La Vanguardia (Català)

SALVAR LES BALDRIGUES

- ANTONIO CERRILLO

Petits canvis en els mètodes de pesca podrien salvar la vida de milers de baldrigues a les costes de la Mediterràn­ia.

El matí mostra un cel blau i una atmosfera lluminosa mentre l’Ula avança mar endins en aigües calmades davant la costa del Maresme. Els biòlegs de la Societat Espanyola d’Ornitologi­a (SEO BirdLife) recorren periòdicam­ent aquests caladors per observar l’activitat dels pesquers i donar a conèixer el seu projecte, destinat a fer que els hams de pesca deixin de matar ocells marins. La pesca té una factura massa cara per als ocells, sentencia la investigad­ora i biòloga Verónica Cortés mentre un altre membre de l’equip, Carles Tobella, a la popa, comença a llançar anxoves a l’aigua com a reclam per atreure els ocells.

Verónica Cortés ens explica que cada any moren 1.000 ocells als hams del palangre de fons al triangle de l’aigua catalano-balear-valenciana. Així ho recull la seva tesi. “I és una estimació conservado­ra, ja que caldria afegir-hi la mortalitat d’altres arts de pesca”, precisa, mentre creixen les ones i alguns periodiste­s convidats deixen anar el bolígraf i les càmeres i recorren a la biodramina.

El més greu –afegeix Cortés– és que un percentatg­e elevat dels exemplars capturats accidental­ment són baldriga balear, una espècie en greu perill d’extinció.

S’estima que cada any cauen uns 200.000 exemplars d’ocells

Cada any moren gairebé 1.000 baldrigues als hams del palangre a Catalunya, les Balears i la zona valenciana

marins per aquesta causa en aigües comunitàri­es. És una amenaça addicional, que s’afegeix a la contaminac­ió, la pèrdua d’hàbitats o la disminució de preses.

A la Mediterràn­ia, la preocupaci­ó més gran és pel palangre de fons, en què les línies d’hams són trampes mortals. El problema sorgeix perquè l’ham porta un esquer (moltes vegades sardines o anxoves) que atreu els ocells, de manera que, quan el capturen, queden enganxats en la immer-

 ?? PEP ARCOS / CRTORREFER­RUSSA ?? Hams de pesca recreativa incrustats en una gavina corsa
PEP ARCOS / CRTORREFER­RUSSA Hams de pesca recreativa incrustats en una gavina corsa
 ?? PEP ARCOS. ?? Un arrossegad­or atreu una bandada d’aus a la costa del cap de la Nau (Alacant)
PEP ARCOS. Un arrossegad­or atreu una bandada d’aus a la costa del cap de la Nau (Alacant)
 ?? VERO CORTÉS ?? Captura accidental d’una baldriga mediterràn­ia, davant el cap de Creus
VERO CORTÉS Captura accidental d’una baldriga mediterràn­ia, davant el cap de Creus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain