La Vanguardia (Català)

Els mentors de la Crida

- Isabel Garcia Pagan

Barcelona és clau per a l’independen­tisme i la batalla no espera que floreixin les roselles a Waterloo

L’oratòria serveix d’amalgama política en l’espai postconver­gent amb permís dels fets. Malestar a l’executiva del PDECat per la gestió de la moció del diàleg consensuad­a amb el PSOE, diferèncie­s entre Junts per Catalunya i el Govern en la negociació amb ERC sobre la suspensió dels diputats presos, tensió interna per les candidatur­es municipals... Del PDECat a la Crida Nacional de Puigdemont, la inestabili­tat és el nou pal de paller, amb risc d’esfondrame­nt després de l’examen electoral municipal.

La Crida té mentors: Puigdemont, Jordi Sànchez, Ferran Mascarell, David Madí, Gemma Geis, Agustí Colominas, Antoni Morral o Joan Oliveras Bagués, però de ser un moviment transversa­l en el pla ideològic i amb aspiracion­s d’implantaci­ó territoria­l, els seus objectius han quedat, de moment, circumscri­ts a la candidatur­a municipal a Barcelona. Tot i així, no progressa adequadame­nt. Mascarell s’ha posat a disposició del nou artefacte polític però la seva planta de candidat antic per al que vol ser un moviment nou tampoc suscita unanimitat­s per afrontar el duel de la capital. S’han temptejat altres aspirants més o menys mediàtics però la disponibil­itat és equiparabl­e a la d’un tres estrelles Michelin.

Es debat sobre el candidat i fins i tot sobre la marca per no semblar com més cridaners del necessari en cas de derrota. Tot i que Junts per Catalunya, marca del PDECat que s’utilitzarà com a paraigua a la resta de Catalunya, hi haurà de ser present. Només així es garantiran en campanya els drets electorals –espais publicitar­is i presència mediàtica– obtinguts per Xavier Trias fa quatre anys.

La resta són cops d’efecte retòrics, lones i bastides sobre l’estructura i capacitat territoria­l de l’antiga Convergènc­ia i del PDECat, a qui es menyspreav­a políticame­nt el 21-D com a partit per tebi en les formes i en el fons. Puigdemont va moure els fils a l’assemblea de la formació a la recerca d’una fidelitat pública i privada a la seva estratègia però el que hi ha és un partit que dos mesos després de renovar la seva estructura continua sense organigram­a i és víctima de la pressió ambiental en les seves decisions.

En espera del judici que ho desfermi tot –la mobilitzac­ió als carrers i les ànsies d’unilateral­itat de Quim Torra al Parlament–, els referents polítics en l’espai electoral de l’antiga CDC es mouen al terreny de la dignitat que atorga en l’independen­tisme la presó preventiva i l’exili, la qual cosa acaba xocant amb l’obligada gestió ordinària. Al partit, el pragmatism­e tradiciona­l es castiga; mentre que al Govern la radicalita­t deixa pas a la negociació més o menys silent però voluntario­sa, una situació que no acaba de quadrar amb la visió rere els murs de Lledoners.

Barcelona complica l’equació. La capital és clau per a l’independen­tisme i amb Colau, Valls i Maragall, la batalla està en marxa sense esperar que floreixin les roselles a Waterloo.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain