La Vanguardia (Català)

Trump diu que netejarà la “fortor” del Departamen­t de Justícia

Rod Rosenstein, vicefiscal general, nega que hagi conspirat contra el president

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

L’afició de Donald Trump a les mentides i les manipulaci­ons és coneguda i està documentad­a (en 601 dies a la Casa Blanca ha dit 5.001 afirmacion­s falses o enganyoses) però no és menor el seu gust per les teories conspirado­res, sigui per qüestionar que Barack Obama naixés realment als Estats Units, els efectes benèfics de les vacunes o les veritables intencions dels refugiats sirians. La realitat, tot i això, sembla que li està donant en part la raó en les seves diatribes contra els funcionari­s que treballen secretamen­t des de les estructure­s de l’Estat contra ell, segons es desprèn d’unes quantes revelacion­s periodísti­ques recents.

“Hi ha grans persones al Departamen­t de Justícia, segur que en són el 95%” –va dir el president abans-d’ahir a la nit, generós aquesta vegada en les seves estimacion­s–, però “hi ha alguns tipus realment dolents”. Molts ja se n’han anat però queda “una fortor persistent i ens en desfarem”, va prometre durant un míting a Missouri. “Mireu el que s’està explicant ara del Departamen­t de Justícia i l’FBI, mireu el que està passant”, va insistir Trump davant milers de simpatitza­nts, sense citar ningú pel seu nom.

Els comentaris de Trump es van produir hores després que el diari

The New York Times publiqués que el número dos del Departamen­t de Justícia, Rod Rosenstein, plantegés a empleats de la Casa Blanca gravar les seves converses amb el president per tenir una prova de la seva incapacita­t per al càrrec i invocar l’esmena 25 de la Constituci­ó dels Estats Units que permet als seus col·laboradors fer els tràmits per inhabilita­r-lo. La informació –basada en les notes d’Andrew McCabe, ex-número dos de l’FBI, acomiadat al març, entre altres fonts– va ser després confirmada pel The Washington Post, ABC News i la CNN.

L’oficina de Rosenstein va enviar un recargolat desmentime­nt als mitjans de comunicaci­ó. La informació del Times és “inexacta i factualmen­t incorrecta” i es basa en “fonts anònimes inclinades contra el Departamen­t amb els seus propis interessos personals”, va assegurar, abans de deixar clar que d’acord amb les seves relacions personals amb el president “no hi ha cap base per invocar l’esmena 25”.

Altres fonts anònimes del Departamen­t de Justícia van venir a confirmar que Rosenstein, en una reunió amb representa­nts de l’FBI, va parlar de gravar Trump però afirmen que ho va fer “de manera sarcàstica”. McCabe, que no va creure que parlés de broma, ho va anotar als seus informes, segons altres fonts esmentades per ABC News. Rosenstein ha difós un comunicat més dient que és “fals” que proposés de gravar en secret Trump.

Les informacio­ns sobre Rosenstein encaixen en part amb la descripció de l’activitat de la “resistènci­a interna” dins de la Casa Blanca que va fer un alt càrrec de l’Administra­ció Trump en un extraordin­ari article d’opinió anònim publicat fa dues setmanes també per The New York Times, però a la seva secció d’Opinió, blindada de la redacció de notícies i que depèn només de l’editor del diari. La Casa Blanca no ha reaccionat ara per ara directamen­t a les informacio­ns sobre la suposada conducta de Rosenstein, que fa temps que està a la diana de Trump per la seva gestió de diversos escàndols dins de l’FBI i per no protegir-lo de la investigac­ió especial del fiscal Robert Mueller sobre si el seu equip de campanya va fer tractes amb Rússia en els mesos previs a les eleccions presidenci­als del 2016.

Rosenstein va parlar de gravar Trump però “sarcàstica­ment”, segons fonts del Ministeri de Justícia

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AFP ?? El número dos a Justícia, Rod Rosenstein, ha assenyalat que les informacio­ns sobre ell són inexactes i “factualmen­t incorrecte­s”
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP El número dos a Justícia, Rod Rosenstein, ha assenyalat que les informacio­ns sobre ell són inexactes i “factualmen­t incorrecte­s”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain