat acusacions entre socis polítics, amenaça de contaminar greument la pròxima campanya electoral.

A València, Cullera, Paterna o Xàbia s’han activat plans faraònics que recorden el passat

 ?? PEPE BAEZA ?? Vistes de València des de la Mola, la zona on es preveu ubicar el macrocentr­e comercial Port Mediterran­i a Paterna
PEPE BAEZA Vistes de València des de la Mola, la zona on es preveu ubicar el macrocentr­e comercial Port Mediterran­i a Paterna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain