La Vanguardia (Català)

Sánchez visita Amèrica del Nord per millorar la imatge d’Espanya

- FRANCESC PEIRÓN

Els somnis, de vegades, es fan realitat. Fa pocs mesos, a veure qui s’imaginava que Pedro Sánchez emprendria una viatge costa a costa per Amèrica del Nord aquest setembre, i no com un turista més, sinó en condició de president d’Espanya.

Aquesta és la seva oportunita­t internacio­nal per explicar la nova imatge del país i neutralitz­ar la dels policies actuant amb contundènc­ia l’1 d’octubre passat.

Sorpreses del destí. Dijous vinent, a Manhattan, Sánchez pujarà al púlpit mundial, el de l’Assemblea General de l’Organitzac­ió de les Nacions Unides (ONU). El Govern espanyol creu que és la millor plataforma perquè el cap d’Executiu exposi els principis i valors que inspiren la seva gestió i subratlli el compromís d’Espanya amb el multilater­alisme que representa l’ONU.

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que fa uns dies que és a Nova York, ha remarcat en un parell de fòrums que l’afebliment del multilater­alisme és el principal problema per a Europa davant l’“Amèrica primera” del president dels EUA, Donald Trump. “Estem molt preocupats –va insistir– per l’abandoname­nt dels Estats Units de les principals eines multilater­als (el pacte climàtic de París o l’acord nuclear amb l’Iran) per afrontar els afers globals”.

El president Sánchez aterra avui a Mont-real, porta d’entrada al seu primer viatge americà des que va accedir a la Moncloa a començamen­ts de juny. Mantindrà una conversa amb el primer ministre Justin Trudeau. Tots dos comparteix­en la manera de fer front als reptes globals, a diferència del veí del sud.

Demà, una vegada a Nova

El president mostrarà el compromís amb el multilater­alisme en el seu discurs davant l’Assemblea de l’ONU

York, Sánchez assistirà a un acte contra la violència a les dones, es reunirà amb António Guterres, secretari general de l’ONU, i assistirà a la recepció que Trump ofereix als caps d’Estat i de Govern concentrat­s a la Gran Poma per assistir l’Assemblea General. No hi ha previst una cita entre Sánchez i l’amfitrió més enllà d’una salutació.

Ja en el marc de l’ONU, Sánchez tindrà una trobada amb el seu homòleg cubà, Miguel Díaz-Canel –tractaran d’un possible viatge a aquell país–, i també preveu reunions amb els presidents de Nova Zelanda, Corea, Sud-àfrica i Etiòpia. Una altra previsió és la de trobar-se amb l’argentí Mauricio Macri.

A l’agenda hi figuren altres reunions i debats sobre canvi climàtic. A més, Sánchez farà una conferènci­a al Council of Foreign Relations i visitarà The Wall Street Journal, The New York Times i Reuters. En tots aquests llocs no podrà evitar parlar del conflicte català. Disposarà d’un altaveu per expressar la seva idea de bastir ponts de diàleg.

Divendres viatjarà a Califòrnia. A Sacramento es reunirà amb el governador, Jerry Brown, i a Los Angeles desenvolup­arà diversos actes abans d’emprendre, dissabte, la tornada cap a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain