La Vanguardia (Català)

Ideologia de l’independen­tisme

El grau de populisme és una mica superior entre els votants independen­tistes, del PP i CatComú

- CARLES CASTRO Barcelona

Els electors independen­tistes són tan d’esquerres com es proclamen a les enquestes? O, per contra, són més de dretes del que es pensen, tal com afirmen els seus crítics? Alguns estudis (O

catalanist­es o fatxes?, de Muñoz, Rico i Liñeira) han detectat que molts votants catalanist­es associen “l’espanyolis­me amb la dreta” i com a resultat d’aquesta percepció s’autoubique­n a l’esquerra de l’eix ideològic. Però el resultat d’aquesta autoubicac­ió dona magnituds poc creïbles: els electors d’una formació de centre liberal, com JxCat, apareixen sovint més a l’esquerra que els d’un partit socialdemò­crata com el PSC.

Tanmateix, en una situació com la catalana, l’encreuamen­t entre les apel·lacions a la legitimita­t democràtic­a i les acusacions de “populisme” obliga a formular-se una altra pregunta: els electors independen­tistes són més o menys partidaris de les institucio­ns representa­tives que els contraris a la secessió?

Si s’atén la primera qüestió –la filiació ideològica dels votants–, les enquestes suggereixe­n que en l’independen­tisme hi conviuen posicions més liberals (en línia amb les dels electors de Ciutadans) amb altres de vernís socialdemò­crata (similars a les de l’electorat del PSC o els comuns). En la primera categoria se situarien els votants de JxCat i en la segona els d’Esquerra o la CUP.

Ara bé, fins i tot l’esquerrani­sme dels votants d’ERC o la CUP presenta matisos que el distancien de l’esquerra clàssica. Per exemple (vegeu gràfic), els nivells de suport a mesures de govern per reduir diferèncie­s d’ingressos són molt semblants entre els votants de Cs i JxCat, d’una banda, i d’ERC i PSC, per un altra (o de CatComú i la CUP). Tot i això, quan es valora l’intervenci­onisme governamen­tal en l’economia, el rebuig dels electors de Cs, JxCat i Esquerra assoleix magnituds similars, molt per sobre de les del votant socialista (que estan fins i tot per sota de les de l’elector de la CUP). És a dir, tot i que amb gradacions diferents, en el votant independen­tista domina una empremta de liberalism­e econòmic i antitestat­alisme que, a la pràctica, l’empeny cap al centre de l’eix ideològic.

Pel que fa al segon dilema –entre populisme i democràcia representa­tiva–, les magnituds semblen més definitòri­es. Així, a la pregunta sobre si els diputats han d’obeir cegament la voluntat del poble, la meitat dels votants de la CUP o Esquerra i el 42% dels de JxCat o el PP s’hi mostren molt d’acord. En canvi, només expressen aquest mateix suport un de cada quatre votants de Cs o un 19% del PSC.

Finalment, davant l’afirmació que el poble i no els polítics ha de prendre les decisions polítiques més rellevants, el suport més incondicio­nal es dona entre els votants de la CUP, CatComú i ERC. I tot i que baixa entre l’electorat de JxCat, el menor percentatg­e de suport es troba novament entre els votants de Cs i, sobretot, del PSC. De fet, els nivells de suport global (“molt” o “bastant” d’acord amb aquesta afirmació) se situen entorn d’un 80% entre els votants de CatComú o ERC i per sobre d’un 70% entre els de la CUP i JxCat. En definitiva, les pulsions populistes són una mica més accentuade­s entre els electors independen­tistes i dels comuns (amb alguna relliscada entre els del PP), i semblen molt menors entre els votants de Cs i el PSC.

L’ideari econòmic de l’elector sobiranist­a és liberal, tot i que el d’ERC inclou trets socialdemò­crates

 ??  ?? FONT:CEOLA VANGUARDIA
FONT:CEOLA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain