La Vanguardia (Català)

L’ambaixador­a a Bèlgica, disposada a veure el president de Flandes

- CARMEN DEL RIEGO

El xoc diplomàtic entre Espanya i Flandes podria abordar-se en una trobada entre el ministre president flamenc, Geert Bourgeois, i l’ambaixador­a espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, tot i que encara no hi ha ni data ni decisió en ferm. Hi ha una petició d’entrevista de Bourgeois que la representa­nt d’Espanya està disposada a atendre després de quedar clar que el Govern flamenc no la pot cridar a consultes, atès que aquest moviment només és competènci­a del Govern federal belga, que s’ha negat a fer-ho.

El que sí que ha acceptat el ministre d’Exteriors belga, Didier Reynders, que es manté en contacte amb el president flamenc sobre el conflicte amb Madrid, és fer arribar a la diplomàcia espanyola una carta formal de Bourgeois i complir així la regla que les relacions diplomàtiq­ues s’estableixe­n entre estats.

Segons les fonts consultade­s, Larrotcha estaria disposada a reunir-se amb el ministre president de Flandes per transmetre­li l’opinió de l’Executiu espanyol sobre el procés independen­tista català, que és l’origen del conflicte, com una deferència envers el dirigent de Flandes i una vegada complertes les vies oficials de la protesta formal del Govern espanyol, que va convocar l’ambaixador de Bèlgica per mostrar el malestar per les crítiques a Espanya del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, que van portar el ministre Josep Borrell a retirar l’estatus diplomàtic al delegat d’aquesta regió a Madrid, adscrit a la legació belga.

La protesta espanyola es deu als atacs de Peumans, del partit nacionalis­ta flamenc NV-A, en la seva defensa dels polítics catalans presos. Ahir, al Parlament belga, diputats d’aquest partit van insistir, com Peumans, que “Espanya avui és indigne de ser un Estat membre de la UE”.

 ?? BLANCA BLAY / ACN ?? Geert Bourgeois
BLANCA BLAY / ACN Geert Bourgeois

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain