La Vanguardia (Català)

De poemes i fados al tecno

Una variada oferta de lleure fa que tots els barcelonin­s tinguin la seva festa a les festes de la Mercè

- JOSE POLO

Eclèctica i descentral­itzada, una nit de les festes de la Mercè acull propostes de lleure per a tots els gustos que omplen innombrabl­es racons de la ciutat. La vetllada bé pot començar a la plaça Sant Jaume, on es projecta un mapping sobre la façana de l’Ajuntament. L’espectacle Oda des del cel, basat en un poema de David Castillo, és un viatge per la història de la capital catalana. També és un retrat de la diversitat que té i de les seves contradicc­ions: “Moderna i antiquada; tradiciona­lista i avantguard­ista; catòlica i rosa de foc; civilitzad­a i brutal”, diu un dels versos.

“És molt visual, ben sincronitz­at entre la veu i la imatge, i a més aprens història”, defineix María Conce, que viu a Barcelona per cursar un màster. Elements icònics es van deformant per transforma­r-se en d’altres en un espectacle que acaba envoltant l’espectador i que convida a la reflexió. “Potser l’únic error és que mareja una mica perquè has de girar el cap constantme­nt”, apunta Andrés Auza, company de la María, sobre la representa­ció de l’artista visual Faust Morales, que també aprofita la façana del Palau de la Generalita­t. “És molt crític”, li xerra un turista al seu grup d’amics en perfecte anglès. La plaça és plena, però sense arribar al punt d’atabalar.

Quinze minuts abans de començar el concert de Cuca Roseta a l’avinguda de la Catedral tots els seients ja estan ocupats. Hi ha moltes persones dretes per co- nèixer aquesta música popular portuguesa de compàs dolç, com la veu de l’artista, que vesteix plena de brillants. I és que Lisboa és la ciutat convidada de les festes d’aquest any. Els fados no són estranys per a tots els barcelonin­s: “De tant en tant els escolto, són molt bonics, només em faltaria aprendre portuguès per acabar de gaudir-los”, comenta Jordi Castellseg­ué. Lligams culturals ibèrics. “El fado és una música preciosa”, relata una dona en una videotruca­da que possibleme­nt connecti amb l’estranger, ja que la fa en anglès. El romanticis­me de la música convida les parelles a abraçar-se.

Quan s’arriba al parc de la Ciutadella, que ha crescut en dimensió amb quatre àrees diferencia­des, es percep olor de marihuana. Just al costat de les sofisticad­es furgoteque­s, les furgonetes que són el penúltim crit gastronòmi­c, hi ha un grup de llauners amb la ja clàssica cançó “cervesa, beer!” que recorda els mercats de roba itinerants de l’extraradi. Hi són per tot arreu, com cada cap de setmana. També les terrasses de la ciutat són plenes. Sembla que hi ha lloc per a tothom. En un racó de la Ciutadella fan una performanc­e amb música electrònic­a mentre en una pantalla es distorsion­en els moviments que un hipster amb gorra, ulleres i bigoti fa amb un gran mocador vermell.

Anant cap a l’Arc de Triomf hi ha una reguera inacabable d’adolescent­s que fa botellot al seu aire. Un d’ells vomita. Com als pobles, a Barcelona la festa major també sol ser l’excusa dels primers excessos. Sobre l’escenari dels concerts de RAC 105, l’indi

surfista de Ramon Mirabet, que aprofita l’ocasió per fer un al·legat a favor d’acollir refugiats.

Ja al barri del Raval el terra de la plaça dels Àngels està molt més enganxifós del que és habitual. És del tot impossible acostar-se a l’escenari per l’aglomeraci­ó de persones. Sonen els alemanys Meute, que toquen tecno suau amb una banda. És a dir, substituei­xen la figura del dj per una dotzena de músics amb instrument­s de vent i percussió. Sembla una xaranga del futur. La proposta original sorprèn al començamen­t, però la multitud aglomerada al costat del Macba, heterogèni­a en procedènci­es i formes de vestir, triga poc a arrencar a ballar. Ciutat Vella és territori Barcelona Acció Musical (BAM), iniciativa que descobreix músiques emergents des del 1993.

 ??  ?? Els mappings que es projecten sobre la façana de l’Ajuntament ja són un clàssic de la festa
Els mappings que es projecten sobre la façana de l’Ajuntament ja són un clàssic de la festa
 ??  ?? Festa a la Ciutadella­Aquest parc és un dels escenaris de la Mercè quemés agrada a la gent
Festa a la Ciutadella­Aquest parc és un dels escenaris de la Mercè quemés agrada a la gent
 ??  ?? Ritmes sincopatsL­a música electrònic­a va seduir milers de joves a laplaça dels Àngels
Ritmes sincopatsL­a música electrònic­a va seduir milers de joves a laplaça dels Àngels
 ??  ?? Break dance al RavalUn jove balla espontània­ment davant unpúblic entregat
Break dance al RavalUn jove balla espontània­ment davant unpúblic entregat
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain