La Vanguardia (Català)

CatComú reforça Colau i ratifica els canvis a la cúpula

Els comuns reclamen la llibertat dels “presos polítics” i distensió

- BARCELONA Redacció

El consell nacional de Catalunya en Comú va ratificar ahir la proposta que la coordinado­ra general, Ada Colau, va presentar a la comissió executiva de l’organitzac­ió divendres, que la va aprovar, i que consta de tres coordinado­rs generals (Ada Colau, Candela López i Ramon Arnabat) i sis secretarie­s. El consell nacional el va validar amb 100 vots a favor, 8 en contra i 14 abstencion­s.

Els canvis efectuats després de la marxa abrupta de Xavier Domènech, que el 4 de setembre passat va renunciar a tots els seus càrrecs orgànics en la formació, donen una força més gran a Colau, que ha consolidat el seu lideratge al capdavant dels comuns, i debiliten el sector independen­tista de la formació.

En aquest sentit, Joan Josep Nuet, coordinado­r general d’EUiA i diputat de CatComú, va penjar al seu compte de Facebook una opinió crítica sobre la reestructu­ració validada ahir. Nuet va plantejar que Catalunya en Comú “no representa avui el conjunt d’espais dels comuns, que és molt més ampli que aquest partit/subjecte”. I va afegir que “les decisions a l’hora de confeccion­ar les candidatur­es i l’executiva són errors que l’empetiteix­en més i s’han escapçat potenciali­tats”. Per solucionar-ho va instar a presentar propostes durant les properes setmanes per “reconnecta­r CatComú amb el seu espai” i així poder prendre “les decisions encertades i no a la defensiva” en aquest “difícil cicle polític en què es troba Catalunya”.

Malgrat les crítiques, el nou portaveu de la formació, el diputat al Congrés Joan Mena, va subratllar que els canvis en la direcció no impliquen cap canvi en l’estratègia política de la formació, que en referència al debat sobre la sobirania de Catalunya implica la denúncia de la “violència de l’1 d’octubre”, la petició de la llibertat dels líders independen­tistes presos i treballar per aconseguir una “distensió” del conflicte actual amb l’Estat. En aquest sentit, Mena va instar “totes les forces polítiques democràtiq­ues” a exigir la llibertat dels “presos polítics”. “El que hauríem d’estar exigint des de totes les forces polítiques democràtiq­ues és que no hi ha d’haver presos polítics a les presons. No pot ser que hi hagi gent en presó preventiva de manera injusta quan no han comès cap delicte”.

Sobre la renúncia d’Alfred Bosch a ser l’alcaldable per ERC i a la previsió que agafi el relleu l’actual conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, el portaveu de CatComú va explicar que, “més que els noms, ens interessa quin és el projecte polític que defensen”, i va reclamar als republican­s que aclareixin si amb Maragall volen “construir la Barcelona del canvi i del futur” o si “continuara­n defensant el veto a la connexió del tramvia per la Diagonal”.

També va avisar l’ex-primer ministre francès Manuel Valls que si presenta la seva candidatur­a ho faci perquè té un projecte clar per a Barcelona “a l’altura de les necessitat­s dels ciutadans” i no perquè pensi que la ciutat “pot ser el lloc de refugi d’una carrera ja fracassada com la del senyor Valls, que té uns índexs de popularita­t molt baixos a França”, va assenyalar.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Líder.L’alcaldessa i coordinado­ra general de Catalunya en Comú, Ada Colau, al consell nacional d’ahir
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Líder.L’alcaldessa i coordinado­ra general de Catalunya en Comú, Ada Colau, al consell nacional d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain