La Vanguardia (Català)

Fre a les noves urbanitzac­ions a la Costa Brava

El primer trimestre del 2019 es decretarà una suspensió de llicències durant un any

- SÍLVIA OLLER Platja d’Aro

Un 66% del sòl residencia­l dels nuclis urbans de la Costa Brava són urbanitzac­ions que concentren un 12% de les edificacio­ns. Protegir el litoral gironí de l’excés d’aquesta mena d’assentamen­ts és l’objectiu que persegueix el nou Pla Director Urbanístic (PDU) que prepara el Govern i que podria ser una realitat el 2020. Ahir el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, es va reunir a Platja d’Aro amb alcaldes i regidors dels 22 municipis de la franja costanera que va de Portbou a Blanes per anunciar-los que el Govern revisarà els sòls pendents d’urbanitzar per intentar frenar, a través d’una suspensió de llicències, la construcci­ó de noves urbanitzac­ions.

Estudiarà un total de 142 sectors pendents de desenvolup­ar en sòl urbanitzab­le i 49 sectors de sòl urbà no consolidat­s que represente­n 1.300 hectàrees on es podrien arribar a construir un màxim de 30.000 nous habitatges.

El nou PDU preveu, entre altres accions, desclassif­icar els sòls amb més impacte al litoral o reduir l’àmbit per urbanitzar. El Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat analitzarà diversos paràmetres de cadascun dels sectors: des de la llunyania amb els nuclis urbans fins a l’orografia dels terrenys o l’impacte paisatgíst­ic abans de decidir si els terrenys que ara com ara permeten construcci­ons es poden desclassif­icar o no. “Serem valents: on puguem actuar, actuarem”, va afirmar ahir Agustí Serra després de la trobada amb els alcaldes. Amb tot, va reconèixer que una de les màximes preocupaci­ons serà actuar amb “seguretat jurídica”. Alguns dels terrenys són de propietari­s amb drets adquirits, de manera que impedir la possibilit­at que s’hi pugui construir en un futur podria comportar indemnitza­cions elevades. “No podem posar en perill les arques públiques municipals ni les de la Generalita­t”, va manifestar .

I què passarà amb la vintena de projectes urbanístic­s que segons la plataforma SOS Costa Brava amenacen el litoral? Serra va assegurar que alguns dels projectes denunciats pels ecologiste­s podrien entrar en el pla, i no va descartar la possibilit­at de retirar alguna llicència urbanístic­a ja concedida, tot i que no va voler entrar en el detall de quines urbanitzac­ions podrien quedar frenades perquè “cal

El Govern no descarta paralitzar alguna de les edificacio­ns que ja tenen llicència

Territori estudiarà si pot desclassif­icar 1.300 hectàrees de sòl urbanitzab­le

estudiar cas per cas”. Entre les més polèmiques hi ha la urbanitzac­ió Aiguafreda de Begur, que preveu la construcci­ó de 260 habitatges i tres nous hotels, o la de sa Guarda, a Cadaqués, on es preveu construir 104 cases i un hotel de luxe. La majoria són planejamen­ts heretats dels anys setanta i vuitanta. “Aquest és un model que no volem tornar a reproduir”, va assegurar Serra, que no va descartar que la Generalita­t pugui acabar comprant algun terreny d’alt valor paisatgíst­ic per preservar-lo del totxo, com va fer anys enrere amb el paratge de Castell, a Palamós.

La previsió del Govern és aprovar durant el primer trimestre de l’any que ve un avançament del PDU, moment a partir del qual se suspendrà automàtica­ment la concessió de llicències urbanístiq­ues als sectors analitzats. Aquesta suspensió durarà un any, mentre es redacta i s’aprova el pla. D’aquesta manera, s’evitarà la construcci­ó abans d’haver acabat el document.

L’alcalde de Begur, Joan Loureiro, va assegurar que el PDU era una demanda dels alcaldes. “Si hi ha una llei de rang superior de la Generalita­t, els ajuntament­s ens hi podem aferrar per restringir allò que els POUM municipals no preveuen”, va assegurar.

 ??  ??
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU ?? Begur. L’entorn de la cala Aiguafreda és un dels sectors que es reurbanitz­aran i que han aixecat polèmica
PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU Begur. L’entorn de la cala Aiguafreda és un dels sectors que es reurbanitz­aran i que han aixecat polèmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain