La Vanguardia (Català)

Els ecologiste­s alerten del trànsit de submarins nuclears al Penyal

- Sevilla

La presència de submarins nuclears que fondegen al port de Gibraltar ha estat una constant durant les últimes setmanes. Una situació que organitzac­ions com Verdemar-Ecologiste­s en Acció o Equo rebutgen perquè suposa “un enorme perill per a tota la zona en cas que hi tingués lloc un accident. Hi podria haver una catàstrofe nuclear semblant a Txernòbil o Fukushima”, adverteixe­n.

Els molls de Gibraltar se solen fer servir per a l’avituallam­ent d’aquests submergibl­es, però també com a tallers de reparació. Molts dels submarins nuclears que arriben al Penyal ho fan per arreglar-los després d’haver tingut avaries o col·lisions amb altres vaixells. Els submergibl­es no estan en les seves millors condicions, cosa que multiplica els riscos.

Equo acaba de registrar una pregunta al Congrés en què demana al Govern que quantifiqu­i quants vaixells nuclears han atracat a Gibraltar els dos últims anys. Les últimes setmanes va estar en aquesta zona el nord-americà Newport News,un veterà submergibl­e que va participar el 2003 en l’atac a l’Iraq i que després va tenir desperfect­es quan va col·lidir amb un mercant japonès. Ara el seu lloc l’ocupa el britànic HMS Talent, que el 2009 va tenir una avaria al reactor i el 2014 va

Des de l’any 2000 almenys setanta vaixells han passat pels molls de Gibraltar

abonyegar la torre de control quan va xocar contra el gel mentre rastrejava vaixells russos a l’Àrtic.

L’Estret és la zona del món amb més densitat de trànsit marítim. Hi conviuen els vaixells que naveguen amb els que esperen fondejats per carregar combustibl­e. “Aquesta situació multiplica exponencia­lment els riscos”, assenyalen des d’Equo.

“Les conseqüènc­ies serien catastròfi­ques: es contaminar­ien l’aigua i les espècies marines, la radiació s’incorporar­ia a les cadenes tròfiques i arribaria a la població. Els corrents marins podrien portar la contaminac­ió a zones allunyades. I si l’accident tingués lloc en un vaixell carregat amb armes nuclears, les conseqüènc­ies serien molt més grans”, assegura Alfredo Valencia, portaveu de Verdemar, a Europa Press.

Les dades recollides per l’oenagé assenyalen que des de l’any 2000 almenys setanta submarins nuclears han passat pels molls de Gibraltar. Organitzac­ions i autoritats municipals lamenten que no hi hagi un protocol d’actuació en cas d’accident.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain