La Vanguardia (Català)

El president d’Interpol desapareix durant un viatge a la Xina

- BARCELONA Agències

La policia francesa ha posat en marxa una investigac­ió per esbrinar el parador de Meng Hongwei, l’alt càrrec xinès que ocupa actualment el càrrec de president d’Interpol, amb base a la ciutat de Lió. Interpol és l’organitzac­ió internacio­nal que agrupa les policies criminals de tot el món. Hongwei va partir cap al seu país natal el passat 29 de setembre i des d’aleshores es desconeix on és. La investigac­ió francesa va començar a partir d’una denúncia per desaparici­ó interposad­a per la família del president d’Interpol, de qui no saben res des que va iniciar el viatge a la Xina.

Les autoritats franceses van decidir posar en marxa aquestes indagacion­s després de prendre declaració com a denunciant a l’esposa de Meng Hongwei. La dona no va acompanyar el president d’Interpol en el seu viatge i es troba en territori francès. De moment, el Ministeri d’Afers Exteriors xinès no ha donat resposta a cap dels requerimen­ts que se li han formulat des de diferents instàncies. Tot i això, el diari independen­t South China Morning Post, que s’edita a Hong Kong, va publicar ahir que Meng Hongwei està “sota investigac­ió” per les autoritats xineses i que es troba en aquell país en un lloc que no ha pogut ser precisat. En aquesta mateixa informació, s’assenyala que “no està clara” la raó per la qual tenen retingut el president d’Interpol i els motius pels quals es manté en secret les circumstàn­cies d’aquesta suposada investigac­ió xinesa.

Segons aquest rotatiu hongkonguè­s, van ser les autoritats disciplinà­ries del Partit Comunista les que es van fer càrrec de Meng Hongwei “tan aviat com va aterrar a la Xina” la setmana passada.

L’alt càrrec, de 64 anys, era vicesecret­ari de Seguretat de la Xina quan va ser elegit per posarse al capdavant d’Interpol el novembre del 2016, en substituci­ó de la francesa Mireille Ballestraz­zi. El càrrec és per a un mandat que dura quatre anys. Considerat un pes pesant del Partit Comunista Xinès, el seu nomenament al capdavant d’aquesta organitzac­ió integrada per 192 països va provocar un gran malestar entre les organitzac­ions defensores dels drets humans, ja que consideren que Pequín se serveix d’Interpol per perseguir opositors al règim.

El president d’Interpol l’elegeix l’Assemblea General de l’organitzac­ió, en què hi ha representa­ts tots els estats membres.

 ?? POOL NEW / REUTERS ?? Meng Hongwei
POOL NEW / REUTERS Meng Hongwei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain