La Vanguardia (Català)

La URJC, mirall del Madrid del PP

El descontrol i el nepotisme que defineixen l’institut del catedràtic Álvarez Conde són el reflex d’una època marcada per la corrupció

- CELESTE LÓPEZ Madrid

No hi ha dia que els ciutadans es llevin sense un nou esdevenime­nt vergonyós de la Universita­t Rey Juan Carlos (URJC), de Madrid. Ni un des de fa mesos. L’últim, fins i tot, sembla d’acudit: mig miler d’italians venien gairebé en processó (i de passada a veure el futbol al Bernabeu) per aconseguir un títol que els permetia eludir la realitzaci­ó d’un màster en Ciències Jurídiques exigit al seu país per exercir l’advocacia. No es pot demanar més. “No sé com ha pogut caure tan baix aquesta universita­t”, explica un exprofesso­r que s’estima més no donar el nom, com gairebé ningú en aquesta tèrbola història.

Abans, els titulars van ser per a l’exrector Fernando Suárez, que pel que sembla va fer la seva carrera plagiant els títols de màsters lliurats a polítics sense complir els més mínims requisits d’esforç i qualitat que sí que s’exigeix a la resta dels estudiants sense cognoms coneguts ni càrrecs polítics i l’ús d’una targeta black per al suposat capitost de tot aquest entramat, el catedràtic Enrique Álvarez Conde, director de l’Institut de Dret Polític (IDP), per al seu ús i gaudi, tant que va gastar més de 100.000 euros, segons El País. Tot plegat, amb una Conselleri­a d’Educació que amb prou feines ha intervingu­t en tot aquest sainet malgrat que és responsabl­e de la URJC i de l’IDP, l’institut a qui va atorgar més que destacades subvencion­s. Divendres la URJC comunicava el tancament definitiu d’aquest centre on van cursar els seus màsters Cristina Cifuentes, Pablo Casado i Carmen Montón.

Què ha passat en aquest centre nascut fa una mica menys de 22 anys? Doncs, segons l’opinió d’un altre docent que tampoc no vol identifica­r-se, tot té a veure, precisamen­t, amb el seu naixement, en aquells finals dels noranta, quan el PP dominava Madrid en gairebé tots els sentits.

L’ambiciós Alberto Ruiz-Gallardón, que havia arrabassat a Joaquín Leguina la presidènci­a de la Comunitat de Madrid el 1995, va fundar la URJC, amb l’assessoram­ent de Gustavo Villapalos (mentor de Cristina Cifuentes a la Universita­t Complutens­e) com a conseller d’Educació. Era necessària? Els responsabl­es polítics del moment van assegurar que sí, tot i que a ningú no se li escapava que aquest centre naixia com a resposta a la Carlos III, creada set anys abans. Aquesta institució va ser el somni d’un pare de la Constituci­ó, el socialista Gregorio Peces-Barba, que va posar la seva empremta en el centre. La influència de Peces-Barba no va ser ben acollida pel PP, que sempre va veure en la Carlos III com un “niu de rojos”.

I per combatre els socialiste­s, va aparèixer la URJC que de mica en mica es va anar fent un forat, gràcies al suport inqüestion­able del govern regional del PP. L’expansió de la universita­t va arribar el 2002, amb el catedràtic de Dret Constituci­onal Pedro González-Trevijano (des del 2013, magistrat del Constituci­onal a proposta del PP, amb Ruiz-Gallardón com a ministre de Justícia). Sota el seu mandat es va crear l’IDP, i al capdavant s’hi va posar Enrique Álvarez Conde, que havia treballat amb el llavors ministre Rajoy com a director de l’Institut Nacional d’Administra­ció Pública (19961999). A Álvarez Conde se li va donar tot el poder i la independèn­cia necessaris per fer i desfer, mentre la URJC es convertia en un lloc formidable perquè fills, germans, cunyats i nebots de dirigents del PP trobessin col·locació. “És el cortijo del PP”, ha reiterat en moltes ocasions el catedràtic Manuel Villoria.

Com va poder passar tot el que ha passat?, es pregunten molts. La resposta que donen alguns professors veterans té a veure amb el clima d’aquell Madrid de principis del segle XXI. Un temps de bonança, en què els diners es movien àvidament de mà en mà, d’obres faraònique­s, d’amistats i de tripijocs múltiples en què res no semblava tenir final i la paraula legalitat va quedar amagada al calaix de molts responsabl­es polítics. És l’època en què la gran Esperanza Aguirre arriba a la presidènci­a de Madrid després de la desaparici­ó de dos diputats socialiste­s, de l’inici del que després es va convertir en el cas Gürtel, que va anar seguit de l’ús vergonyós de targetes black per part dels consellers de Caja Madrid i el cas Lezo...Temps sense control per a poderosos que es creien intocables i que pensaven que la justícia és cosa dels altres. Álvarez Conde i els rectors que el van acompanyar formen part d’aquesta història negra de Madrid.

L’IDP va créixer els anys en què es van ordir casos com Gürtel, Lezo i targetes ‘black’ a la regió

 ?? LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE/ ARXIU ?? El catedràtic Enrique Álvarez Conde, director de l’IDP, sortint dels jutjats de la plaça Castilla el 10 de setembre
LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE/ ARXIU El catedràtic Enrique Álvarez Conde, director de l’IDP, sortint dels jutjats de la plaça Castilla el 10 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain