La Vanguardia (Català)

L’obra més cara d’un artista viu: un Hockney de 79 milions

L’obra més cara d’un artista viu se subhasta a Nova York per 79,3 milions

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

David Hockney (Bradford, Anglaterra, 9 de juliol del 1937), pintor polifacèti­c, dibuixant i escenògraf, va irrompre en el panorama britànic de l’art durant la dècada prodigiosa dels seixanta. Aviat es va convertir en un dels creatius més populars, tot i que, segons alguns crítics, la seva feina no es va prendre sempre seriosamen­t.

Deien que els seus colors eren massa brillants, i les seves figures, massa realistes.

Aquest dijous a la nit, a l’atapeïda sala de subhastes de Christie’s, a Nova York, va quedar patent que, a diferència d’aquests crítics sempre amb ganes de buscar les pessigolle­s, els inversors en art pensen cegament en el potencial de Hockney.

El seu quadre Retrat d’un artista (piscina amb dues figures) va aconseguir el preu de 90.312.500 milions de dòlars, amb impostos (79,3 milions d’euros). Aquesta xifra suposa el rècord del que s’havia pagat fins llavors per l’obra d’un artista viu. Destrona Jeff Koons, que amb un dels seus Gos de globus (taronja) va situar el registre en 58,4 milions de dòlars (51 milions d’euros), en aquesta mateixa casa de subhastes, el 2013.

No només això, van subratllar els experts. La licitació per aquest Hockney s’interpreta com una expansió en els gustos d’un mercat àvid per l’emergència de nous horitzons per col·locar els diners, a falta de grans obres mestres que es posin a la venda.

Aquesta tela, realitzada el 1972, va ser adquirida aquell mateix any per 18.000 dòlars, va confessar el pintor a la CNN, en una entrevista del 2017 al seu estudi de Hollywood Hills. “Vaig pensar que eren molts diners, en aquell moment, però al cap de sis mesos es va tornar a vendre per 50.000”, va afegir.

Christie’s va estimar un preu de 80 milions i va qualificar aquesta feina com “una de les peces magistrals de l’era moderna”.

“Rarament podem dir: ‘Aquesta és una oportunita­t de comprar la millor pintura d’un artista’. I aquesta ho és”, va assenyalar als mitjans Ana Maria Celis, vicepresid­enta d’art de postguerra i contempora­ni en aquesta casa de subhastes. Aquesta creació era una de les més admirades i havia sortit a la portada de nombrosos monogràfic­s sobre Hockney.

En les retrospect­ives celebrades pel seu 80è aniversari, tant la Tate Gallery de Londres com el Met de Nova York van enaltir en les seves exposicion­s aquest quadre, en què l’home que hi ha dret és Peter Schlesinge­r, un dels alumnes de Hockney a la Universita­t de Califòrnia. En l’època en què el va pintar, acabaven de trencar la seva relació sentimenta­l. El nedador podria ser el nou amor de Schlesinge­r.

La disputa a Manhattan va arrencar amb 18 milions, i tres persones licitant a la sala i cinc per telèfon. Quan es va superar la barrera dels 70 milions, i durant nou minuts, dos postors a distància es van embrancar en un estira-i-arronsa, fins que va sonar el cop de maça en 80 milions, una quantitat que puja a 90,3 amb les taxes.

Com és habitual, Christie’s no va identifica­r el comprador. També va declinar revelar la identitat del venedor. Tot i això, Bloomberg i Artnet van assenyalar que el propietari era el multimilio­nari britànic Joe Lewis, l’amo de la firma inversora Tavistock Group i de l’equip de futbol anglès Tottenham Hotspur.

 ??  ??
 ?? ALBA VIGARAY / EFE ?? Un moment de la subhasta de Retrat d’un artista (piscina amb dues figures) dijous a la nit a la Christie’s de Nova York
ALBA VIGARAY / EFE Un moment de la subhasta de Retrat d’un artista (piscina amb dues figures) dijous a la nit a la Christie’s de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain