La Vanguardia (Català)

Relacions significat­ives

Facebook Dating s’estrena a Colòmbia i promet suggerir les millors cites gràcies a la gran quantitat de dades personals de què disposa

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Acomençame­nts de maig d’aquest any i durant la seva conferènci­a de desenvolup­adors, Facebook va anunciar la creació de Facebook Dating, una aplicació de cites –com Tinder o Meetic– dins de la mateixa aplicació d’aquesta xarxa social, que començarà a funcionar a finals d’aquest any.

Aquesta setmana ha donat el tret de sortida a la seva implementa­ció i ha ofert alguns detalls més d’aquesta aplicació, en unes declaracio­ns de Nathan Sharp, director de productes de Facebook, que han recollit diversos portals en línia.

Sharp ha explicat els motius per entrar a formar part de les cites en línia: “ha estat un comportame­nt que hem vist a Facebook durant molt de temps” i ara “volem que sigui més fàcil i més còmode”.

Des dels escàndols de les notícies falses i de Cambridge Analytica, el discurs de Facebook posa èmfasi que els seus principals objectius són oferir “relacions significat­ives” als seus usuaris i que el temps que passin a la xarxa social sigui “temps ben emprat”. Amb Dating, Facebook emfatitza una cosa semblant: que cap aplicació no pot suggerir als seus usuaris millors aventures, perquè la xarxa social ja té molta informació sobre els usuaris.

De fet, la primera dada de què disposa és que entre els seus usuaris “hi ha 200 milions de persones que s’etiqueten com a solteres”, ha dit Sharp. Malgrat aquestes xifres, i els diners que la xarxa social podria guanyar, de moment Dating serà de franc, sense serveis prèmium i sense publicitat.

L’avantatge de Facebook en aquest mercat és la seva inesgotabl­e quantitat de dades personals, que li pot permetre analitzar el comportame­nt de les persones per aparellar-les segons el seu lloc de residència, els trajectes que fan, les bandes musicals i els restaurant­s que els agraden o per si veuen els mateixos vídeos o llegeixen els mateixos mitjans.

Dijous passat, els usuaris de Colòmbia –majors de 18 anys– van rebre una notificaci­ó a la seva aplicació per a mòbil que els indicava que ja s’hi podien registrar i confeccion­ar-ne el perfil, diferent al de l’aplicació convencion­al, –per aquest motiu només els altres usuaris de Dating sabran si algú hi està registrat–, i en què es poden especifica­r totes les orientacio­ns sexuals, gèneres i gèneres no binaris. De moment encara no poden buscar la seva mitja taronja, perquè no estarà disponible fins que s’hi hagin apuntat prou persones.

L’elecció de Colòmbia pot sorprendre, però segons Sharp es tracta d’un país on les cites en línia són populars, i on Facebook té 30 milions d’usuaris mensuals. Perfecte per fer-hi proves i extreure’n dades i conclusion­s. De tota manera, com que és un mercat al qual aquesta companyia arriba tard, vol diferencia­r-se.

L’aspecte és molt semblant al de les altres aplicacion­s, però a Dating els usuaris només podran mostrar interès per 100 persones al dia com a màxim i, a més, que no estiguin a més de 100 quilòmetre­s de distància. La xarxa social posa aquestes restriccio­ns per descoratja­r els “enamoramen­ts sobtats” a tort i a dret, per maximitzar possibilit­ats i perquè el seu objectiu no és competir amb Tinder, més basada en el dit i fet, sinó “fer un producte que animi la gent a recordar que darrere dels perfils hi ha persones. Volem prioritzar la considerac­ió per sobre de l’impuls”, explica Sharp.

Serà Facebook qui suggerirà els possibles contactes, per a la qual cosa l’algoritme tindrà en compte els grups i els esdevenime­nts a què es participi. No hi haurà manera de buscar algú en concret i s’exclouran els amics que l’usuari ja té, i també les persones bloquejade­s.

A diferència de Tinder, que exigeix que tots dos usuaris s’agradin abans de poder participar en un xat, aquí es podrà enviar un missatge a qualsevol persona. Si hi ha resposta s’obrirà un xat, però només es podran enviar missatges de text i emoticones. Ni fotos, segons les imatges, ni vídeos ni enllaços.

 ?? . ?? Captura de pantalla del perfil de Facebook Dating
. Captura de pantalla del perfil de Facebook Dating

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain