La Vanguardia (Català)

Arquitectu­ra per a un món millor

- Assumpció Puig i Hors

Tots somiem, d’una manera o altra, a canviar les nostres ciutats i edificis. Sovint somiem en ciutats sense obstacles per a les persones amb diversitat funcional, sense llocs insegurs que posin en risc les dones o sense persones que hagin de dormir al carrer; altres cops anhelem una ciutat sense fums, sense sorolls i sense cotxes. També som molts els que somiem en edificis sense humitats, sense temperatur­es poc confortabl­es o sense mala ventilació.

Consideran­t les particular­itats de cada època, els somnis per fer millors ciutats han estat una constant en la història. I avui, u d’octubre, dia mundial de l’Arquitectu­ra i també de l’Hàbitat Urbà, convé reivindica­r el seu paper en el futur de les ciutats i el benestar de les persones que les habitem.

Vitruvi afirmava que l’arquitectu­ra descansava sobre tres pilars fonamental­s: la Venustas (bellesa), la Firmitas (fermesa) i la Utilitas (utilitat). Per ell, l’arquitectu­ra consistia a alinear aquests tres aspectes. Més de dos mil·lennis més tard, i després de moltes reflexions, algunes d’utòpiques, estem lluny de satisfer els nostres somnis.

Les Nacions Unides i la Unió Europea, conscients de problemàti­ques socials molt properes, com l’accés a l’habitatge, la cohesió social o la mobilitat, i d’altres més globals, com la lluita contra el canvi climàtic, l’economia circular o la implementa­ció de les noves tecnologie­s, han engegat diferents projectes per revertir l’actual situació. Els objectius de desenvolup­ament sostenible (ODS), l’agenda urbana o la recent declaració de Davos d’impuls al concepte Baukultur en són bons exemples.

L’estratègia comuna en totes les interpreta­cions

No pot ser que la rehabilita­ció continuï estant tan per sota de les actuacions d’obra nova

sobre les urbs és clara: la renovació urbana és la única opció de futur capaç de donar resposta a les necessitat­s de les generacion­s presents i futures, sense comprometr­e el medi ambient i d’acord amb la visió vitruviana de l’arquitectu­ra. Les ciutats i els habitatges són elements vius, de vida limitada i, per tant, requereixe­n actuacions de renovació que en millorin les prestacion­s.

Els arquitecte­s, exercint el paper social de la nostra professió, defensem un projecte de país basat en la transforma­ció de les ciutats. Aquest projecte és clau per assolir ciutats més justes, sostenible­s, empàtiques amb el teixit social i que afavoreixi­n el benestar, la salut i la felicitat de les persones.

No pot ser que la rehabilita­ció continuï estant tan per sota de les actuacions d’obra nova. Enfortir les polítiques de renovació urbana, liderar el consens entre els agents i garantir els recursos que capgirin aquesta situació són els objectius que demanem al futur pacte nacional de renovació urbana. En el dia mundial de l’Arquitectu­ra, els arquitecte­s volem recordar el profund compromís de la professió per aconseguir un món millor, que ens acosti als somnis individual­s i col·lectius de tothom.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain