La Vanguardia (Català)

Blackstone, el colós del totxo

El propietari més gran d’Espanya té immobles valorats en 20.000 milions

- ROSA SALVADOR Barcelona

El grup dels Estats Units Blackstone, el propietari immobiliar­i més gran del món, s’ha convertit en només cinc anys en el propietari immobiliar­i més important d’Espanya, amb actius valorats en 20.000 milions d’euros. La gestora de fons d’inversió ha reforçat aquesta setmana el seu lideratge amb la seva segona macrocompr­a en pocs mesos: l’adquisició d’un 50,1% de Testa a BBVA, Merlín i Banco Santander i la seva oferta als accioniste­s per assolir un 100% del capital, valorant la companyia en 1.895 milions d’euros.

Blackstone va entrar en l’immobiliar­i espanyol quan els analistes l’anomenaven “tòxic” i els espanyols no compraven i els fons internacio­nals s’acumulaven per sortir: el 2013 va fer la seva operació més polèmica amb la compra de 1.860 pisos socials de lloguer de l’Empresa Municipal de la Vivienda y el Suelo de Madrid (EMVS) per 128,5 milions. La seva primera gran operació va arribar l’any següent, amb la compra de la cartera Hercules al Frob: 41.000 hipoteques i actius immobiliar­is de l’antiga Catalunya Caixa i el seu servicer o plataforma de venda i gestió d’impagats. El grup va pagar 3.600 milions d’euros per actius amb un valor nominal de 9.000 milions i va convertir CX Immobiliàr­ia, el servicer que dirigia Eduard Mendiluce amb 150 treballado­rs, en la seva plataforma de gestió d’actius a Espanya, que es va anar engreixant amb la compra de carteres d’immobles i hipoteques als bancs que van sobreviure a la crisi (BBVA, CaixaBank i Sabadell) a més de a la mateixa Sareb.

La firma, rebatejada com a Anticipa, té ara una plantilla de 1.100 persones i s’hi ha sumat Aliseda, el servicer de Banco Popular, quan va tancar la que ha estat fins ara la seva operació més gran a Espanya: la compra d’un 51% de la cartera Quasar, els actius immobiliar­is de Banco Popular que va vendre Banco Santander per 5.100 milions d’euros després de comprar el banc. La cartera, que incloïa actius amb un valor nominal de 30.000 milions d’euros, ara també està gestionada per Mendiluce, amb Enrique Used com a director general.

Aquestes compres han portat Blackstone a ser propietari de més de 22.000 habitatges a Espanya a través de diverses socimis que cotitzen al mercat alternatiu borsari (MAB). La més gran, Albirana, és al capdavant d’un grup que té actualment 15.000 habitatges de lloguer. Després d’aquesta destaquen Fidere, amb 6.500 habitatges, i Torbel. Portaveus del grup assenyalen que Blackstone té a més 15.000 habitatges “en gestió”, en tràmits d’arribar a acords amb els propietari­s morosos o els ocupants per obtenir-ne la propietat. “Semblem grans, però no som ni un 1% del mercat del lloguer a Espanya, que està en un 97% en mans de particular­s, a diferència del que passa en altres països”, va assenyalar un portaveu del grup.

La firma no oculta el seu propòsit de construir una “Vovonia espa-

La compra de Testa el farà arribar a 32.000 pisos de lloguer per sortir a la borsa

nyola”: un gran propietari d’habitatges de lloguer profession­alitzat, a semblança del líder del sector alemany, que controla 340.000 habitatges, però a una escala molt més petita i treure’l a borsa. La compra de Testa, propietàri­a de 10.600 habitatges de lloguer, permetrà al grup americà fer un salt endavant en aquest procés, ja que elevarà la seva cartera per sobre dels 32.000 habitatges.

Blackstone ha comprat a Espanya actius singulars per als seus fons immobiliar­is, com la seu de l’editorial Planeta, a la Diagonal de Barcelona, per la qual ha pagat a la família Lara 210 milions d’euros, però el seu segon gran actiu a Espanya són els hotels. El grup va comprar l’any passat IH Partners a Banc Sabadell, una firma que agrupava 14 hotels i per la qual va pagar 630 milions d’euros i ha engreixat la seva cartera amb la compra d’Hispania, el propietari hoteler més gran del país amb 46 establimen­ts. Blackstone va llançar una opa gairebé hostil per la socimi, amb el suport d’alguns fons accioniste­s com el de George Soros, que va millorar finalment fins a pagar 2.000 milions d’euros per obtenir l’acord del consell. L’operació, pendent de tancament, el converteix en el primer grup hoteler del país, amb 60 establimen­ts, per davant fins i tot dels grans del sector com Barceló o Melià.

Amb IH Partners i la socimi Hispania ha obtingut la propietat de 60 establimen­ts

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? La seu de Planeta a l’avinguda Diagonal és l’immoble més important de Blackstone a Catalunya
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU La seu de Planeta a l’avinguda Diagonal és l’immoble més important de Blackstone a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain