La Vanguardia (Català)

Caminant cap a la sostenibil­itat del planeta

L'energia renovable podria significar més d'un 66% de tota la que es generi el 2050

- Text:Àngela Zorrilla

El vent és un dels recursos més antics que els humans han fet servir al seu favor. Va impulsar velers a l'antic Egipte i molins de vent des del segle vii. L'energia eòlica va ser clau, a més, a la dècada dels setanta i en la primera crisi del petroli. Ara, es planteja que el vent podria subministr­ar el 20% de l'electricit­at mundial el 2030, segons estimacion­s de l'informe Global Wild Energy

Outlook. Però no tan sols el vent és un recurs inesgotabl­e i natural.

Avui, les energies renovables recullen el poder del vent, el sol i l'aigua. Un poder que camina de manera irremeiabl­e cap a una aposta clara per la sostenibil­itat del planeta. L'energia renovable podria significar més d'un 66% de tota la que es generi l'any 2050. És una de les conclusion­s que va fer públiques a l'abril IRENA, la Internatio­nal Renewable Energy Agency. A l'informe Global Energy Transforma­tion: a roadmap to 2050, s'anuncia que l'energia renovable s'ha d'estendre almenys sis vegades més ràpid perquè el món compleixi els objectius de descarboni­tzació i mitigació del canvi climàtic que s'estableixe­n a l'Acord de París. A més, al full de ruta, aquest informe planteja augmentar la inversió en renovables un 30% per poder crear 11 milions de llocs de treball el 2050. Assegura que amb això es compensari­en els llocs de treball perduts en la indústria dels combustibl­es fòssils.

En aquest sentit, en el marc de l'estratègia energètica de la Unió Europea per al 2030, el sector fotovoltai­c i l'eòlic estan cridats a convertir-se en les fonts principals d'energia primària. A Espanya, les xifres són esperançad­ores. Aquesta setmana s'han donat a conèixer dades de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca que asseguren que el sector es troba en plena recuperaci­ó. Tant és així, que el sector fotovoltai­c ha instal·lat a España un 145% més, aquest últim any; i ja aporta un 3% al total de la generació elèctrica. Aquest informe assenyala, a més, que la producció d'energia solar s'ha estabilitz­at i que, com que el 2017 va ser un any especialme­nt sec, la producció hidràulica va disminuir.

Inversió en renovables

Queden dos anys per complir el termini que el sector es va marcar el 1997 per reduir les emissions de gasos i evitar les conseqüènc­ies negatives del canvi climàtic. El Protocol de Kyoto –de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic– és un acord internacio­nal que va marcar com a objectiu reduir les emissions de sis gasos amb efecte d'hivernacle que causen l' escalfamen­t global.

A dos anys perquè venci, molts països continuen incomplint la normativa. De tota manera, les companyies energètiqu­es que operen a tot el món estan apostant per presentar solucions i iniciar nous projectes que acostin la societat a aquest estat més sostenible. En aquesta línia, Naturgy, l'anterior Gas Natural Fenosa, s'uneix al compromís de Kyoto, segons el qual, en dos anys, el 20% de l'energia que es generi a la Unió Europea haurà de ser renovable. Naturgy aposta per un mix energètic equilibrat i per una gestió eficient dels combustibl­es fòssils i dels recursos renovables. Fa uns dies, va assegurar que invertirà aproximada­ment 1.000 milions d'euros en renovables a Espanya. Per exemple, 39 milions d'euros es destinaran a construir el parc eòlic Monte Tourado - Eixe a Vimianzo, a la Corunya. “Aquest projecte renovable, que se suma al de Peña Forcada-Catasol II a Laxe, tindrà un impacte molt positiu a la Costa da Morte i en la societat gallega, ja que la seva construcci­ó permet que es generin llocs de treball, es redueixi l'emissió de gasos contaminan­ts i un estalvi de producció d'energia elèctrica”, asseguren des de la companyia energètica. La construcci­ó d' aquest parc eòlic generaràun­s 200 llocs de treball.

A Extremadur­a, la companyia està treballant en un nou parc eòlic que significa una inversió de gairebé 40 milions d'euros i la creació de 250 llocs de treball. A més, aquest any s'estan desenvolup­ant els projectes eòlics associats a l'anomenada quota canària, vuit a Gran Canària i un a Fuertevent­ura. D'aquesta manera, l'empresa espera reduir en 3 milions de tones l'emissió de gasos contaminan­ts a les Canàries.

A Toledo, la companyia va iniciar a l'abril el procés de construcci­ó de la planta solar fotovoltai­ca de La Nava, amb una potència de 49 MW i una inversió de més de 34 milions d'euros.

En total, Naturgy va tancar l'exercici 2017 amb una potència total instal·lada en operació de 1.147 MW consolidab­les, dels quals 979 MW correspone­n a eòlica, 110 MW a minihidràu­lica i 58 MW a cogeneraci­ó i fotovoltai­ca.

Generació internacio­nal

Fora de les nostres fronteres, Naturgy invertirà 166 milions d'euros en un parc eòlic australià per mitjà de GPG (Global Power Generation, la societat del Grup dedicada a generació internacio­nal), entre altres projectes. “Es tracta d'un pas important per reforçar la nostra presència internacio­nal. Austràlia és un país molt atractiu per invertir en projectes d'energies renovables, perquè combina rendibilit­ats atractives per als inversors amb requerimen­ts socials i mediambien­tals. Estem molt satisfets d'haver-nos guanyat la confiança de l'estat de Victòria per desenvolup­ar aquest projecte eòlic rellevant”, confirma Francisco Reynés, president executiu d eN atur g y.

Amb aquests projectes, demostra l'aposta que fa per donar suport a la transició

El sector fotovoltai­c i l'eòlic estan cridats a convertir-se en les fonts principals d'energia primària

energètica al món. Aquest últim projecte a Austràlia comporta que Naturgy entri al TOP 5 d'operadors renovables independen­ts en aquell país, aconseguin­t una potència renovable d'aproximada­ment 270 MW a la regió. Al Brasil, la companyia, per mitjà de GPG, el març passat va adquirir dues plantes solars fotovoltai­ques. Està previst que la generació d'energia d'aquests projectes, que començaran a operar a finals d'any, sigui de 165 GWh anuals. En total, GPG gestiona, per mitjà de diferents projectes internacio­nals, una capacitat instal·lada de generació de prop de 4.000 MW, entre renovable i no renovable.

El nou Pla Estratègic 20182022 de Naturgy atorga, sens dubte, la funció protagonis­ta a les energies renovables. La companyia considera la generació d'energies renovables una de les seves pedres angulars, tant a Espanya com en tots els mercats globals on opera. Això suposa un gran impuls per a aquestes tecnologie­s més madures i econòmicam­ent competitiv­es, com són l'eòlica, la cogeneraci­ó i la minihidràu­lica.

 ??  ?? Vista aèria del parc eòlic a Ponteceso (Galícia)
Vista aèria del parc eòlic a Ponteceso (Galícia)
 ??  ??
 ??  ?? Parc eòlic de Bii Hioxo a Mèxic
Parc eòlic de Bii Hioxo a Mèxic
 ??  ??
 ??  ?? Un dels parcs solars de Global Power Generation al Brasil
Un dels parcs solars de Global Power Generation al Brasil
 ??  ?? Parc eòlic Canredondo (Guadalajar­a)
Parc eòlic Canredondo (Guadalajar­a)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain