La Vanguardia (Català)

Eliminar tòpics

- Llucia Ramis

La banalitzac­ió dels problemes psicològic­s és una tara de la nostra societat que es redueix a mesura que passen els anys, tot i que encara continua vigent, tal com explica Llucia Ramis: “Si has tengut grip, no et titllaran d’engripat. En canvi, si has passat per una depressió, et pengen l’etiqueta de depressiu. Si t’estresses més de la mitjana –tot i que sigui perquè tens més responsabi­litats que la mitjana–, ets una histèrica o una neuròtica (se’ls atribueix més a les dones)”.

El món occidental es divideix entre dos tipus de persones: les que saben que una capsa de Diazepam val un euro i les que flipen quan el paguen per primera vegada. La doctora no es podia creure que no hagués pres mai relaxants musculars ni somnífers: “Oi que et prens un paracetamo­l si tens mal de cap? No cal patir innecessàr­iament”. Els atacs de pànic són difícils d’explicar a qui no els ha tengut. Uns es fiquen una pastilla sota la llengua, i jo em fico en una ferreteria per distreure’m mirant els objectes que hi ha. Al cap d’una estona, em passa la sensació d’ofec, les palpitacio­ns i aquell formigueig com si se m’estigués adormint una part del cervell.

Alguns facultatiu­s no saben fins a quin punt paralitza l’ansietat. Creuen que fas comèdia. Un cop vaig demanar un certificat mèdic i, damunt del paper, no volgueren especifica­r-ne el motiu perquè el considerav­en “un tòpic”. Continuarà essent-ho mentre no acreditin aquestes crisis com un eximent al nivell d’una febre alta, una ciàtica o una cama trencada, vaig pensar. Davant dels mateixos símptomes, a ells els solen receptar analgèsics després de fer-los proves físiques, mentre que a nosaltres ens prescriuen calmants,

La salut mental està cada vegada més reconeguda, però encara hi ha tics estigmatit­zadors

sense proves físiques ni res. Això sí que és un tòpic.

Una de cada quatre persones patirà un trastorn a la seva vida, segons l’OMS. La salut mental està cada vegada més reconeguda, però encara hi ha tics estigmatit­zadors. Per exemple: si has tengut grip, no et titllaran d’engripat. En canvi, si has passat per una depressió, et pengen l’etiqueta de depressiu. Si t’estresses més de la mitjana –tot i que sigui perquè tens més responsabi­litats que la mitjana–, ets una histèrica o una neuròtica (se’ls atribueix més a les dones). Si exposes els teus sentiments (amb el bon gust de no expressar-los, només de relatarlos), llavors despertes la sospita que ets inestable; aquests rotllos s’han de quedar a cal terapeuta.

Això de fer teràpia també està canviant. Ja no és un caprici de caricaturi­tzats pijos novaiorque­sos insatisfet­s que protagonit­zen pel·lícules de Woody Allen. Per mi anar al psicòleg és com anar al físio: tots dos et posen les coses a lloc, donen pautes perquè t’asseguis o pensis correctame­nt i no et fotis l’esquena o les emocions. Toquen allà on toca. De vegades estrenyen fins a fer-te mal i després estàs un poc baldada, però a la llarga et trobes millor. La preparació mental és tan important com la física, la qual cosa no sempre evita que et lesionis o et posis malalt.

Aquí és quan entra el psiquiatre, el metge. Un refredat mal curat pot complicar-se i derivar en una pneumònia, i passa igual amb els trastorns si no es tracten. Per això és tan important un bon diagnòstic i no banalitzar, ni per excés ni per defecte. En fi, que davant l’angoixa uns prenen benzodiaze­pina i jo acabo comprant cargols, que surten més o manco al mateix preu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain