La Vanguardia (Català)

La victòria més amarga

Hamilton venç a Sotxi en deixar-lo passar Bottas per ordre de Wolff

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Encara que no ho sembli, els dos pilots de la imatge, Valtteri Bottas i Lewis Hamilton, acabaven de firmar un doblet a Sotxi, amb victòria de l’anglès. Un repàs en tota regla, mecànic i estratègic, de Mercedes als rivals de Ferrari, que deixa el Mundial amb safata al 44, amb 50 punts d’avantatge. Però el garatge de l’estrella més aviat semblava un funeral quan van travessar la meta els vencedors: Hamilton acompanyav­a en el sentiment Bottas, i aquest reprimia les llàgrimes de ràbia i contenia la ira, en haver-se quedat sense la primera victòria de la temporada... per obeir el seu superior i l’equip. La 70a victòria de Hamilton, vuitena de la temporada, no passarà a la història de les més celebrades ni brillants. Bàsicament, perquè aquesta victòria no corresponi­a a Hamilton, sinó a Bottas. El finlandès, que havia estat el més ràpid dissabte, que va defensar bé el primer lloc a la sortida i que liderava amb comoditat la cursa fins al primer pit stop (v. 12), va haver de cedir la posició a Hamilton a mitja cursa. L’ordre li va arribar per la ràdio: “Valtteri, soc en James [Vowles, el cap d’estratègia de Mercedes]. Hem tingut un petit risc amb en Lewis davant Vettel. Ha tingut un petit problema de bombolles [blistering]...”. Petites excuses per ordenar-li deixar-se passar pel company. Bottas, indissimul­adament, es va apartar fora de la traçada i es va alentir, fent evident la claudicaci­ó del fidel escuder. Una maniobra tan poc elegant com l’ordre, que Toto Wolff, el cap de l’escuderia, justificav­a: “Hauríem de ser a la lluna amb aquest doblet, i fonamental­ment hi som, però també sentim que allò [l’ordre] va ser contra en Valtteri. Hauria d’haver estat una victòria per a ell —admetia el cap austríac—, però ho vam canviar. És descoratja­dor per a un pilot i per a un equip, però és la dura realitat: podíem incrementa­r el liderat en 7 punts més”. Aquesta va ser la diferència que va guanyar Hamilton respecte a Sebastian Vettel en passar de ser segon a primer: 7 punts que el disparen en el liderat del Mundial, amb 50 de renda, quan falten cinc curses. Ja ho té fet.

Amb el regal, a Hamilton li va tocar compadir-se i agrair el gest al seu company. “En Valtteri ha fet una gran feina tot el cap de setmana. Ha estat un autèntic cavaller. Entenc com de difícil n’ha estat per a ell, es mereixia la victòria”, li reconeixia, mentre admetia el seu malestar. De fet, no va celebrar la victòria. “És una sensació molt estranya. Mai a la vida no he volgut guanyar una cursa així. Mai no m’havia sentit d’aquesta manera en vèncer en una cursa”, comentava l’anglès, que va dir al seu equip que “deixés córrer en Valtteri”.

Per Bottas havia estat “un dia difícil. Un bon resultat per a l’equip, però personalme­nt, com tothom ha vist, ha estat força complicat. En Lewis està lluitant pel campionat, així que sempre tenim un pla; què hi farem”, s’arronsava el finlandès.

L’ordre d’equip va eclipsar tres episodis rellevants de la cursa, sobretot en un circuit tan avorrit com Sotxi: l’undercut (reeixit aquesta vegada) de Vettel a Hamilton a la volta 15, quan li va guanyar la posició avançant la parada Ferrari; l’avançament de Hamilton a Vettel una volta més tard, tornant-li la jugada, i la remuntada de Max Verstappen, del 19è lloc de la graella al 5è. Els espanyols, ni pena ni glòria.

 ?? CHARLES COATES / GETTY ?? Hamilton consola un Bottas abatut al final de la cursa
CHARLES COATES / GETTY Hamilton consola un Bottas abatut al final de la cursa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain