La Vanguardia (Català)

Per què els cabells es tornen blancs amb l’edat?

- Vicente García-Patos Briones CAP DEL SERVEI DE DERMATOLOG­IA DE L’HOSPITAL VALL D’HEBRON

El color dels cabells, igual com el de la pell i dels ulls, està determinat per un pigment anomenat melanina. Les cèl·lules que fabriquen la melanina són els melanòcits. Les caracterís­tiques d’aquesta melanina, i per tant la pigmentaci­ó de cada persona, estan regulades per més d’un centenar de gens.

A l’arrel dels cabells hi ha una estructura molt complexa coneguda com el bulb pilós que conté diversos tipus de cèl·lules, incloent-hi queratinòc­its i melanòcits. Els queratinòc­its elaboren els fils de queratina o cabells, i els melanòcits s’encarregue­n de tenyir-los amb la melanina (pèl-roig, ros, castany, negre...).

Alguns dels melanòcits són cèl·lules mare capaces d’originar nous melanòcits al llarg de la vida per mantenir el color dels cabells. Quan s’envelleix, les cèl·lules mare dels melanòcits del fol·licle pilós van desapareix­ent i els cabells adquireixe­n una tonalitat platejada, grisa o, finalment, blanca, per disminució o falta de melanina.

La pèrdua de melanòcits dels cabells es considera un fet fisiològic que sol començar entre els 30 i 40 anys. Per què es produeix i com podria evitar-se encara no se sap amb exactitud. Hi intervenen factors genètics: surten cabells blancs més jove quan els pares també n’han tingut precoçment i són més comuns en persones d’ètnia caucàsica que en asiàtics o afroameric­ans. També hi intervenen factors ambientals: l’estrès intens i possibleme­nt el tabac. En casos excepciona­ls, poden aparèixer per síndromes genètiques d’envellimen­t prematur o associats a malalties autoimmune­s.

La canície també es considera un marcador de malaltia cardiovasc­ular, ja que totes dues comparteix­en mecanismes d’envellimen­t com l’oxidació i la senescènci­a i mort cel·lulars. Recentment s’ha observat que els cabells grisos de pacients que reben un tractament d’immunoterà­pia pel càncer pot repigmenta­r-se, fet que obre noves línies d’investigac­ió per tractar la canície.

 ?? ANDREAS KUEHN / GETTY ?? Els europeus, més canosos
ANDREAS KUEHN / GETTY Els europeus, més canosos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain