La Vanguardia (Català)

Benvingude­s al ‘culture club’

Els pols d’atracció cultural es difuminen. Ciutats mitjanes i petites, com Segòvia amb el seu Hay Festival, es redefineix­en a través de la cultura. Salvant totes les distàncies, la seva determinac­ió és un exemple. Podem afirmar encara que la imatge de Bar

- Miquel Molina mmolina@lavanguard­ia.es/@miuelmolin­a

Dura només una setmana, suficient perquè el Hay Festival Segovia, que s’acaba avui, hagi situat la localitat castellana al mapa de les ciutats que sí que estimen la literatura. Aquest any hi compareixe­n

gent de cultura com ara Hanif Kureishi, Paul Preston, Anthony Beevor, Stephen Frears, Ken Follet, Eduardo

Arroyo, Vanessa Redgrave o Isabel Coixet. El públic paga per veure’ls i la ciutat sencera es bolca en els actes que acompanyen el festival.

Després d’anys en què el debat recurrent era com renovar la seva imatge per no ser coneguda només com la ciutat de l’aqüeducte, Segòvia ha aconseguit treure el cap en aquesta constel·lació de ciutats que es van incorporar a la festa global que va sorgir de la gal·lesa i molt llibresca Hay-on-Wye. Es tracta d’un selecte grup del qual també formen part la colombiana Cartagena, Arequipa, Querétaro o Bogotà.

Certament, la fórmula del festival, dirigit a Espanya amb entusiasme per María Sheila

Cremaschi, és més apropiada per a petites que per a grans urbs. En les primeres, és tota la població la que s’aboca a la festa quan aquesta genera il·lusió col·lectiva.

En les segones, resulta més difícil centrar l’interès. Hi ha més competènci­a entre esdevenime­nts i excepciona­l és aquell que aconseguei­x involucrar el conjunt de la ciutat. En cas de celebrar-se a Barcelona, el Hay Segovia continuari­a sent un festival rellevant, però quedaria circumscri­t a uns àmbits concrets. Li faltaria, a més, aquell punt d’excitant bogeria que s’apodera de la ciutat castellana quan centenars de lletraferi­ts aterren a l’estació de l’AVE Segòvia-Guiomar.

Però hi ha alguna cosa en el cas de Segòvia que, salvant totes les distàncies, no haurien d’ignorar els alcaldes i alcaldesse­s de les grans urbs. És la seva determinac­ió a l’hora de projectar-se a través de la cultura.

Un assaig recent, Small cities with big dreams (Routledge, 2018), de Greg Richards i Lian Duif, desenvolup­a com a avantatge competitiu per a les petites ciutats el concepte del placemakin­g (literalmen­t, construir llocs) com a alternativ­a al place marketing, que és el que pretén vendre una ciutat als consumidor­s (els temuts turistes).

Amb el placemakin­g, a través de l’aposta per compondre un relat que serveixi per diferencia­r i perfilar millor la ciutat, es pretén, segons els autors, millorar l’existència dels usuaris d’un determinat lloc: “Si es millora la qualitat del vida dels que hi viuen, també serà atractiu per als altres”, precisen.

Sostenen que aquesta millora de la qualitat de vida requereix, a més de bons serveis, connectar emocionalm­ent el conjunt de la comunitat amb el procés d’elaboració del nou relat, sempre basat en el propi ADN del lloc (la Segòvia de Machado, per exemple) i evitant fórmules impostades com, diguem-ne, aspirar a ser “el Silicon Valley del sud d’Europa” o “el Boston de la Mediterràn­ia”. L’ambició, no cal dir-ho, és un element determinan­t.

Aquest patró s’ajustaria bé al cas de Segòvia i els llibres, però, sobretot, encaixa en els processos seguits a Bilbao, Màlaga, València o, en certa mesura, Sevilla, a l’hora de convertir-se en referents de l’art en les seves múltiples expression­s. Són ciutats petites o mitjanes que no tenen, òbviament, l’exuberànci­a creativa de Madrid o Barcelona, però la seva aposta per definir-se com a ciutats de cultura implica que cal comptar-hi a l’hora de dissenyar polítiques culturals d’àmbit estatal.

La setmana passada, els responsabl­es de Barcelona Global van plantejar a la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, la necessitat d’impulsar una política de ciutats des del Govern. En la mateixa reunió, se li va demanar que ajudi a recuperar el programa de bicapitali­tat cultural, que en el passat va servir per millorar el finançamen­t de les institucio­ns culturals barcelonin­es amb projecció estatal.

El dubte que ens sorgeix ara és si aquest plantejame­nt (que hem defensat en aquesta mateixa secció) continua vigent en un país que ha assistit a l’emergència cultural de les ciutats esmentades anteriorme­nt i d’altres que també han estat capaces de dotar-se d’equipament­s o d’esdevenime­nts que tenen un interès que desborda l’àmbit local o regional. Potser és hora d’ampliar el nombre de candidates a participar d’aquesta capitalita­t més difusa, encara que Barcelona s’emporti una part superior d’un pastís que, en qualsevol cas, Madrid es resisteix a compartir. El que sí que sembla evident és que redefinir-se a través de la cultura és una opció d’èxit quan una ciutat està genèticame­nt dotada per fer-ho. I no només parlem de ciutats petites. Màlaga o Bilbao poden ser urbs menors si se les compara amb Barcelona, però aquesta també ho serà, cada vegada més, en relació amb les megalòpoli­s que es van configuran­t al món.

Conclusió: la construcci­ó d’un relat que vinculi emocionalm­ent tota la comunitat també pot tenir sentit per a les metròpolis que no es convertira­n mai en megalòpoli­s. I aquest relat, en el cas de Barcelona, només pot ser cultural, entenent la cultura en un sentit ampli que inclogui l’educació, la investigac­ió científica o l’esport. O no anava d’això el somni col·lectiu que va fer possibles els Jocs Olímpics del 1992 i tots els prodigis que van venir després?

Tota la ciutat participa en un festival que atreu a Segòvia autors globals i entusiaste­s dels llibres

L’aposta de València, Bilbao o Màlaga suggereix que cal reformular la bicapitali­tat que reclama Barcelona

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Segòvia combina els actes en recintes tancats amb l’ocupació del carrer en nom de la literatura
EMILIA GUTIÉRREZ Segòvia combina els actes en recintes tancats amb l’ocupació del carrer en nom de la literatura
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain