La Vanguardia (Català)

Sánchez es desmarca de la cita d’avui a la presó d’Iglesias i Junqueras

El líder de Podem diu que “escoltarà” el líder d’ERC i demana serenitat i diàleg

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN Madrid

“Agraeixo a Iglesias el suport a aquesta proposta pressupost­ària. L’hi agraeixo. Però també recordo que la negociació en nom del Govern la fa el Govern”. Pedro Sánchez va voler posar fi ahir amb aquestes paraules al malestar que va generar al seu propi Executiu i al PSOE l’anunci de Pablo Iglesias que avui es reunirà a la presó de Lledoners amb Oriol Junqueras. El president del Govern central va rebutjar així, a la roda de premsa que va protagonit­zar al final del Consell Europeu a Brussel·les, que el líder d’Units Podem vagi a actuar avui com a intermedia­dor entre l’Executiu i el president d’ERC a la recerca dels suports imprescind­ibles perquè el seu projecte de pressupost­os obtingui finalment la llum verda del Congrés dels Diputats.

Uns pressupost­os que Sánchez, després de les seves reunions de la vigília amb JeanClaude Juncker i Donald Tusk, va assegurar que en les institucio­ns comunitàri­es generen “una confiança molt important” en Espanya. I això malgrat que, segons va criticar, “per als ultraconse­rvadors que tenim al nostre país, i que van utilitzar la crisi com a excusa per fer retallades en l’Estat de benestar, els comptes no quadrin. El president del Govern va desqualifi­car així “els embolics” que va atribuir al PP i a Ciutadans –que també van criticar amb acarnissam­ent la cita entre Iglesias i Junqueras–, i va assegurar que “el problema de l’oposició és que és evident que diu el que pensa; ara, que pensi el que diu és una altra qüestió”.

Però l’anunci de la trobada avui a la presó de Lledoners, suposadame­nt també per negociar aquests comptes públics, va grinyolar al Govern i al PSOE, que van retreure la “sobreactua­ció” i l’“escenifica­ció excessiva” que van atribuir al líder d’Units Podem. I ahir, en la mateixa línia de Sánchez, es van expressar en aquest sentit diversos membres del Govern i de la direcció del PSOE. Començant per la mateixa ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que serà qui capitaneja­rà en nom del Govern la negociació parlamentà­ria dels pressupost­os, al marge que el mateix Sánchez intervingu­i per subscriure o desencalla­r els acords finals que hi pugui haver. “Personalme­nt no aniria a negociar amb ningú els pressupost­os a la presó”, va concloure ahir Montero a Telecinco. Però, en tot cas, va assegurar que Iglesias “no és un enviat del Govern ni una persona autoritzad­a pel Govern per negociar els pressupost­os”.

Com ja havia anunciat, la ministra va insistir que iniciarà aquesta negociació amb el PNB. Al Govern socialista creuen que l’acord pressupost­ari amb els nacionalis­tes bascos pot després “arrossegar” a entrar al pacte ERC i el PDECat. Però Montero va reiterar ahir que amb els partits independen­tistes catalans s’hi asseurà només per parlar dels pressupost­os –amb 3.200 milions d’euros en total per a Catalunya–, i no de la posició de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat en el procés judicial contra els líders independen­tistes ni del dret d’autodeterm­inació. “Si l’exigència és la intromissi­ó del Govern en un altre poder de l’Estat, la resposta és rotundamen­t no”, va reiterar la ministra d’Hisenda a les demandes d’ERC i el PDECat. “No hi haurà cap contrapres­tació a ningú que no sigui estrictame­nt pressupost­ària”, va advertir. I, si els partits independen­tistes s’entossudei­xen a anteposar la situació dels presos a tota negociació dels comptes, María Jesús Montero va ser nítida en la conclusió: “No hi haurà pressupost­os”.

També la vicesecret­ària general del PSOE i portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, va replicar que és en aquesta seu parlamentà­ria “on es negocien i es pacten els pressupost­os”. I no en cap presó. Lastra va assegurar que no sap de què parlarà el líder d’Units Podem amb Junqueras, i que tampoc no l’hi preguntarà. “Iglesias és el dirigent d’una altra formació política. Quan arribin els pressupost­os a la Cambra els negociarem amb els diputats d’ERC”, va concloure.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va valorar, en canvi, que la cita d’Iglesias i Junqueras és “superrespe­ctable”. “Qualsevol ajuda és bona, perquè aquest pressupost és molt

“La negociació en nom del Govern la fa el Govern”, recorda Sánchez

Montero avisa ERC i PDECat que “no hi haurà pressupost­os” si insisteixe­n en els presos

bo, útil i beneficiós. Encantats que hi hagi el màxim de vots i forces perquè siguin possibles”, va afegir. Ara bé, Cunillera també va advertir que “del Govern només parla el Govern i els pressupost­os els negocia el Govern”.

Però qui sí que va irritar tant Iglesias com els partits independen­tistes va ser el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que la vigília va donar per fet el suport final d’ERC i el PDECat als pressupost­os: “Què s’hi juguen que, molta bravata però, a l’hora de la veritat, ho voten?”, va dir.

L’intercanvi de declaracio­ns entre el Govern socialista i ERC ha molestat Iglesias, que, després de reiterar que la visita a Junqueras és resposta a una petició del mateix líder d’ERC, va demanar assossec als “amics” republican­s –en al·lusió als diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián–, que aquesta setmana han anat escalfant la cita de Lledoners a través de les xarxes socials, arribant a retreure al líder de Podem la visita, com una forma de pressió il·legítima al líder republicà.

Coincidint amb la trobada d’avui entre Junqueras i Iglesias, el diputat d’En Comú Podem Joan Mena demanava ahir al president Sánchez que fes algun gest de distensió en la causa que se segueix al Tribunal Suprem contra els líders del procés sobiranist­a, a través de l’Advocacia de l’Estat, atès que l’Executiu ja ha reiterat que respectarà la independèn­cia de la Fiscalia i no donarà instruccio­ns sobre la qualificac­ió de delictes.

Iglesias, que assegura que va a la reunió avui a la presó a “escoltar” Oriol Junqueras, subratllav­a ahir que és imprescind­ible un marc de confiança i diàleg calmat per superar l’actual crisi política a Catalunya i reiterava el seu rebuig a la mesura de presó provisiona­l dels líders sobiranist­es catalans. Alhora, va retreure tant les declaracio­ns incendiàri­es del ministre Borrell com les ostentacio­ns en xarxes socials d’alguns líders republican­s, i va destacar que ni el conflicte polític català, ni la situació dels presos, ni molt menys l’aprovació pressupost­ària, es resoldran si se substituei­x el diàleg per declaracio­ns altisonant­s i una competició d’“a veure qui és més fanfarró”.

A la reunió d’avui a la presó hi anirà acompanyat del tercer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, amb una bona relació amb la formació republican­a que sempre ha obrat d’enllaç eficaç amb els morats, i de la diputada d’En Comú Podem Lucía Martín, excompanya de fatigues de l’alcaldessa barcelonin­a Ada Colau a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona i també una de les responsabl­es del grup confederal d’Units Podem de la proposta d’acord pressupost­ari en matèria d’habitatge i lloguers, qüestió central per a les alcaldies de Madrid i Barcelona.

 ?? FERNANDO.CALVO / EFE ?? Sánchez, reunit a Brussel·les amb Bill Gates per abordar la col·laboració entre la seva fundació i Espanya en la lluita contra malalties a l’Àfrica
FERNANDO.CALVO / EFE Sánchez, reunit a Brussel·les amb Bill Gates per abordar la col·laboració entre la seva fundació i Espanya en la lluita contra malalties a l’Àfrica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain