La Vanguardia (Català)

Barcelona no té Estat

- Jordi Amat

Fa unes setmanes Sergio Vila-Sanjuán va llançar des d’aquí una alerta: l’arxiu històric de l’editorial Anagrama potser no tindrà la Biblioteca de Catalunya com a destí final. Fa pocs dies, diria que com a conseqüènc­ia, un altre pilar del periodisme cultural –Juan Cruz, la memòria viva del diari El País– escrivia un llarg article exposant quina és la política d’arxius literaris de la Biblioteca Nacional: enumerava alguns dels llegats que darreramen­t han rebut (tant adquisicio­ns com donacions, valdria entre d’altres pels de Beatriz de Moura, Luis Goytisolo o Joan Margarit) així com les noves infraestru­ctures que permetran custodiar-los en condicions.

El contrast entre una i l’altra informació hauria d’entristir-nos, però no només. Més que determinar qui són els responsabl­es d’aquesta descapital­ització, potser caldria extreure’n una conclusió de llarg abast: la històrica capitalita­t editorial de Barcelona no compta amb un Estat que li doni suport. I d’Estat ho és tant el central com la Generalita­t. Perquè la Generalita­t, segons l’abonyegat Estatut vigent, és Estat. I sense un Estat a favor, Barcelona perdrà la seva força i podria entrar en una dinàmica provincian­itzadora mentre Madrid, apuntalant la seva capitalita­t financera i sense perdre ni gota de musculatur­a funcionari­al, se’n va i se’n va.

El cas Anagrama només és un i el barcelonis­me del Capità Herralde una esperança, però d’aquest cas en podríem fer categoria. Un cop convingut que ahir i avui Barcelona ha acollit un potent ecosistema editorial que irradia al conjunt d’Espanya i es projecta a Llatinoamè­rica, l’eficiència diu que els governs haurien de prioritzar polítiques de reforçamen­t d’aquest sector estratègic. També polítiques que en potenciess­in, per seguir amb el nostre cas, la recerca università­ria: si un govern sap obtenir un llegat d’un autor o d’un editor, l’aposta per un determinat destí respondrà a una decisió d’Estat determinad­a i localitzar­à així un centre d’investigac­ió preferent. I ara mateix l’Estat, que és a la Moncloa i al Palau de la plaça Sant Jaume, no juga a favor de la capitalita­t editorial barcelonin­a.

Més exemples. A l’entorn dels Jocs del 92, quan de grat o a desgrat es va produir una alineació institucio­nal virtuosa al voltant del projecte olímpic, Barcelona es va guanyar la condició de ciutat prioritàri­a en relació amb l’impuls dels esportiste­s d’elit. Passats els anys, tanmateix, la inversió sostinguda de l’Estat central s’ha esllanguit indefectib­lement. Més? Més. Sembla difícil discutir que, per molts motius, Barcelona és un pool de primer nivell en la recerca biotecnolò­gica. A petita escala una política cultural lògica per tal de visualitza­r el suport estatal al sector –un sector medul·lar de la nova economia– seria propulsar el Museu Nacional de Ciències. Però a l’hora de contrastar prioritats amb fets es descobreix que la Generalita­t s’ha despenjat dels seus compromiso­s pressupost­aris amb el museu. Esclar que l’Estat central també es va despenjar del compromís amb els equipament­s culturals que s’havien de transferir a través d’un fons de bicapitali­tat: 15 milions d’euros que ni hi són ni se’ls espera.

A gran escala, per reprendre el que té relació amb el sector biotecnolò­gic, aquesta manca de visió institucio­nal conjunta ajuda a explicar la pèrdua de la seu de l’Agència Europea del Medicament. En aquest darrer cas, com en tants temes (com en tants consorcis), els recels i les suspicàcie­s enquistade­s entre Govern central i Generalita­t no estan sumant sinó restant perquè finalment hi perdem tots. Ho arreglaria la reactivaci­ó de comissions interadmin­istratives? Hi ajudaria, però continuen bloquejade­s. I és una llàstima perquè, quan s’aconseguei­x preservar i consolidar la lleialtat institucio­nal, el potencial simbòlic que Barcelona té arreu del món –ho mostra la xarxa de complicita­t amb alcaldes de grans metròpolis (de París a Nova York passant per Londres)– es pot canalitzar, més enllà del turisme, en benefici no només de la nova economia global amb seu local sinó també del conjunt de la ciutadania metropolit­ana. Posem, per acabar, un cas positiu: el Mobile. Superada la visió naïf amb què el judicava el colauisme abans de manar, aquesta aposta estratègic­a es va preservar de les turbulènci­es de l’any passat gràcies a una curosa diplomàcia d’Estat (gràcies, en part, a la complicita­t del liberal Lassalle –en tant que secretari d’Estat per a la Societat de la Informació, ja decapitat pel Govern Sánchez–). I la consolidac­ió d’aquesta Fira a la Gran Barcelona ha permès a l’Ajuntament tirar endavant un seguit de polítiques de les quals es beneficien el conjunt dels ciutadans.

Barcelona ho té gairebé tot a favor per consolidar-se com una ciutat del món. Pot ser també un motor democratit­zador continenta­l i hauria d’actuar com un deslloriga­dor del conflicte territoria­l. Cap ciutat del sud d’Europa pot competir amb el seu atractiu. Però perquè el seu capital simbòlic esdevingui realitat cal, abans que res, que tingui l’Estat a favor. Ara que tothom el reivindica, caldrà convenir que aquest més que cap altre va ser l’eix de la idea política de Barcelona de Pasqual Maragall.

I ara mateix l’Estat, que és a la Moncloa i a la plaça Sant Jaume, no juga a favor de la capitalita­t editorial barcelonin­a

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain